Fläsk

       

Pulled pork

 Pulled pork Receptbild - Allt om Mat

Pul­led pork

 

1 1/2 kilo fläskkarré 

                  
5 vitlöksklyftor                    
1 1/2 msk paprikapulver                                        
1 msk farinsocker                     
1 msk stött spiskummin                  
1 msk flingsalt                  
1 1/2 tsk cayennpeppar                    

Sås

2 dl ketchup                     
1/2 dl äppelcidervinäger                    
1/2 dl farinsocker                     
1 msk worcestersås                    
1/2 tsk tabasco                    
1/2 tsk salt                     
2 krm nymald svartpeppar                                      

Tillagning

1. Stick i köttet med en gaffel (för att kryddorna ska kunna ta sig in). Skala och finhacka vitlöken. Blanda med paprikapulver, farinsocker, spiskummin, flingsalt och cayennepeppar och gnid in köttet. Lägg i en ugnssäker form. Täck med plast. Låt stå ca 12 timmar i kylen.

2. Sätt ugnen på 125 grader. Ta bort plasten från köttet och ställ det mitt i ugnen. Låt stå ca 8 timmar.

3. Sås: Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt den koka upp. Låt koka ca 3 min och låt sedan såsen kallna.

4. Pensla köttet 3–4 gånger med såsen när ca 1 timme återstår av tillagningstiden. Ta ut och riv köttet i bitar med gafflar

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Ugnsstekt rimmad Fläsklägg

1 nätad Fläsklägg på ½ kilo

2 msk finhackad Timjan

Nymald Vitpeppar

2 Morötter

1 gul Lök

2 msk Smör

Ta bort nätet från läggen och skär ett rutmönster i svålen. Gnid in hackad timjan och peppar.

Lägg i en smord form med rotfrukter skurna i bitar runt om. Fördela några skivor smör över rotfrukterna.

Sätt in i ugnen på 150° och låt steka i 2 timmar. Ös med skyn som bildas flera gånger under tiden.

Känn efter med en stekgaffel om läggen är mör, låt den annars stå en stund till.

Servera med rotfrukterna och en stark senap. Vill Du ha det extra gott, så gör en Pepparrotssås på grädde, sky och riven pepparrot som får koka

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Dansk Fläskesteg 8 portioner

1 ½ kg färsk skinkstek med svål

2 tsk salt

1-2 dl vatten

Gräddsås:

6 dl sky och buljong

4 msk vetemjöl

3 dl vispgrädde

Soja (salt & peppar)

Skåra svålen med en vass kniv i ½ cm breda ränder. Stick en köttermometer in i köttet så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Placera köttet med svålen ner i en ugnssäker form. Späd med vatten tills svålen täcks. Ställ in skinkan i 225° ugnsvärme i ca 20 min. Vänd steken. Strö salt över svålen och tillaga vidare i 30 min. Sänk temperaturen till 175° När stekens innertemperatur är 75° är köttet klart. Vänta i ca 15 minuter med att skära i köttet.

Koka upp sky utan fett och buljong till såsen. Red av med vetemjölet utrört i lite av grädden. Tillsätt resten av grädden och låt såsen koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

Klyftpotatis:

Ca ½ kg potatis

½ tsk salt/liter vatten

Smör

Salt

Skala potatisarna och skär dem i stora klyftor. Koka upp vatten och salt. Lägg i klyftorna och låt dem koka i ca 5 min. Häll av vattnet. Bredd ut potatisklyftorna i en välsmord långpanna. Droppa över smält matfett. Salta lite. Sätt in i 250° ugnsvärme. Sänk värmen till 200° efter 10 min. Grädda ytterligare 5-10 min. eller tills potatisen känns mjuk.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Fläskkarré

 

Karré med dijon-och grönpepparsås

4 skivor benfri fläskkarré

Sås:

2 msk finhackad schalottenlök

1 msk smör

2 dl mörk oxbuljong

1 dl creme fraiche

1 msk dijonsenap

1 msk soja

1 msk konserverad grönpeppar

Gör så här:

Fräs lök i smör. Häll på buljong och rör ner creme fraiche och senap. Koka ihop några minuter. Tillsätt soja och grönpeppar.

Stek köttet på medelvärme i 3 minuter per sida. Krydda med salt och peppar.

Lägg köttet i såsen. Hetta upp.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Het karré med chili och äppelcidervinäger

En het och kryddig kötträtt. Smaksätt först fläskkarré med en lag av salt, vitlök, socker, svartpepparkorn, lagerblad och äppelcidervinäger. Gnid sedan in fläskkarrén i en rub av lök, rosmarin, timjan, chiliflakes och olivolja.

Ingredienser  4 portioner

Saltlag:

·         1/2 gul lök

·         3 vitlöksklyftor

·         1/2 dl salt

·         7 dl vatten

·         1 1/2 msk socker

·         1/2 msk hela svartpepparkorn

·         1 lagerblad

·         2 dl äppelcidervinäger

Fläskkarré

·         600 g fläskkarré i bit

Rub:

·         1 msk hackad gul lök

·         2 vitlöksklyftor

·         1 1/2 msk hackad färsk timjan

·         1 msk hackad färsk rosmarin

·         1 tsk chiliflakes (t ex red hot chilipepper)

·         1 1/2 msk äppelcidervinäger

·         1 1/2 msk olivolja

Så här gör du.

1.    Saltlag: Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp så att sockret och saltet löser sig. Låt svalna.

2.    Fläskkarré: Lägg köttet i en trång bunke. Häll över lagen. Lägg en tallrik över som tyngd. Låt vila i kylskåp i 6-24 timmar.

3.    Sätt ugnen på 150°C.

4.    Rub: Skala och finhacka löken och vitlöken till rubben. Blanda med alla övriga ingredienser. Ta upp köttet ur lagen och torka av det. Gnid in rubben. Lägg köttet i en ugnssäker form.

5.    Ställ in i nedre delen av ugnen i ca 1 timme eller tills köttet har en innertemperatur på 65°C. Vänd köttet efter halva tiden.

6.    Låt köttet vila ca 15 minuter innan det skärs upp. Hit kan köttet förberedas. Spara stekskyn.

7.    Skär köttet i cm-tjocka skivor. Pensla med lite olja och grilla ca 1 minut på varje sida. Värm stekskyn och ringla över. Servera gärna med Grillad zucchii.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Karibisk karré i currykokossås

4 karréskivor, ca 600 g
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Sås:
2 tsk curry
1/2 chilifrukt
2 dl köttbuljong (vatten + tärning)
2 1/2 dl kokosmjölk
2 msk mango chutney
1/2 msk soja
2 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
salt

Garnering:
Ananasskivor
Kokosflingor

Gör så här:

1. Börja med såsen. Ta bort hinnor och kärnor från chilin och finhacka den.
2. Fräs curry och chili i lite matolja några minuter. Tillsätt buljong, kokosmjölk, mango chutney och soja. Låt det koka upp.
3. Rör ut mjölet med vatten till en slät redning. Vispa ner den i såsen och låt den småputtra ca 5 minuter under omrörning då och då.
4. Skala och krossa vitlöksklyftan. Gnid in köttet med det. Stek köttet ca 3-4 minuter per sida i lite matfett. Salta och krydda köttet.
5. Stek ananasskivorna i lite matfett. Lägg dem ovanpå köttet och strö över kokosflingor. Bjud kokt ris blandat med russin, ärter och jordnötter till.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Grillad karré

Grillad karré passar bra till den romantiska middagen för två, men tänk på att låta köttet marineras ett dygn i kylskåpet. Grilla och skiva karrén och servera den med en vackert röd rödbetssallad.

Ingredienser  6 portioner

·         1100 g benfri fläskkarré i bit

·         4 vitlöksklyftor

·         1 citron

·         1/2 kruka timjan

·         1/2 dl matolja

·         1 tsk grovkrossad svartpeppar

Så här gör du

1.    Skala och krossa vitlöken. Tvätta citronen och skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare.  Blanda vitlök, citronskal, timjan, olja och svartpeppar i dubbla plastpåsar.

2.    Lägg karrén i påsen och förslut den. Låt marinera ett dygn i kylskåp.

3.    Grilla karrén runt om tills den har fin färg. Flytta över den till den del som inte har någon glöd. Grilla köttet tills innertemperaturen är ca 80˚C.

4.    Skiva karrén och servera den med Rödbetssallad

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Ugnsstekt karré med smålökar och vin

Fläskkarré tillagad som hel grytstek i ugn blir fantastiskt mör. Bjud med vitlökscrème och gärna kokt potatis. Perfekt söndagsmiddag!

Ingredienser  8 portioner

· 1 1/2 kg benfri fläskkarré i bit

·         1 tsk salt

·         2 krm peppar

·         500 g steklök

·         3 morötter

·         3 msk olivolja

·         4 vitlöksklyftor

·         1 tsk rosmarin

·         3 lagerblad

·         5 svartpepparkorn

·         2 kvistar persilja

·         2 msk honung

·         2 dl torrt vitt vin

·         3 msk konc kycklingfond

·         5 dl vatten

Vitlökscrème:

·         2 dl crème fraiche

·         2 vitlöksklyftor

·         tabasco

Till servering

·         kokt potatis

Så här gör du:

1.    Krydda fläskkarrén med salt och peppar.

2.    Skala steklök, morot och vitlök. Skär morötterna i grova bitar.

3.    Bryn köttet runt om i 1/3 av olivoljan i en gryta som tål ugnsvärme. Ta upp köttet på ett fat.

4.    Häll resterande olivolja i grytan. Lägg i steklök och morötter, fräs ca 3 minuter.

5.    Sätt ugnen på 175°C.

6.    Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt rosmarin, lagerblad, svartpepparkorn, persilja, vitlöksklyftor, honung, vin, fond och vatten. Koka upp.

7.    Lägg på lock och efterstek i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Köttet är färdigt när innertemperaturen är 80–85°C.

Vitlökscrème: Blanda crème fraiche med pressade vitlöksklyftor och några

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Örtkryddad karré  10 portioner

Ingredienser

  • 2 kg fläskkarré i skivor
  • 2 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 1/2 dl hackad timjan
  • 3/4 dl hackad rosmarin
  • 5 msk paprikapulver
  • 1 1/2 msk salt
  • 1 1/2 msk vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna tills de blivit mjuka utan att ta färg. Blanda med timjan och rosmarin. Ställ åt sidan.
  3. Blanda paprikapulver, salt och peppar till en rubb.
  4. Gnid in köttet med paprikarubben.
  5. Grilla köttet ca 4 minuter på varje sida. Klappa sedan in skivorna med lök- och örtblandningen. Strö över lite flingsalt.
  6. Servera gärna tillsammans med Grillade marinerade grönsaker och Rosépeppar- och olivsås

Tips

Lägg steklökarna i varmt vatten en kvart så blir de lättare att skal

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Kryddiga spett med kyckling och karré

Ingredienser  4 portioner

  • 500 g benfri fläskkarré i skivor
  • 500 g kycklingfilé
  • 50 träspett

Grillmarinad till fläskkarré

  • 1/2 dl japansk soja
  • 1/2 dl olja (t ex rapsolja)
  • 1/2 dl färskpressad limejuice
  • 2 msk råsocker
  • 1 msk finriven ingefära
  • 2 vitlöksklyftor (pressade)
  • 1 tsk nymalen svartpeppar

Grillmarinad till kycklingfilé

  • 1 dl chilisås (av ketchuptyp)
  • 1/2 dl japansk soja
  • 1 msk färskpressad limejuice

Till servering

  • 1 påse blandad sallad (à 150 g)
  • 1 kruka mynta eller koriander
  • 150 g färska böngroddar
  • limeklyftor
  • sötsyrlig hoisin- och jordnötssås

Gör så här

  1. Blötlägg träspetten.
  2. Blanda alla ingredienser till grillmarinaden för fläskkarré i en skål. Blanda alla ingredienser till grillmarinaden för kycklingfilé i en annan skål.
  3. Skär fläskkarrén och kycklingen i ca 1 cm breda strimlor. Lägg köttet i respektive marinad. Låt marinera minst 30 minuter i kylen. Vänd runt någon gång under tiden.
  4. Trä köttbitarna på spetten.
  5. Grilla dem ca 3 minuter på varje sida. Servera med sallad, plockad mynta eller koriander, böngroddar, limeklyftor och hoisin- och jordnötssås.  

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Hel fläskkarré i hoisinsås

Fläskkarrén blir helt magiskt mör när du marinerar den i hoisinsåsen. Efter en hastig vänding på den heta grillen får köttet den där eldiga smaken som gör att det smälter i munnen. Enkel att förbereda och snabb att tillaga.

Ingredienser  10 portioner

·        ca 2 1/2 kg hel benfri fläskkarré

·         3 msk salt

·         2 msk malen ingefära

·         1 msk svartpeppar eller pepparmix

·         1 burk/flaska hoisinsås (à ca 250 ml)

Så här gör du

1.    2 dagar före festen: Torka av fläskkarrén. Blanda salt, ingefära och peppar. Gnid in köttet med kryddorna. Lägg köttet i en stekpåse.

2.    Häll i hoisinsåsen. Vänd runt så att såsen täcker runt om. Förslut och lägg kallt över natten. (Köttet kan även tillagas direkt.)

3.    1 dag före festen: Sätt ugnen på 150°C. Lägg stekpåsen med karrén på ugnsplåt. Sätt in en stektermometer i köttet.

4.    Tillaga ca 1 timme och 45 minuter, tills innertemperaturen är 65°C.

5.    Ta ut och låt svalna. Lägg stekpåsen (som nu är spröd) i bunke eller dubbla plastkassar. Färdig att grilla eller ställ kallt över natten.

6.    Festdagen: Ta upp köttet ur påsarna. Spara lite av steksåsen till grillningen. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Grilla dem hastigt i några minuter per sida. Ev kan de penslas med lite av steksåsen under grillningen.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________- 

Grekisk skinkstek

Den grekiska skinksteken smörjs in med havssalt, rosmarin, vitlök och honung. Detta ger skinksteken härliga smaker av sött och salt. Servera tillsammans med klyftpotatis och en god sallad.

Ingredienser  8 portioner

·         2 kg skinkstek med ben eller hel karré

·         1 1/2 dl grovt havssalt

·         4 vitlöksklyftor

·         2 rosmarinkvistar

·         1/2 dl olivolja

·         3 msk flytande honung

Så här gör du

 

1.    Sätt ugnen på 150°C.

2.    Klappa in steken/karrén ordentligt i salt. Krossa vitlöksklyftorna och tryck på dem ovanpå tillsammans med repad rosmarin.

3.    Lägg köttet på ett galler och ringla över oljan. Ugnsstek i 3 1/2 timme.

4.    Ta ut steken och höj temperaturen till 200°C. Ringla honung över steken och ställ in den i ytterligare 10 minuter.

5.    Ta ut steken och låt den vila i ca 10 minuter. Skär loss steken från benet och skär i tunna skivor.

Tips

Kan även serveras med en god sallad och klyftpotatis

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                     Fläskfilé

 

Kantarellfilé 4 personer

 Ingredienser:

500 gr fläskfilé

3 krm salt

2 krm grovmalen svartpeppar

1 tsk söndersmulad rosmarin

3 msk finhackad gul lök

2 burkar konserverade kantareller

10 krossade enbär

2 ½ dl vispgrädde

2 dl crème fraiche

1 msk kinesisk soja

150 gr bacon

Putsa bort senor och fett. Skär köttet i 2-3 cm tjocka skivor . Platta ut skivorna. Fräs

matfett i en stor stekpanna.  Lägg i filéern  och bryn dem på alla sidor. Krydda med

salt, peppar och rosmarin. Efterstek på svag värme tills de är genomstekta.

Lägg filéerna på ett fat.

Fräs upp mer matfett och lägg i lök, kantareller samt enbär. Tillsätt grädde och crème

Fraiche och låt koka på kraftig värme under omrörning till krämig konsistens. Tillsätt

soja och smaka av med svartpeppar och rosmarin. Lägg i fläskfilèerna i såsen.

Knaperstek baconskivorna i en stekpanna utan fett. Koka upp rätten och lägg i en låg

Form eller traktörpanna.

Strö över bacon och garnera med persilja

Tillbehör: potatiskroketter, grönsaker, ris

 

 

Fläskfilé i ost och senapssås

 

Ingredienser

4 port

600 g fläskfilé

1 gul lök

1 vitlöks klyfta

smör-&rapsolja

3/4 tsk salt

1 krm svartpeppar2 1/2 dl Kelda matlagningsgrädde

1 dl torrt vitt vin

1 msk vetemjöl

2 msk konc kalvfond

Skär köttet i skivor. Skala och hacka löken och vitlöken. Bryn köttet i smör-&rapsolja i

En stekpanna. Krydda med salt och peppar.

Vispa ihop grädde, vin, lök, mjöl, fond och senap i en gryta. Låt koka upp under

vispning. Lägg över köttet i grytan.

Låt köttet koka i såsen 3-5 min. Ta grytan från värmen. Rör i osten. Strö gärna över

Hackad persilja. Servera med kokt ris och grönsaker.

 

 

Fläskfilé i calvadossås 4 personer

 

Ingredienser

600 gr fläskfilé

1 1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 tsk mald spiskummin

2 msk calvados

1 1/2 dl vitt vin

1/2 dl vatten

1 buljongtärning

2 dl crème fraiche

1.    Skär fläskfilèn i ca 2 cm tjocka skivor på snedden. Bryn väl i smöret, krydda med salt peppar och kummin.

2.    Häll på calvadosen och låt koka upp. Tillsätt vin vatten, smulad buljongtärning och crème fraiche.

3.    Lyft upp köttet, håll varmt under folie. Låt såsen koka ihop ca 10 min. tilsätt sedan köttet och låt koka upp

 

Fläskfilé africana

Ingredienser:

  • 600 g fläskfilé i 2 cm skivor
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk curry
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 mosad banan
  • salt efter smak
  • 0,5 st pressad citron, eller efter smak
  • 150 g banan i skivor
  • 1 dl jordnötter
  • 700 g kokt couscous eller bulgur
  • 1 tärnad röd paprika, gärna snackpaprika
  • 0,5 dl hackad persilja

Description: Laddar..

Gör så här

Fräs filéskivorna i omgångar i hälften av fettet i en stor stekpanna. Salta, peppra och ta upp på fat. Fräs curryn i resten av fettet. Tillsätt vitlök, grädde och mosad banan och sjuda ett par minuter.

Lägg i köttet och låt det bli genomvarmt, koka inte för länge. Smaka eventuellt av med lite salt och pressad citron. Lägg på bananskivor och nötter.

Servera med couscous eller bulgur, blandad med paprika och persilja. Sök butik

 

 

Fläskfilé "osso buco"

Ljuvlig fläskfilé med en mustig och välsmakande sås av plommontomater, kalvfond, morot, vitlök och vitt vin. Såsen får en extra dimension av skalet och juicen från en apelsin. Fläskfilé "osso buco" är en rätt som tar dina smaklökar till nya höjder.

Ingredienser  4 portioner

·         1 gul lök

·         2 vitlöksklyftor

·         1 morot

·         1 burk hela plommontomater (à 400 g)

·         1 fläskfilé (à 600 g)

·         1 msk vetemjöl

·         1 msk smör

·         1 msk olivolja

·         salt och peppar

·         2 dl torrt vitt vin

·         2 1/2 dl vatten

·         1 1/2 msk konc kalvfond

·         rivet skal och juice från 1 apelsin

Gremolata

·         1 vitlöksklyfta

·         1 kruka bladpersilja

·         rivet skal från 1 citron

Till servering

·         pasta

·         bröd

·         parmesanost

Så här gör du

1.    Sätt ugnen på 175°C.

2.    Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Grovhacka tomaterna.

3.    Putsa bort senor och hinnor från fläskfilèn. Krydda med salt och peppar. Vänd i mjölet och skaka av överflödigt mjöl.

4.    Hetta upp smör i olja i en gryta. Bryn köttet runt om. Lägg över på ett fat.

5.    Tillsätt lök, vitlök, morot i grytan. Fräs i ett par minuter tills de börjat mjukna. Häll på vinet och rör om med en träsked. Tillsätt tomathacket, vatten, kalvfonden, apelsinskal och - juice. Smak av med salt och peppar och låt koka ihop i ett par minuter.

6.    Lägg i fläskfilèn, sätt på lock. Ställ i ugnen på mellersta falsen i ca 45 minuter.

7.    Gremolata: Skala och finhacka vitlöken. Grovhacka persiljan. Blanda vitlök, persilja och citronskal.

8.    Skär upp fläskfilèn i 4 bitar (för 4 port) och lägg upp på tallrikar med en generös mängd sås.

9.    Till servering: Strö över persiljehacket och servera med nykokt pasta. Bröd och parmesanost passar bra till.

 

Fläskfilé Rydberg med senapscrème

Fläskfilé Rydberg med senapscrème är en rätt full av smak. Fläskfilén tärnas upp och steks på samma sätt som potatisen. Senapscrèmen gör du enkelt genom att röra ihop crème fraiche och senap med lite honung och persilja. Servera med stekt zucchini.

Ingredienser  4 portioner

·         ca 1 kg fläskfilé

·         1 påse fryst, tärnad potatis

·         2 gula lökar

·         1/4 dl finhackad persilja

·         1 zucchini

·         2 msk smör och olja till stekning

·         salt och peppar

Senapscrème

·         2 dl crème fraiche

·         2 msk dijonsenap

·         1 msk flytande honung

·         1/4 dl finhackad persilja

·         1/2 tsk salt

·         2 krm svartpeppar

Så här gör du

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

1.    Sätt ugnen på 150°C.

2.    Stek potatisen i omgångar med lite smör och olja tills den fått färg. Salta och peppra lätt. Lägg över i ugnssäker form och varmhåll i ugnen.

3.    Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör. Salta och peppra lätt. Vänd ner persiljan. Varmhåll i ugnen.

4.    Skär zucchinin i grova stavar och stek dem hastigt i en het stekpanna med lite olja. Salta och peppra lätt. Varmhåll i ugnen.

5.    Senapscrème: Rör ihop crème fraiche, senap, honung och persilja. Smaka av med salt och svartpeppar.

6.    Putsa köttet fritt från senor och skär i ca 2 cm stora tärningar. Hetta upp en stekpanna med smör och olja. Stek köttet i omgångar. Salta och peppra. Servera med senapscrème fraiche och zucchini

 

Kantarelldoftande fläskfilé i panna

Ingredienser 4 personer

400 gram  fläskfilé(er)

matfett, till stekning

2 dl  crème fraiche

 

1,5 msk  Touch of Taste Kantarellfond

10 st  körsbärstomater

1 msk  timjan, grovhackad

50 gram  kantareller, konserverade eller frysta

Tillagning

1. Skär fläskfilén i centimeter tjocka skivor. Krydda med salt o peppar, stek i en panna tillsammans med kantarellerna tills de är gyllenbruna.

2. Slå över crème fraiche , kantarellfond och tomater, rör om och låt småkoka i några minuter.

3. Strö över timjan.

Servera med fullkornsris och broccoli.

 

Kantarelldoftande fläskfilé i panna

 

INGREDIENSER

500 gr fläskfilé

2 dl creme fraiche

1 msk smör

1,5 msk kantarellfond

50 gr kantareller

10 st körsbärstomater

1 msk timjan

 

 

GÖR SÅ HÄR

 

1. Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor. Krydda med salt o peppar.

2. Stek i en panna tillsammans med kantarellerna tills de är gyllenbruna.

3. Vispa ihop crème fraiche och kantarellfond.

4. Slå över fläskfilén och kantarellerna.

5. Rör om och låt småkoka i några minuter.

6. Blanda ner de halverade tomaterna och riv av bladen från färsk timjan, strö över.

7. Servera med nykokt pasta eller ugnsbakad klyftpotatis

 

Dubbelmarinerad fläskfilé 10 portioner

Lägg till i inköpslistan Min inköpslistaFlytta till ny dag  

Marinera, tillaga och lägg sedan fläskfilén i ytterligare en marinad med vitlök, lime, rom och mörkt muscovadosocker. Karibiska smaker som gör sig utmärkt på festbuffén.

Ingredienser

Marinad 1

Marinad 2

Gör så här

  1. 2 dagar före festen, marinad 1: Blanda vinäger, socker, paprikapulver, chilipepper, tomatpuré och vatten.
  2. Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.
  3. Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.
  4. Ta upp köttet ur marinaden. Bryn det runt om i olja i en stekpanna. Sockret från marinaden kan lätt bränna, så stek inte på för hög värme.
  5. Lägg över på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra runt om. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 70°C, ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna.
  6. Marinad 2: Skala och skiva vitlöken tunt. Blanda socker, rom, vinäger, limejuice och salt i en bunke. Vispa ner oljan. Blanda ner chilifrukt och vitlök.
  7. Skär köttet i tunna skivor. Lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.
  8. 4 timmar före servering: Lägg upp köttet på ett fat. Häll över marinaden. Låt stå framme i rumsvärme.
  9. Strax före servering: Garnera med limeklyftor och färska örter, t ex mynta och koriander. Servera gärna tillsammans med Färgglad bönsallad och Ananassalsa.

 

Asiatisk nudelsallad med helstekt fläskfilé

Gör så här

Putsa eventuellt fläskfilén. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål och mixa med en stavmixer. Marinera köttet minst 1 timme men gärna över natten.

Lägg köttet och marinaden i en ugnsfast form. Sätt in fläskfilén i ugnen tills den har en innertemperatur på cirka 65 grader, använd en stektermometer, det tar 15-20 minuter.

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten och vänd dem i lite olja så att de inte klibbar ihop. Blanda nudlarna med resten av ingredienserna. Garnera med koriander och limeklyftor.

Skär köttet i skivor och servera med salladen.

Sök butik

  • 600 g fläskfilé

Marinad:

  • 2 msk solrosolja eller annan neutral olja
  • 0.5 dl japansk soja
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 hackad schalottenlök
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1 hackad röd chilifrukt

Nudelsallad:

  • 1 pkt risnudlar
  • 1 msk solrosolja eller annan neutral olja
  • 2 strimlade röda paprikor
  • 1 strimlad rödlök
  • 250 g strimlade sugar snaps
  • 100 g torrostade cashewnötter
  • 2 lime, finrivet skal och pressad saft
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk salt
  • 1.5 kruka färsk koriander, grovt hackade blad

Garnering:

  • 0.5 kruka färsk koriander
  • 1 lime i klyftor

 

Fylld filé

Här är ett läckert och festligt recept på fylld filé. Du fyller fläskfilé med salami, soltorkad tomat och rosmarin och bakar i ugn tillsammans med paprika och ruccola. Servera med klyftpotatis och du har en utsökt och luxuös rätt som alla älskar!

Ingredienser  4 portioner

·         1 fläskfilé (à 500-600 g)

·         olivolja

·         1 tsk salt

·         1 krm svartpeppar

·         75 g salami (i tunna skivor av valfri sort)

·         50 g marinerade soltorkade tomater

·         några kvistar färsk rosmarin (eller torkad)

Grönsaker

·         4 paprikor

·         2 vitlöksklyftor

·         salt och peppar

·         1 bunt rucolasallad (à ca 50 g)

Så här gör du

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

1.    Sätt ugnen på 200°C.

2.    Kärna ur paprikorna och skala vitlöken. Skär allt i bitar. Lägg det på ett stort ugnssäkert fat. Häll på lite olja och salta och peppra. Stek grönsakerna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

3.    Bryn under tiden filén i olivolja i en het stekpanna. Salta och peppra. Skär djupa skåror i köttet med ca 1 cm mellanrum. Lägg en vikt salamiskiva, en halv soltorkad tomat och en rosmarinkvist i varje skåra.

4.    Lägg köttet på samma fat som grönsakerna och stek i 15-20 minuter. Servera med kokt pasta eller klyftpotatis.

 

Svampfylld filé med yoghurtknyte och inbakad rösti

En lite mer avancerad men fulländad rätt till höstens festligare middagar. Den svampfyllda fläsk- eller renfilén serverar du med yoghurtknyten med hackad zucchini och aubergine i, och med inbakad rösti på rivna rotfrukter. Förträffligt gott!

Ingredienser  8 portioner

1 kg renfilé eller fläskfilé

Fyllning

·         150 g färsk skogssvamp

·         1 gul lök

·         smör

Yoghurtknyten

·         1 savoykålshuvud eller mangold

·         1 zucchini (à ca 300 g)

·         1 aubergine (à ca 300 g)

·         1 vitlöksklyftor

·         olja

·         1 dl matlagningsyoghurt eller créme fraiche

Inbakad rösti

·         5 medelstora potatisar

·         1 palsternacka (à ca 75 g)

·         1 morot (à ca 100 g)

·         75 g rotselleri

·         2 äggulor

·         3 smördegsplattor

·         2 tsk torkad rosmarin eller timjan

Sky

·         3 dl steksky

·         5 stötta enbär

·         1 lagerblad

·         1 krm timjan

·         1/2 köttbuljongtärning

·         2 msk maizenaredning

Gör så här:

1.    Dela filéerna i 6 bitar. Putsa dem fria från ev senor. Snitta en längsgående "ficka" i varje filé.

2.    Fyllning: Skala och finhacka löken. Fräs i smör med den grovhackade svampen. Krydda. Mixa till en röra och låt svalna. Fyll filéerna med svampröran.

3.    Knyten: Skölj sex kål-/mangoldblad. Förväll dem i kokande vatten tills de är mjuka.

4.    Finhacka zucchini och aubergine. Fräs i olja med vitlök. Krydda. Låt svalna och blanda ut med matlagningsyoghurt. Lägg en klick på salladsbladen och vik ihop till knyten. Lägg skarvarna nedåt.

5.    Rösti: Sätt ugnen på 200°C. Skala och riv potatisen och rotfrukterna grovt. Fräs potatis och rotfrukter i olja med örter, salt och peppar. Låt svalna något. Rör ner äggulorna.

6.    Kavla ut smördegen, ca 18 x 20 cm. Lägg på potatisfräset på ena hälften av varje smördegsplatta. Vik över andra halvan över fyllningen och forma till "limpor". Grädda i ca 25 minuter.

7.    Bryn filéerna så att de får färg. Krydda. Låt filéerna eftersteka 10-20 minuter i ugnen, 150°C. Låt köttet vila i folie 5 minuter före servering.

8.    Sky: Gör en sky av stekspadet, ca 3 dl, och 5 stötta enbär, 1 lagerblad, 1 krm timjan och 1/2 köttbuljongtärning. Koka ihop. Red med 1-2 msk maizenaredning.

9.    Skär smördegsröstin på snedden och lägg på varma tallrikar. Skär filéerna så att man ser fyllningen och lägg ovanpå röstin. Toppa med yoghurtknyten och häll på lite sky.

 

Tandoorifilé med currygrönsaker och basmatiris

Denna utmärkta tandoorifilé med currygrönsaker och basmatiris ger en hint av Indien i ditt eget kök! Det underbara curryriset har en söt ton som passar perfekt med den kryddmarinerade fläskfilén. Servera allt tillsammans med den kalla, milda såsen.

Ingredienser  4 portioner

·         600 g fläskfilé

·         2 krm röd hushållsfärg

·         1 msk starkt paprikapulver

·         1 tsk finhackad vitlök

·         1 msk malen spiskummin

·         2 msk olja

·         1 tsk salt

·         1 krm peppar

Yoghurtsås

·         2 dl matlagningsyoghurt

·         2 msk honung (gärna flytande)

·         1/2 dl hackad persilja

·         2 msk citronsaft

Indiskt grönsaksris

·         1 gul lök

·         1 1/2 msk curry

·         1 tsk salt

·         olja

·         3 dl ris (helst basmatiris)

·         6 dl vatten

·         1 1/2 dl russin

·         400 g frysta bukettgrönsaker (tinade)

Så här gör du

1.    Skär köttet i 16 bitar. Blanda hushållsfärg, paprikapulver, vitlök, spiskummin, olja, salt och peppar i en skål. Vänd köttet i blandningen. Låt marinera under tiden resten tillagas. Trä sedan köttet på 4-8 spett.

2.    Yoghurtsås: Blanda ingredienserna till såsen. Ställ kallt.

3.    Indiskt grönsaksris: Fräs lök, curry och salt en kort stund i olja. Rör ner riset och fräs det under omrörning. Häll på vattnet och rör ner russinen. Koka på svag värme, under lock, i 10 minuter. Rör ner grönsakerna och låt dem bli varma, det tar 2-3 minuter.

4.    Tandoorispetten: Stek spetten 2-3 minuter per sida i medelhet panna, totalt ca 10 minuter.

5.    Lägg upp grönsaksriset på varma tallrikar, lägg på ett spett på varje och klicka över kall sås. Servera ev med bröd.

 

Het fläskcurry

Utmana smaklökarna med denna heta fläskcurry! Kumminfrön, vitlök och chili kompletterar curryn suveränt. Grytan smakar utmärkt som den är men passar också bra till färskt bröd eller kokt ris.

 

Ingredienser  8 portioner

 

·         1 1/2 kg fläskfilé

·         2 gula lökar

·         4 tomater

·         1 tsk kumminfrön

·         olja till stekning

·         4 tsk curry

·         4 vitlöksklyftor

·         1/3 chilifrukt (1/4 chilifrukt kan bytas mot lite tabasco)

·         5 dl köttbuljong (tärning + vatten)

·         salt

·         2 msk vetemjöl (och lite vatten)

·         ev färsk koriander till garnering

Så här gör du

1.    Skär fläskfilén i strimlor. Skala och finhacka löken. Klyfta tomaterna.

2.    Rosta kumminfröna någon minut i en torr panna. Tillsätt olja och fräs köttet tills det fått fin färg. Strö på curry och låt det fräsa med en stund.

3.    Tillsätt pressad vitlök, lök och tomater. Finhacka chilipepparn och tillsätt den. Häll i buljong och sjud grytan i 15 minuter. Smaka av med salt.

4.    Rör samman vetemjöl och vatten. Rör ner redningen. Sjud tills den tjocknar till en sås. Garnera gärna med färsk koriander.

 

Hel vitlöksfilé med gratinerad färskpotatissallad

 

 

Ingredienser

4 portioner

·         600 g fläskfilé

·         2 vitlöksklyftor

·         1 krm salt

·         4 skivor bacon

·         1 krm peppar

·         1 msk färsk rosmarin

·         500 g färsk potatis

·         120 g halverade cocktailtomater

·         6 hackade salladslökar

·         250 g sparris, i bitar

·         200 g tärnad fetaost

·         0,5 dl olivolja

Gör så här

Gnid den hela fläskfilén med delad vitlöksklyfta. Skär små snitt i filén och stick in bitar av vitlöksklyftorna. Salta och peppra. Knyt in filén i bacon och rosmarinkvistar.

Grilla fläskfilén med indirekt grillning: Lägg briketterna i två högar på varsin sida om en folieform, som placeras i mitten på nedersta gallret. Briketterna tänds och när de glöder läggs köttet på det övre gallret ovanför formen så att köttsaften kan droppa ner i den. Därefter läggs locket på, vilket gör att värmen reflekteras mot grillens insidor och ger en jämn värme runt köttet.

Koka färskpotatisen ca 5 minuter. Lägg i en ugnsform och lägg på cocktailtomaterna, salladslöken, sparrisen samt fetaosten. Ringla över olivolja. Gratinera i ugn ca 20 minuter. Servera gratängen till filén.

 

Rosépepparfilé

Gör så här

Putsa fläskfilén, salta och peppra och bryn den runt om i stekpanna. Lägg över i en ugnsfast form och stek klart i ugn i 30-40 minuter, till en innertemperatur av 65-70°. Koka under tiden upp buljongen. Fräs vitlöken i lite smör, tillsätt tomatpuré, soja, dijonsenap, rosépeppar och vitt vin. Låt såsen koka i några minuter, salta och peppra.

Garnera eventuellt med lite klippt bladpersilja och finklippt dill.

Sök butik

40 minuter Ugnstemp 175º 4 portioner

  • 500 g fläskfilé
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 3 krm vitpeppar

Sås:

  • 2 dl utspädd hönsbuljong
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 msk soja
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk grovkrossad rosépeppar
  • 1 dl vitt vin
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar

Garnering:

1,5 msk finklippt dill

  • 1,5 msk hackad bladpersilja

 

 

Skogsfilépanna

Ingredienser 4 port

500 g fläskfilé
Arla smör-&rapsolja
310 g Arla Köket skogssvamppanna
2 msk frysta lingon
2 msk hackad persilja

Gör så här

Skär köttet i skivor. Stek dem i smör-&rapsolja i en panna ca 2 min på varje sida. Tillsätt grädden och smakpastan, rör om och koka ca 2 min. Strö över lingon och persilja. Servera med kokt potatis.

 

 

Grillad fläskfilé med cajun-feeling

Grillad fläskfilé med cajun-feeling är en härlig kötträtt med het kryddning. Fajita kryddmix, lime och barbequesås ger god smak till köttet. Du grillar fläskfilén tills köttet fått fin yta.

Ingredienser  8 portioner

·         3 fläskfiléer (à 660 g)

·         3 msk fajita kryddmix

·         1 lime

·         2 dl rökig barbequesås

·         1 stekpåse

Så här gör du

1.    Sätt ugnen på 175°C.

2.    Putsa och skär bort hinnorna från fläskfiléerna. Gnid in dem med fajitakrydda.

3.    Lägg filéerna i en stekpåse. Rör ihop pressad limejuice och bbq-sås och häll det i påsen. "Massera" försiktigt in såsen i fläskfiléerna.

4.    Förslut stekpåsen enligt anvisning. Låt gärna marinera i kylskåpet över natten.

5.    Lägg stekpåsen på mellersta falsen och ugnsstek i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna något. Lägg stekpåsen på ett fat och förvara i kylen.

6.    Ta ut fläskfiléerna ur påsen vid serveringstillfället och värm dem runt om på grillen ca 10 minuter eller tills de fått vacker grillyta.

7.    Skiva upp köttet i generösa skivor och servera med chimichurri, och ciabattabröd.

 

Fläsk och -filé på pinne 10 portioner

Rimmat fläsk ger fin sälta i kombination med mör fläskfilé. Genom att förkoka det behöver du bara hålla koll på att filén blir färdiggrillad. Gott ihop med fänkålsrubb!

Ingredienser

Gör så här

  1. Lägg träspett i blöt. Skär bort svålen på fläsket. Skala löken. Lägg fläsket, löken, lagerblad och pepparkorn i en kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker.
  2. Koka ca 40 minuter under lock tills köttet är mört. Ta upp och låt svalna. Skär i ca 2 cm stora bitar.
  3. Putsa fläskfilén och skär i ca 2 cm stora bitar. Krydda med salt och peppar. Gnid ev in köttet med Fänkålsrubb. Låt dra 30 minuter.

Varva filé och stek-/sidfläsk på spetten. Grilla runt om ca 8 minuter. Pressa över citronjuice vid servering. Servera gärna Sommarsallad med broccoli & färsk vitkål