Fläsk
Pulled pork
Pulled pork
1 1/2 kilo fläskkarré | |
5 vitlöksklyftor | |
1 1/2 msk paprikapulver | |
1 msk farinsocker | |
1 msk stött spiskummin | |
1 msk flingsalt | |
1 1/2 tsk cayennpeppar |
Sås
2 dl ketchup | |
1/2 dl äppelcidervinäger | |
1/2 dl farinsocker | |
1 msk worcestersås | |
1/2 tsk tabasco | |
1/2 tsk salt | |
2 krm nymald svartpeppar |
Tillagning
1. Stick i köttet med en gaffel (för att kryddorna ska kunna ta sig in). Skala och finhacka vitlöken. Blanda med paprikapulver, farinsocker, spiskummin, flingsalt och cayennepeppar och gnid in köttet. Lägg i en ugnssäker form. Täck med plast. Låt stå ca 12 timmar i kylen.
2. Sätt ugnen på 125 grader. Ta bort plasten från köttet och ställ det mitt i ugnen. Låt stå ca 8 timmar.
3. Sås: Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt den koka upp. Låt koka ca 3 min och låt sedan såsen kallna.
4. Pensla köttet 3–4 gånger med såsen när ca 1 timme återstår av tillagningstiden. Ta ut och riv köttet i bitar med gafflar
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ugnsstekt rimmad Fläsklägg
1 nätad Fläsklägg på ½ kilo
2 msk
finhackad Timjan
Nymald
Vitpeppar
2 Morötter
1 gul Lök
2 msk Smör
Ta bort
nätet från läggen och skär ett rutmönster i svålen. Gnid in hackad timjan och
peppar.
Lägg i en
smord form med rotfrukter skurna i bitar runt om. Fördela några skivor smör
över rotfrukterna.
Sätt in i
ugnen på 150° och låt steka i 2 timmar. Ös med skyn som bildas flera gånger
under tiden.
Känn efter
med en stekgaffel om läggen är mör, låt den annars stå en stund till.
Servera med rotfrukterna och en stark senap. Vill Du ha det extra gott, så gör en Pepparrotssås på grädde, sky och riven pepparrot som får koka
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Dansk Fläskesteg 8 portioner
1 ½ kg färsk skinkstek med svål
2 tsk salt
1-2 dl vatten
Gräddsås:
6 dl sky och buljong
4 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
Soja (salt & peppar)
Skåra svålen med en vass kniv i ½ cm breda ränder. Stick en köttermometer in i köttet så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Placera köttet med svålen ner i en ugnssäker form. Späd med vatten tills svålen täcks. Ställ in skinkan i 225° ugnsvärme i ca 20 min. Vänd steken. Strö salt över svålen och tillaga vidare i 30 min. Sänk temperaturen till 175° När stekens innertemperatur är 75° är köttet klart. Vänta i ca 15 minuter med att skära i köttet.
Koka upp sky utan fett och buljong till såsen. Red av med vetemjölet utrört i lite av grädden. Tillsätt resten av grädden och låt såsen koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
Klyftpotatis:
Ca ½ kg potatis
½ tsk salt/liter vatten
Smör
Salt
Skala potatisarna och skär dem i stora klyftor. Koka upp vatten och salt. Lägg i klyftorna och låt dem koka i ca 5 min. Häll av vattnet. Bredd ut potatisklyftorna i en välsmord långpanna. Droppa över smält matfett. Salta lite. Sätt in i 250° ugnsvärme. Sänk värmen till 200° efter 10 min. Grädda ytterligare 5-10 min. eller tills potatisen känns mjuk.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Fläskkarré
Karré med dijon-och grönpepparsås
4
skivor benfri fläskkarré
Sås:
2
msk finhackad schalottenlök
1
msk smör
2 dl
mörk oxbuljong
1 dl
creme fraiche
1
msk dijonsenap
1
msk soja
1
msk konserverad grönpeppar
Gör så här:
Fräs
lök i smör. Häll på buljong och rör ner creme fraiche och senap. Koka ihop
några minuter. Tillsätt soja och grönpeppar.
Stek
köttet på medelvärme i 3 minuter per sida. Krydda med salt och peppar.
Lägg
köttet i såsen. Hetta upp.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Het karré med chili och äppelcidervinäger
En het och kryddig
kötträtt. Smaksätt först fläskkarré med en lag av salt, vitlök, socker,
svartpepparkorn, lagerblad och äppelcidervinäger. Gnid sedan in fläskkarrén i
en rub av lök, rosmarin, timjan, chiliflakes och olivolja.
Ingredienser 4 portioner
Saltlag:
· 1/2 gul lök
· 3 vitlöksklyftor
· 1/2 dl salt
· 7 dl vatten
· 1 1/2 msk socker
· 1/2 msk hela svartpepparkorn
· 1 lagerblad
·
2 dl äppelcidervinäger
Fläskkarré
· 600 g fläskkarré i bit
Rub:
· 1 msk hackad gul lök
· 2 vitlöksklyftor
· 1 1/2 msk hackad färsk timjan
· 1 msk hackad färsk rosmarin
· 1 tsk chiliflakes (t ex red hot chilipepper)
· 1 1/2 msk äppelcidervinäger
· 1 1/2 msk olivolja
Så här gör du.
1. Saltlag: Skala och skär löken
i klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Blanda alla ingredienser till lagen i en
kastrull. Koka upp så att sockret och saltet löser sig. Låt svalna.
2. Fläskkarré: Lägg köttet i en
trång bunke. Häll över lagen. Lägg en tallrik över som tyngd. Låt vila i
kylskåp i 6-24 timmar.
3. Sätt ugnen på 150°C.
4. Rub: Skala och finhacka
löken och vitlöken till rubben. Blanda med alla övriga ingredienser. Ta upp
köttet ur lagen och torka av det. Gnid in rubben. Lägg köttet i en ugnssäker
form.
5. Ställ in i nedre delen
av ugnen i ca 1 timme eller tills köttet har en innertemperatur på 65°C. Vänd
köttet efter halva tiden.
6. Låt köttet vila ca 15
minuter innan det skärs upp. Hit kan köttet förberedas. Spara stekskyn.
7. Skär köttet i
cm-tjocka skivor. Pensla med lite olja och grilla ca 1 minut på varje sida.
Värm stekskyn och ringla över. Servera gärna med Grillad zucchii.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Karibisk karré i currykokossås
4 karréskivor, ca 600 g
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Sås:
2 tsk curry
1/2 chilifrukt
2 dl köttbuljong (vatten + tärning)
2 1/2 dl kokosmjölk
2 msk mango chutney
1/2 msk soja
2 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
salt
Garnering:
Ananasskivor
Kokosflingor
Gör så här:
1. Börja med såsen. Ta bort hinnor och kärnor från chilin och finhacka den.
2. Fräs curry och chili i lite matolja några minuter. Tillsätt buljong,
kokosmjölk, mango chutney och soja. Låt det koka upp.
3. Rör ut mjölet med vatten till en slät redning. Vispa ner den i såsen och låt
den småputtra ca 5 minuter under omrörning då och då.
4. Skala och krossa vitlöksklyftan. Gnid in köttet med det. Stek köttet ca 3-4
minuter per sida i lite matfett. Salta och krydda köttet.
5. Stek ananasskivorna i lite matfett. Lägg dem ovanpå köttet och strö över
kokosflingor. Bjud kokt ris blandat med russin, ärter och jordnötter till.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Grillad karré
Grillad karré passar
bra till den romantiska middagen för två, men tänk på att låta köttet marineras
ett dygn i kylskåpet. Grilla och skiva karrén och servera den med en vackert
röd rödbetssallad.
Ingredienser 6 portioner
· 1100 g benfri fläskkarré i bit
· 4 vitlöksklyftor
· 1 citron
· 1/2 kruka timjan
· 1/2 dl matolja
· 1 tsk grovkrossad svartpeppar
Så här gör du
1. Skala och krossa vitlöken. Tvätta citronen och skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare. Blanda vitlök, citronskal, timjan, olja och svartpeppar i dubbla plastpåsar.
2. Lägg karrén i påsen och förslut den. Låt marinera ett dygn i kylskåp.
3. Grilla karrén runt om tills den har fin färg. Flytta över den till den del som inte har någon glöd. Grilla köttet tills innertemperaturen är ca 80˚C.
4. Skiva karrén och servera den med Rödbetssallad
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ugnsstekt karré med smålökar och vin
Fläskkarré tillagad
som hel grytstek i ugn blir fantastiskt mör. Bjud med vitlökscrème och gärna
kokt potatis. Perfekt söndagsmiddag!
Ingredienser 8 portioner
· 1 1/2 kg benfri fläskkarré i bit
· 1 tsk salt
· 2 krm peppar
· 500 g steklök
· 3 morötter
· 3 msk olivolja
· 4 vitlöksklyftor
· 1 tsk rosmarin
· 3 lagerblad
· 5 svartpepparkorn
· 2 kvistar persilja
· 2 msk honung
· 2 dl torrt vitt vin
· 3 msk konc kycklingfond
·
5 dl vatten
Vitlökscrème:
· 2 dl crème fraiche
· 2 vitlöksklyftor
· tabasco
Till servering
· kokt potatis
Så här gör du:
1. Krydda fläskkarrén med salt och peppar.
2. Skala steklök, morot och vitlök. Skär morötterna i grova bitar.
3. Bryn köttet runt om i 1/3 av olivoljan i en gryta som tål ugnsvärme. Ta upp köttet på ett fat.
4. Häll resterande olivolja i grytan. Lägg i steklök och morötter, fräs ca 3 minuter.
5. Sätt ugnen på 175°C.
6. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt rosmarin, lagerblad, svartpepparkorn, persilja, vitlöksklyftor, honung, vin, fond och vatten. Koka upp.
7. Lägg på lock och
efterstek i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Köttet är färdigt när
innertemperaturen är 80–85°C.
Vitlökscrème: Blanda crème fraiche med pressade vitlöksklyftor och några
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Örtkryddad karré 10 portioner
Ingredienser
- 2 kg fläskkarré i skivor
- 2 gula lökar
- 5 vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
- 1 1/2 dl hackad timjan
- 3/4 dl hackad rosmarin
- 5 msk paprikapulver
- 1 1/2 msk salt
- 1 1/2 msk vitpeppar
Gör
så här
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna tills
de blivit mjuka utan att ta färg. Blanda med timjan och rosmarin. Ställ åt
sidan.
- Blanda paprikapulver, salt och peppar till en
rubb.
- Gnid in köttet med paprikarubben.
- Grilla köttet ca 4 minuter på varje sida. Klappa
sedan in skivorna med lök- och örtblandningen. Strö över lite flingsalt.
- Servera gärna tillsammans med Grillade marinerade grönsaker och Rosépeppar- och olivsås
Tips
Lägg steklökarna i varmt vatten en kvart så blir de lättare att skal
Kryddiga spett med kyckling och karré
Ingredienser 4 portioner
- 500 g benfri fläskkarré i skivor
- 500 g kycklingfilé
- 50 träspett
Grillmarinad
till fläskkarré
- 1/2 dl japansk soja
- 1/2 dl olja (t ex rapsolja)
- 1/2 dl färskpressad limejuice
- 2 msk råsocker
- 1 msk finriven ingefära
- 2 vitlöksklyftor (pressade)
- 1 tsk nymalen svartpeppar
Grillmarinad
till kycklingfilé
- 1 dl chilisås (av ketchuptyp)
- 1/2 dl japansk soja
- 1 msk färskpressad limejuice
Till
servering
- 1 påse blandad sallad (à 150 g)
- 1 kruka mynta eller koriander
- 150 g färska böngroddar
- limeklyftor
- sötsyrlig hoisin- och jordnötssås
Gör
så här
- Blötlägg
träspetten.
- Blanda
alla ingredienser till grillmarinaden för fläskkarré i en skål. Blanda
alla ingredienser till grillmarinaden för kycklingfilé i en annan skål.
- Skär
fläskkarrén och kycklingen i ca 1 cm breda strimlor. Lägg köttet i
respektive marinad. Låt marinera minst 30 minuter i kylen. Vänd runt någon
gång under tiden.
- Trä
köttbitarna på spetten.
- Grilla
dem ca 3 minuter på varje sida. Servera med sallad, plockad mynta eller
koriander, böngroddar, limeklyftor och hoisin- och jordnötssås.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Hel fläskkarré i hoisinsås
Fläskkarrén blir helt
magiskt mör när du marinerar den i hoisinsåsen. Efter en hastig vänding på den
heta grillen får köttet den där eldiga smaken som gör att det smälter i munnen.
Enkel att förbereda och snabb att tillaga.
Ingredienser 10 portioner
· ca 2 1/2 kg hel benfri fläskkarré
· 3 msk salt
· 2 msk malen ingefära
· 1 msk svartpeppar eller pepparmix
· 1 burk/flaska hoisinsås (à ca 250 ml)
Så här gör du
1. 2 dagar före festen: Torka av fläskkarrén.
Blanda salt, ingefära och peppar. Gnid in köttet med kryddorna. Lägg köttet i
en stekpåse.
2. Häll i hoisinsåsen.
Vänd runt så att såsen täcker runt om. Förslut och lägg kallt över natten.
(Köttet kan även tillagas direkt.)
3. 1 dag före festen: Sätt ugnen på 150°C.
Lägg stekpåsen med karrén på ugnsplåt. Sätt in en stektermometer i köttet.
4. Tillaga ca 1 timme och
45 minuter, tills innertemperaturen är 65°C.
5. Ta ut och låt svalna.
Lägg stekpåsen (som nu är spröd) i bunke eller dubbla plastkassar. Färdig att
grilla eller ställ kallt över natten.
6. Festdagen: Ta upp köttet ur
påsarna. Spara lite av steksåsen till grillningen. Skär köttet i 2 cm tjocka
skivor. Grilla dem hastigt i några minuter per sida. Ev kan de penslas med lite
av steksåsen under grillningen.
Grekisk skinkstek
Den grekiska
skinksteken smörjs in med havssalt, rosmarin, vitlök och honung. Detta ger
skinksteken härliga smaker av sött och salt. Servera tillsammans med
klyftpotatis och en god sallad.
Ingredienser 8 portioner
· 2 kg skinkstek med ben eller hel karré
· 1 1/2 dl grovt havssalt
· 4 vitlöksklyftor
· 2 rosmarinkvistar
· 1/2 dl olivolja
· 3 msk flytande honung
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 150°C.
2. Klappa in steken/karrén ordentligt i salt. Krossa vitlöksklyftorna och tryck på dem ovanpå tillsammans med repad rosmarin.
3. Lägg köttet på ett galler och ringla över oljan. Ugnsstek i 3 1/2 timme.
4. Ta ut steken och höj temperaturen till 200°C. Ringla honung över steken och ställ in den i ytterligare 10 minuter.
5. Ta ut steken och låt
den vila i ca 10 minuter. Skär loss steken från benet och skär i tunna skivor.
Tips
Kan även serveras med
en god sallad och klyftpotatis
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Kantarellfilé 4
personer
500 gr fläskfilé
3 krm salt
2 krm grovmalen
svartpeppar
1 tsk söndersmulad
rosmarin
3 msk finhackad gul
lök
2 burkar konserverade
kantareller
10 krossade enbär
2 ½ dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 msk kinesisk soja
150 gr bacon
Putsa bort senor och
fett. Skär köttet i 2-3 cm tjocka skivor . Platta ut skivorna. Fräs
matfett i en stor
stekpanna. Lägg i filéern och bryn dem på alla sidor. Krydda med
salt, peppar och rosmarin.
Efterstek på svag värme tills de är genomstekta.
Lägg filéerna på ett
fat.
Fräs upp mer matfett
och lägg i lök, kantareller samt enbär. Tillsätt grädde och crème
Fraiche och låt koka
på kraftig värme under omrörning till krämig konsistens. Tillsätt
soja och smaka av med
svartpeppar och rosmarin. Lägg i fläskfilèerna i såsen.
Knaperstek
baconskivorna i en stekpanna utan fett. Koka upp rätten och lägg i en låg
Form eller
traktörpanna.
Strö över bacon och
garnera med persilja
Tillbehör: potatiskroketter,
grönsaker, ris
Fläskfilé i ost och
senapssås
Ingredienser
4 port
600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöks klyfta
smör-&rapsolja
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar2
1/2 dl Kelda matlagningsgrädde
1 dl torrt vitt vin
1 msk vetemjöl
2 msk konc kalvfond
Skär köttet i skivor.
Skala och hacka löken och vitlöken. Bryn köttet i smör-&rapsolja i
En stekpanna. Krydda
med salt och peppar.
Vispa ihop grädde,
vin, lök, mjöl, fond och senap i en gryta. Låt koka upp under
vispning. Lägg över
köttet i grytan.
Låt köttet koka i
såsen 3-5 min. Ta grytan från värmen. Rör i osten. Strö gärna över
Hackad persilja.
Servera med kokt ris och grönsaker.
Fläskfilé i
calvadossås 4 personer
Ingredienser
600 gr fläskfilé
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk mald spiskummin
2 msk calvados
1 1/2 dl vitt vin
1/2 dl vatten
1 buljongtärning
2 dl crème fraiche
1.
Skär fläskfilèn i ca
2 cm tjocka skivor på snedden. Bryn väl i smöret, krydda med salt peppar och
kummin.
2.
Häll på calvadosen
och låt koka upp. Tillsätt vin vatten, smulad buljongtärning och crème fraiche.
3.
Lyft upp köttet, håll
varmt under folie. Låt såsen koka ihop ca 10 min. tilsätt sedan köttet och låt
koka upp
Fläskfilé africana
Ingredienser:
- 600 g
fläskfilé i 2 cm skivor
- 2 msk
olja
- 1 tsk
salt
- 1 tsk
svartpeppar
- 1 msk
curry
- 1
finhackad vitlöksklyfta
- 2,5 dl
matlagningsgrädde
- 1 mosad
banan
- salt
efter smak
- 0,5 st
pressad citron, eller efter smak
- 150 g
banan i skivor
- 1 dl
jordnötter
- 700 g
kokt couscous eller bulgur
- 1
tärnad röd paprika, gärna snackpaprika
- 0,5 dl
hackad persilja
Gör så här
Fräs filéskivorna i omgångar i hälften av fettet i en
stor stekpanna. Salta, peppra och ta upp på fat. Fräs curryn i resten av
fettet. Tillsätt vitlök, grädde och mosad banan och sjuda ett par minuter.
Lägg i köttet och låt det bli genomvarmt, koka inte
för länge. Smaka eventuellt av med lite salt och pressad citron. Lägg på
bananskivor och nötter.
Servera med couscous eller bulgur, blandad med paprika
och persilja.
Fläskfilé "osso buco"
Ljuvlig
fläskfilé med en mustig och välsmakande sås av plommontomater, kalvfond, morot,
vitlök och vitt vin. Såsen får en extra dimension av skalet och juicen från en
apelsin. Fläskfilé "osso buco" är en rätt som tar dina smaklökar till
nya höjder.
Ingredienser 4 portioner
·
1 gul lök
·
2 vitlöksklyftor
·
1 morot
·
1 burk hela plommontomater (à 400 g)
·
1 fläskfilé (à 600 g)
·
1 msk vetemjöl
·
1 msk smör
·
1 msk olivolja
·
salt och peppar
·
2 dl torrt vitt vin
·
2 1/2 dl vatten
·
1 1/2 msk konc kalvfond
·
rivet skal och juice från 1 apelsin
Gremolata
·
1 vitlöksklyfta
·
1 kruka bladpersilja
·
rivet skal från 1 citron
Till servering
·
pasta
·
bröd
·
parmesanost
Så här gör du
1. Sätt
ugnen på 175°C.
2. Skala
och finhacka lök, vitlök och morot. Grovhacka tomaterna.
3. Putsa
bort senor och hinnor från fläskfilèn. Krydda med salt och peppar. Vänd i
mjölet och skaka av överflödigt mjöl.
4. Hetta
upp smör i olja i en gryta. Bryn köttet runt om. Lägg över på ett fat.
5. Tillsätt
lök, vitlök, morot i grytan. Fräs i ett par minuter tills de börjat mjukna.
Häll på vinet och rör om med en träsked. Tillsätt tomathacket, vatten,
kalvfonden, apelsinskal och - juice. Smak av med salt och peppar och låt koka
ihop i ett par minuter.
6. Lägg
i fläskfilèn, sätt på lock. Ställ i ugnen på mellersta falsen i ca 45 minuter.
7. Gremolata:
Skala och finhacka vitlöken. Grovhacka persiljan. Blanda vitlök, persilja och
citronskal.
8. Skär
upp fläskfilèn i 4 bitar (för 4 port) och lägg upp på tallrikar med en
generös mängd sås.
9. Till
servering: Strö över persiljehacket och servera med nykokt
pasta. Bröd och parmesanost passar bra till.
Fläskfilé Rydberg med senapscrème
Fläskfilé
Rydberg med senapscrème är en rätt full av smak. Fläskfilén tärnas upp och
steks på samma sätt som potatisen. Senapscrèmen gör du enkelt genom att röra
ihop crème fraiche och senap med lite honung och persilja. Servera med stekt
zucchini.
Ingredienser 4 portioner
·
ca 1 kg fläskfilé
·
1 påse fryst, tärnad potatis
·
2 gula lökar
·
1/4 dl finhackad persilja
·
1 zucchini
·
2 msk smör och olja till stekning
·
salt och peppar
Senapscrème
·
2 dl crème fraiche
·
2 msk dijonsenap
·
1 msk flytande honung
·
1/4 dl finhackad persilja
·
1/2 tsk salt
·
2 krm svartpeppar
Så här gör du
Bra
att veta när du ändrar antalet portioner
Detta
recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras
också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att
tillagningstiden behöver justeras.
1. Sätt
ugnen på 150°C.
2. Stek
potatisen i omgångar med lite smör och olja tills den fått färg. Salta och
peppra lätt. Lägg över i ugnssäker form och varmhåll i ugnen.
3. Skala
och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör. Salta och peppra lätt. Vänd
ner persiljan. Varmhåll i ugnen.
4. Skär
zucchinin i grova stavar och stek dem hastigt i en het stekpanna med lite olja.
Salta och peppra lätt. Varmhåll i ugnen.
5. Senapscrème:
Rör ihop crème fraiche, senap, honung och persilja. Smaka av med salt och
svartpeppar.
6. Putsa
köttet fritt från senor och skär i ca 2 cm stora tärningar. Hetta upp en
stekpanna med smör och olja. Stek köttet i omgångar. Salta och peppra. Servera
med senapscrème fraiche och zucchini
Kantarelldoftande fläskfilé i panna
Ingredienser 4
personer
400 gram fläskfilé(er) |
matfett,
till stekning |
2 dl crème fraiche |
1,5 msk Touch of Taste Kantarellfond |
10 st körsbärstomater |
1 msk timjan, grovhackad |
50 gram kantareller,
konserverade eller frysta |
Tillagning
1. Skär fläskfilén i centimeter tjocka skivor. Krydda
med salt o peppar, stek i en panna tillsammans med kantarellerna tills de är
gyllenbruna.
2. Slå över crème fraiche , kantarellfond och tomater, rör om och låt småkoka i
några minuter.
3. Strö över timjan.
Servera med fullkornsris och broccoli.
Kantarelldoftande fläskfilé i panna
INGREDIENSER
500 gr fläskfilé
2 dl creme fraiche
1 msk smör
1,5 msk kantarellfond
50 gr kantareller
10 st körsbärstomater
1 msk timjan
GÖR SÅ HÄR
1. Skär fläskfilén i
centimetertjocka skivor. Krydda med salt o peppar.
2. Stek i en panna tillsammans
med kantarellerna tills de är gyllenbruna.
3. Vispa ihop crème fraiche
och kantarellfond.
4. Slå över fläskfilén och
kantarellerna.
5. Rör om och låt småkoka i
några minuter.
6. Blanda ner de halverade
tomaterna och riv av bladen från färsk timjan, strö över.
7. Servera med nykokt pasta
eller ugnsbakad klyftpotatis
Dubbelmarinerad fläskfilé 10
portioner
Marinera, tillaga och lägg sedan
fläskfilén i ytterligare en marinad med vitlök, lime, rom och mörkt
muscovadosocker. Karibiska smaker som gör sig utmärkt på festbuffén.
Ingredienser
Marinad
1
- 0,8dl vit balsamvinäger
- 3 msk mörkt muscovadosocker
- 1 tsk paprikapulver (gärna rökt)
- 1 tsk chilipeppar ancho style
- 0,8dl tomatpuré
- 1/2 dl vatten
Marinad
2
- 3 vitlöksklyftor
- 4 msk mörkt muscovadosocker
- 1 dl rom (kan uteslutas)
- 2 msk vit balsamvinäger
- 1 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar)
- 1 dl färskpressad limejuice (1 dl motsvarar ca 4 lime)
- 1 1/2 tsk salt
- 2 1/2 dl rapsolja
Gör
så här
- 2 dagar före festen, marinad 1: Blanda
vinäger, socker, paprikapulver, chilipepper, tomatpuré och vatten.
- Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar.
Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.
- Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.
- Ta upp köttet ur marinaden. Bryn det runt om i
olja i en stekpanna. Sockret från marinaden kan lätt bränna, så stek inte
på för hög värme.
- Lägg över på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra
runt om. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Stek i nedre
delen av ugnen tills innertemperaturen är 70°C, ca 40 minuter. Ta ut och
låt svalna.
- Marinad 2: Skala och skiva vitlöken tunt. Blanda socker,
rom, vinäger, limejuice och salt i en bunke. Vispa ner oljan. Blanda
ner chilifrukt och vitlök.
- Skär köttet i tunna skivor. Lägg det i dubbla
plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.
- 4 timmar före servering: Lägg upp köttet på ett fat.
Häll över marinaden. Låt stå framme i rumsvärme.
- Strax före servering: Garnera med limeklyftor och
färska örter, t ex mynta och koriander. Servera gärna tillsammans
med Färgglad bönsallad och Ananassalsa.
Asiatisk nudelsallad med helstekt fläskfilé
Gör så här
Putsa eventuellt fläskfilén. Blanda alla ingredienser
till marinaden i en skål och mixa med en stavmixer. Marinera köttet minst 1
timme men gärna över natten.
Lägg köttet och marinaden i en ugnsfast form. Sätt in
fläskfilén i ugnen tills den har en innertemperatur på cirka 65 grader, använd
en stektermometer, det tar 15-20 minuter.
Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Skölj dem i kallt vatten och vänd dem i lite olja så att de inte klibbar ihop.
Blanda nudlarna med resten av ingredienserna. Garnera med koriander och
limeklyftor.
Skär köttet i skivor och servera med salladen.
- 600 g fläskfilé
Marinad:
- 2 msk solrosolja eller annan neutral olja
- 0.5 dl japansk soja
- 0.5 dl ljus sirap
- 1 msk riven färsk ingefära
- 1 hackad schalottenlök
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 1 hackad röd chilifrukt
Nudelsallad:
- 1 pkt risnudlar
- 1 msk solrosolja eller annan neutral olja
- 2 strimlade röda paprikor
- 1 strimlad rödlök
- 250 g strimlade sugar snaps
- 100 g torrostade cashewnötter
- 2 lime, finrivet skal och pressad saft
- 1 msk fisksås
- 1 tsk salt
- 1.5 kruka färsk koriander, grovt hackade
blad
Garnering:
- 0.5 kruka färsk koriander
- 1 lime i klyftor
Fylld filé
Här
är ett läckert och festligt recept på fylld filé. Du fyller fläskfilé med
salami, soltorkad tomat och rosmarin och bakar i ugn tillsammans med paprika
och ruccola. Servera med klyftpotatis och du har en utsökt och luxuös rätt som
alla älskar!
Ingredienser 4 portioner
·
1 fläskfilé (à 500-600 g)
·
olivolja
·
1 tsk salt
·
1 krm svartpeppar
·
75 g salami (i tunna skivor av valfri sort)
·
50 g marinerade soltorkade tomater
·
några kvistar färsk rosmarin (eller torkad)
Grönsaker
·
4 paprikor
·
2 vitlöksklyftor
·
salt och peppar
·
1 bunt rucolasallad (à ca 50 g)
Så
här gör du
Bra
att veta när du ändrar antalet portioner
Detta
recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras
också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att
tillagningstiden behöver justeras.
1. Sätt
ugnen på 200°C.
2. Kärna
ur paprikorna och skala vitlöken. Skär allt i bitar. Lägg det på ett stort
ugnssäkert fat. Häll på lite olja och salta och peppra. Stek grönsakerna i
mitten av ugnen i ca 10 minuter.
3. Bryn
under tiden filén i olivolja i en het stekpanna. Salta och peppra. Skär djupa
skåror i köttet med ca 1 cm mellanrum. Lägg en vikt salamiskiva, en halv
soltorkad tomat och en rosmarinkvist i varje skåra.
4. Lägg
köttet på samma fat som grönsakerna och stek i 15-20 minuter. Servera med kokt
pasta eller klyftpotatis.
Svampfylld filé med yoghurtknyte och inbakad rösti
En
lite mer avancerad men fulländad rätt till höstens festligare middagar. Den
svampfyllda fläsk- eller renfilén serverar du med yoghurtknyten med hackad
zucchini och aubergine i, och med inbakad rösti på rivna rotfrukter.
Förträffligt gott!
Ingredienser 8 portioner
1 kg renfilé eller
fläskfilé
Fyllning
·
150 g färsk skogssvamp
·
1 gul lök
·
smör
Yoghurtknyten
·
1 savoykålshuvud eller mangold
·
1 zucchini (à ca 300 g)
·
1 aubergine (à ca 300 g)
·
1 vitlöksklyftor
·
olja
·
1 dl matlagningsyoghurt eller créme fraiche
Inbakad rösti
·
5 medelstora potatisar
·
1 palsternacka (à ca 75 g)
·
1 morot (à ca 100 g)
·
75 g rotselleri
·
2 äggulor
·
3 smördegsplattor
·
2 tsk torkad rosmarin eller timjan
Sky
·
3 dl steksky
·
5 stötta enbär
·
1 lagerblad
·
1 krm timjan
·
1/2 köttbuljongtärning
·
2 msk maizenaredning
Gör så här:
1. Dela
filéerna i 6 bitar. Putsa dem fria från ev senor. Snitta en längsgående
"ficka" i varje filé.
2. Fyllning:
Skala och finhacka löken. Fräs i smör med den grovhackade svampen. Krydda. Mixa
till en röra och låt svalna. Fyll filéerna med svampröran.
3. Knyten:
Skölj sex kål-/mangoldblad. Förväll dem i kokande vatten tills de är mjuka.
4. Finhacka
zucchini och aubergine. Fräs i olja med vitlök. Krydda. Låt svalna och blanda
ut med matlagningsyoghurt. Lägg en klick på salladsbladen och vik ihop till
knyten. Lägg skarvarna nedåt.
5. Rösti:
Sätt ugnen på 200°C. Skala och riv potatisen och rotfrukterna grovt. Fräs
potatis och rotfrukter i olja med örter, salt och peppar. Låt svalna något. Rör
ner äggulorna.
6. Kavla
ut smördegen, ca 18 x 20 cm. Lägg på potatisfräset på ena hälften av varje
smördegsplatta. Vik över andra halvan över fyllningen och forma till
"limpor". Grädda i ca 25 minuter.
7. Bryn
filéerna så att de får färg. Krydda. Låt filéerna eftersteka 10-20 minuter i
ugnen, 150°C. Låt köttet vila i folie 5 minuter före servering.
8. Sky:
Gör en sky av stekspadet, ca 3 dl, och 5 stötta enbär, 1 lagerblad, 1 krm
timjan och 1/2 köttbuljongtärning. Koka ihop. Red med 1-2 msk maizenaredning.
9. Skär
smördegsröstin på snedden och lägg på varma tallrikar. Skär filéerna så att man
ser fyllningen och lägg ovanpå röstin. Toppa med yoghurtknyten och häll på lite
sky.
Tandoorifilé med currygrönsaker och basmatiris
Denna
utmärkta tandoorifilé med currygrönsaker och basmatiris ger en hint av Indien i
ditt eget kök! Det underbara curryriset har en söt ton som passar perfekt med
den kryddmarinerade fläskfilén. Servera allt tillsammans med den kalla, milda
såsen.
Ingredienser 4 portioner
·
600 g fläskfilé
·
2 krm röd hushållsfärg
·
1 msk starkt paprikapulver
·
1 tsk finhackad vitlök
·
1 msk malen spiskummin
·
2 msk olja
·
1 tsk salt
·
1 krm peppar
Yoghurtsås
·
2 dl matlagningsyoghurt
·
2 msk honung (gärna flytande)
·
1/2 dl hackad persilja
·
2 msk citronsaft
Indiskt grönsaksris
·
1 gul lök
·
1 1/2 msk curry
·
1 tsk salt
·
olja
·
3 dl ris (helst basmatiris)
·
6 dl vatten
·
1 1/2 dl russin
·
400 g frysta bukettgrönsaker (tinade)
Så här gör du
1. Skär
köttet i 16 bitar. Blanda hushållsfärg, paprikapulver, vitlök, spiskummin,
olja, salt och peppar i en skål. Vänd köttet i blandningen. Låt marinera under tiden
resten tillagas. Trä sedan köttet på 4-8 spett.
2. Yoghurtsås:
Blanda ingredienserna till såsen. Ställ kallt.
3. Indiskt
grönsaksris: Fräs lök, curry och salt en kort stund i olja. Rör
ner riset och fräs det under omrörning. Häll på vattnet och rör ner russinen.
Koka på svag värme, under lock, i 10 minuter. Rör ner grönsakerna och låt dem
bli varma, det tar 2-3 minuter.
4. Tandoorispetten:
Stek spetten 2-3 minuter per sida i medelhet panna,
totalt ca 10 minuter.
5. Lägg
upp grönsaksriset på varma tallrikar, lägg på ett spett på varje och klicka
över kall sås. Servera ev med bröd.
Het fläskcurry
Utmana
smaklökarna med denna heta fläskcurry! Kumminfrön, vitlök och chili
kompletterar curryn suveränt. Grytan smakar utmärkt som den är men passar också
bra till färskt bröd eller kokt ris.
Ingredienser 8 portioner
·
1 1/2 kg fläskfilé
·
2 gula lökar
·
4 tomater
·
1 tsk kumminfrön
·
olja till stekning
·
4 tsk curry
·
4 vitlöksklyftor
·
1/3 chilifrukt (1/4 chilifrukt kan bytas mot lite
tabasco)
·
5 dl köttbuljong (tärning + vatten)
·
salt
·
2 msk vetemjöl (och lite vatten)
·
ev färsk koriander till garnering
Så här gör du
1. Skär
fläskfilén i strimlor. Skala och finhacka löken. Klyfta tomaterna.
2. Rosta
kumminfröna någon minut i en torr panna. Tillsätt olja och fräs köttet tills
det fått fin färg. Strö på curry och låt det fräsa med en stund.
3. Tillsätt
pressad vitlök, lök och tomater. Finhacka chilipepparn och tillsätt den. Häll i
buljong och sjud grytan i 15 minuter. Smaka av med salt.
4. Rör
samman vetemjöl och vatten. Rör ner redningen. Sjud tills den tjocknar till en
sås. Garnera gärna med färsk koriander.
Hel vitlöksfilé med gratinerad färskpotatissallad
Ingredienser
4 portioner
·
600 g fläskfilé
·
2 vitlöksklyftor
·
1 krm salt
·
4 skivor bacon
·
1 krm peppar
·
1 msk färsk rosmarin
·
500 g färsk potatis
·
120 g halverade cocktailtomater
·
6 hackade salladslökar
·
250 g sparris, i bitar
·
200 g tärnad fetaost
·
0,5 dl olivolja
Gör så här
Gnid den hela
fläskfilén med delad vitlöksklyfta. Skär små snitt i filén och stick in bitar
av vitlöksklyftorna. Salta och peppra. Knyt in filén i bacon och
rosmarinkvistar.
Grilla fläskfilén med
indirekt grillning: Lägg briketterna i två högar på varsin sida om en
folieform, som placeras i mitten på nedersta gallret. Briketterna tänds och när
de glöder läggs köttet på det övre gallret ovanför formen så att köttsaften kan
droppa ner i den. Därefter läggs locket på, vilket gör att värmen reflekteras
mot grillens insidor och ger en jämn värme runt köttet.
Koka färskpotatisen
ca 5 minuter. Lägg i en ugnsform och lägg på cocktailtomaterna, salladslöken,
sparrisen samt fetaosten. Ringla över olivolja. Gratinera i ugn ca 20 minuter.
Servera gratängen till filén.
Rosépepparfilé
Gör så här
Putsa fläskfilén, salta och peppra och bryn den runt
om i stekpanna. Lägg över i en ugnsfast form och stek klart i ugn i 30-40
minuter, till en innertemperatur av 65-70°. Koka under tiden upp buljongen.
Fräs vitlöken i lite smör, tillsätt tomatpuré, soja, dijonsenap, rosépeppar och
vitt vin. Låt såsen koka i några minuter, salta och peppra.
Garnera eventuellt med lite klippt bladpersilja och
finklippt dill.
40 minuter Ugnstemp 175º 4 portioner
- 500 g
fläskfilé
- 1 msk
smör
- 2 krm
salt
- 3 krm
vitpeppar
Sås:
- 2 dl
utspädd hönsbuljong
- 2
finhackade vitlöksklyftor
- 2 msk
tomatpuré
- 0,5 msk
soja
- 2 tsk
dijonsenap
- 1 msk
grovkrossad rosépeppar
- 1 dl
vitt vin
- 2 krm
salt
- 2 krm
svartpeppar
Garnering:
1,5 msk finklippt
dill
- 1,5 msk
hackad bladpersilja
Skogsfilépanna
Ingredienser 4 port
500
g fläskfilé
Arla smör-&rapsolja
310 g Arla Köket skogssvamppanna
2 msk frysta lingon
2 msk hackad persilja
Gör så här
Skär köttet i skivor. Stek dem i smör-&rapsolja i
en panna ca 2 min på varje sida. Tillsätt grädden och smakpastan, rör om och
koka ca 2 min. Strö över lingon och persilja. Servera med kokt potatis.
Grillad fläskfilé med cajun-feeling
Grillad
fläskfilé med cajun-feeling är en härlig kötträtt med het kryddning. Fajita
kryddmix, lime och barbequesås ger god smak till köttet. Du grillar fläskfilén
tills köttet fått fin yta.
Ingredienser 8 portioner
·
3 fläskfiléer (à 660 g)
·
3 msk fajita kryddmix
·
1 lime
·
2 dl rökig barbequesås
·
1 stekpåse
Så här gör du
1. Sätt
ugnen på 175°C.
2. Putsa
och skär bort hinnorna från fläskfiléerna. Gnid in dem med fajitakrydda.
3. Lägg
filéerna i en stekpåse. Rör ihop pressad limejuice och bbq-sås och häll det i
påsen. "Massera" försiktigt in såsen i fläskfiléerna.
4. Förslut
stekpåsen enligt anvisning. Låt gärna marinera i kylskåpet över natten.
5. Lägg
stekpåsen på mellersta falsen och ugnsstek i ca 25 minuter. Ta ut och låt
svalna något. Lägg stekpåsen på ett fat och förvara i kylen.
6. Ta
ut fläskfiléerna ur påsen vid serveringstillfället och värm dem runt om på
grillen ca 10 minuter eller tills de fått vacker grillyta.
7. Skiva
upp köttet i generösa skivor och servera med chimichurri, och ciabattabröd.
Fläsk och -filé på pinne 10
portioner
Rimmat fläsk ger fin sälta i
kombination med mör fläskfilé. Genom att förkoka det behöver du bara hålla koll
på att filén blir färdiggrillad. Gott ihop med fänkålsrubb!
Ingredienser
- 10 träspett
- ca 500 g fläskfilé
- 1/2 gul lök
- 3 lagerblad
- 5 svartpepparkorn
- 1 tsk salt
- 2 krm peppar
- ev rubb (fänkålsrubb, se länk nedan under steg 3)
- 400 g rimmat stek- eller sidfläsk i bit
Gör
så här
- Lägg träspett i blöt. Skär bort svålen på
fläsket. Skala löken. Lägg fläsket, löken, lagerblad och pepparkorn i en
kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker.
- Koka ca 40 minuter under lock tills köttet är
mört. Ta upp och låt svalna. Skär i ca 2 cm stora bitar.
- Putsa fläskfilén och skär i ca 2 cm stora bitar.
Krydda med salt och peppar. Gnid ev in köttet med Fänkålsrubb. Låt dra 30 minuter.
Varva filé och stek-/sidfläsk på spetten. Grilla runt
om ca 8 minuter. Pressa över citronjuice vid servering. Servera gärna Sommarsallad med broccoli & färsk vitkål