Övriga efterrätter
Apelsin
med mandelkräm
Ingredienser
6 portioner
6
apelsiner
½ dl
curacau
1 dl
gräddfil
1 ½
dl socker
125
gr mandel
Dessutom:
50
gr mandelmassa
Gör så här:
Skär
ett lock på apelsinerna och ta bort fruktköttet med hjälp av en graapefruktkniv
eller tesked. Se till så att skalen inte går sönder. Pressa fruktköttet så att
det blir minst 4 msk apelsinjuise. Rör gräddfilen med curacau och apelsinjuice.
Vispa i sockret och tillsätt den skållade, skalade och hackade mandeln. Fyll krämen
i apelsinerna. Kavla ut mandelmassan och skär den i små trekantiga blad. Lägg
Tre blad på varje lock som försiktigt läggs på apelsinerna. Ställ kallt tills den skall serveras.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Banan i kapprock med mörk rom och kanel
Aromatisk och oerhört mumsig dessert som smälter i munnen! Baka bananerna i
ugnen med ett täcke av smör, kanel och socker. De krämiga bananerna toppas med
en ljuvligt komponerad rom- och citronsås. Servera de väldoftande paketen med
vaniljglass.
Ingredienser 4 portioner
50 g osaltat smör
1/2 tsk kanel
1 msk råsocker
4 mogna bananer
4 ark bakplåtspapper (à ca 30x30 cm)
2 msk banansirap (bananlikör eller bananliköressens)
5 msk mörk rom (fatlagrad)
2 msk citronsaft
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Rör samman smör, kanel
och råsocker. Skala och dela bananerna på längden.
Smöra bakplåtspappren med lite av smöret. Lägg en banan på varje och toppa med
resten av smöret.
3. Blanda banansirap, rom
och citronsaft. Fördela blandningen över bananerna. Vik pappret runt bananerna
och nyp ihop kanterna noga runt om. Sätt in paketen i ugnen och baka i ca 13
minuter, paketen ska blåsa upp som ballonger.
4. Klipp upp paketen vid
bordet så att gästerna känner den aromatiska doften, det är halva nöjet med den
här rätten. Servera gärna med mängder av vaniljglass.
Citronglass med varm körsbärssås
Syrlig
fräsch och härligt krämig citronglass som serveras i citronens eget skal.
Ingredienser 4 portioner
4
citroner
2
äggulor
1
1/1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
2 dl
körsbär i rom + 2 msk spad
Gör så här
Skär
toppen av citronerna och gröp ur dem. Spara juicen.
Skär
av underdelen av citronerna så att de kan stå rakt
Vispa
äggula och florsocker poröst
Vispa
grädden fast
Blanda
grädde, äggsmet och citronjuice. Fyll citronerna med glassmeten och ställ i frysen
ca 4 timmar. Frys resten av smeten i en bunke.
Koka
spad och socker till sockret smälter. Lägg i bären.
Ta
ut citronglassen en stund före serveringen och häll över körsbärssåsen.
Pudra
med florsocker
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________-
Crème brûlée à l'orange 4 portioner
Ingredienser
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk (3 %)
3/4 dl socker
4 äggulor
rivet skal av 1/2 apelsin
ca 2 msk råsocker
Gör så här
- Förbered
dagen före: sätt
ugnen på 150°C.
- Dela
vaniljstången på längden och skrapa ut fröna med en kniv. Lägg frön och
stång i en kastrull med grädde, mjölk och socker. Låt koka upp.
- Vispa
äggulorna och tillsätt apelsinskalet. Ta upp vaniljstången ur
gräddmjölken.
- Häll
gräddmjölken över äggulorna under kraftig vispning. Fördela smeten i
portionsformar (som rymmer ca 1 1/2 dl, för 4 port).
- Ställ
formarna i en ugnssäker form fylld med vatten (vattenbad). Ställ in i
ugnen i ca 60 minuter. Smeten ska vara lite lös i mitten, den stelnar när
den kallnat.
- Låt
brûléerna stå i kylen övertäckta över natten.
- Vid
servering: sätt
ugnen på 250°C, grill.
- Strö
råsocker över brûléerna och ställ in dem högt upp, men låt ugnsluckan vara
öppen. Passa noga så att sockret smälter och får färg men inte blir bränt.
Alternativt bränn av sockret med en brännare.
Grillad banan med choklad och nötter
Ingredienser 4 portioner
4 bananer
50 g mörk choklad
1 dl cashewnötter
1 msk flytande honung
Gör så här
- Skär en skåra längst med
bananerna genom skalet. Ställ bananerna på en bit aluminiumfolie vardera
och vik upp så att hälften av bananen syns.
- Hacka chokladen grovt. Hacka
nötterna. Fördela nötter och choklad i bananarena. Ringla över honungen.
- Ställ bananerna på gillen och
låt dem stå ca 10 min tills chokladen smält och bananerna blivit varma.
- Servera de varma bananerna
genast med en liten sked att gröpa ur med. Vaniljglass är gott att äta
till.
Grillade kaneläpplen med toscatäcke
Gör så här
Vänd runt
äpplena i en skål med kanel. Lägg äpplena i en aluminiumform.
Rosta
nötterna i en torr panna. Smält smöret i en kastrull och blanda i socker,
honung, mjölk och mjöl.
Häll ner de
rostade nötterna i blandningen. Bre smeten över äpplena. Lägg över
aluminiumfolie.
Ta med ut
och grilla i cirka 10 minuter med folien kvar.
1 msk kanel
0,5 dl
hasselnötter
0,5 dl
pistagenötter
0,5 dl
mandlar
0,5 dl
pumpafrön
75 g smör
0,5 dl
råsocker
0,5 dl
honung
1,5 msk
mjölk
1,5 msk
vetemjöl
Hallonmousse
3 dl grädde
5
gelatinblad
3 äggulor
1 dl socker
1/2 dl
vatten
2 1/2 dl
hallonpuré (mixade passerade hallon)
Så här gör du
- Skär rulltårtan i 12-15 skivor
(för 10 port). Fodra en kupolform (som rymmer ca 2 l, för 10 port) på
insidan med plastfilm och lägg sedan i rulltårtskivorna så att det täcker
hela insidan av formen.
- Mousse: Vispa grädden lätt och ställ
in den i kylen. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5
minuter.
- Lägg äggulorna, socker och
vatten i en rostfri kastrull. Vispa kraftigt och värm försiktigt till 85°C
eller tills det börjar tjockna. Ställ kastrullen genast i ett iskallt
vattenbad (i en större kastrull som är till hälften fylld med kallt
vatten). Fortsätt vispa tills smeten är helt kall.
- Ta upp gelatinet och krama ut
den mesta vätskan. Smält det i en kastrull eller försiktigt i mikron och
tillsätt det i äggsmeten. Vänd i halllonpurén och till sist den
lättvispade grädden.
- Häll upp smeten i kupolformen
och ställ in den i frysen minst 4 timmar. Om man har den fryst längre bör
den tina 4 timmar i kylen före servering. Man stjälper upp den på ett fat,
tar bort plasten och låter den tina långsamt i kylskåp. Serveras gärna
tillsammans med bär i kryddlag, se receptet Afroditiska bär i kryddlag.
Tips
Förbered
2-3 dagar före: Gör hela Charlotte russen och förvara i frysen.
4 timmar före servering: Ta ut minst 4 timmar före servering och låt tina
långsamt i kylskåp.
Lyxig tosca
Toscakaka med extra lyxig touch är perfekt att servera som efterrätt eller
till kaffet. Du gör en mjuk botten som du sedan garnerar med en suverän glasyr
av bland annat mandel, hasselnöt, smör, sirap och mjölk. En söt och lyxig
tosca!
Ingredienser 8 personer
2 1/2 dl mjöl
1 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100 g smör
1 ägg
1 dl gräddfil
Glasyr
100 g sötmandel
100g hasselnötskärnor
50 g smör eller margarin
1/2 dl strösocker
1 msk mjöl
1 msk sirap
1 msk mjölk
smör eller margarin
glutenfritt ströbröd
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Glasyr: Skålla och skala
mandeln. Rosta nötkärnorna i en het torr stekpanna tills det börjar knäppa i
skalen. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av skalen. Hacka hälften av
mandeln och nötterna. Låt resten vara hela.
3. Smält matfettet i en
kastrull. Tillsätt socker, mjölblandning, sirap, mjölk, mandel och nötter.
Blanda väl. Låt inte glasyren koka för då kan den sockra sig.
4. Gör kaksmeten. Lägg
mjölblandningen, sockret, vaniljsockret och bakpulvret i en matberedare. Skär
smöret i tärningar och tillsätt dem. Kör till en grynig massa. Tillsätt ägg och
gräddfil. Kör till en slät smet.
5. Smörj och ströbröa en
rund form, helst med löstagbar botten, 24-26 cm i diameter (för 8 port). Häll
smeten i formen.
6. Grädda mitt i ugnen
25-35 minuter. Ta ut kakan. Höj ugnstemperaturen till 250°C.
7. Fördela toscaglasyren
jämnt över hela kakan. Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter tills ytan är gyllene.
8. Låt kakan svalna något
innan den lossas från formen. Ställ gärna toscan i kylen några timmar innan den
serveras.
Mandelpäron
Mandelpäron är ett lysande recept på varm dessert med fantastiska smaker. Största delen går även att förbereda dagen innan! En röra
av mandelmassa, ägg
och citron bres över päronen innan de ugnsbakas. Servera med fluffig grädde.
Ingredienser 4 portioner
5 päron
200 g mandelmassa
2 ägg
rivet skal av 1 citron
Lag
3 dl socker
3 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
2 citronskivor
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Blanda lagen i en
kastrull. Vill man inte använda vin tar man vatten.
3. Skala päronen, dela
dem i halvor. Koka dem sakta mjuka i lagen utan att de blir mosiga. Låt dem
rinna av och lägg över i en ugnssäker form.
4. Grovriv mandelmassan.
Blanda med ägg och citron till en fluffig smet. Bre den över päronen. Så kan
desserten vänta i kylen om man vill förbereda.
5. Grädda mitt i ugnen i
ca 30 minuter eller tills mandelmassan har fin färg. Servera ljummen med
lättvispad grädde (alt mjölkfri tofuglass) till.
Tips
Gräddtips! Vispa grädden tills den är tjockrinnande, det blir godare än om
grädden vispas hårt. Smaksätt ev med likör eller vaniljsocker.
Nougatglass
Nougatglass är underbart gott! Inget socker, bara mjuk
nougat och hackade pistagenötter som blir smältande gott tillsammans i vår
lagom söta nougatglass.
Antal portioner
6 portioner
Ingredienser
3 dl Arla® vispgrädde
100 g mjuk nougat
3 st äggulor
50 g hackade pistagenötter
Gör så här:
Vispa grädden. Smält nougaten i en bunke över
vattenbad. Lyft bunken ur vattenbadet och vispa ner äggulorna en i taget. Rör
ner nötter och grädde. Frys glassen i minst 4 tim. Ta fram den 1/2 tim innan
servering.
Persikomaräng
Fabulös maräng med saftiga persikor, syrlig citronjuice, grovhackade
hasselnötter och frisk finhackad mynta. Du serverar den varm och garnerar med
hasselnötter. En förträffande efterrätt.
Ingredienser 4 portioner
1 stor burk konserverade persikor (à 825 g)
1/2 dl finhackad färsk mynta
1/2 dl pressad juice av citron
3 äggvitor
2 dl socker
1 dl grovhackade
hasselnötter
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Klyfta persikorna och
lägg i en ugnssäker form. Strö över myntan. Häll på citronsaften.
3. Vispa äggvitorna till
ett fast skum. Tillsätt sockret under visponing till en fast marängsmet.
4. Vänd i hälften av
hasselnötterna. Skeda marängsmeten över persikorna.
5. Grädda i 20 minuter,
tills täcket är gyllenbrunt. Servera genast. Garnera med hasselnötter.
Tigermousse
Det här receptet på tigermousse är en lättlagad och ljuvlig efterrätt som
älskas av både vuxna och barn. Du varvar chokladmousse, som du gör på
vispgrädde, mörk choklad och äggula, med kesella och toppar med chokladflisor.
Svindlande gott!
Ingredienser 4 portioner
100 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 äggulor
ev 1 msk konjak
1 dl kesella
gourmet/kvarg
Garnering
flisad choklad
Så här gör du.
1. Bryt chokladen i bitar
och smält den i vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugnen.
2. Vispa grädden, men
inte för hårt. Rör ner en äggula i taget i chokladen. Rör även ner grädden lite
i taget. Smaksätt ev med konjak.
3. Varva mousse och
kesella gourmet i fyra glas (för 4 port). Stick i moussen med en sked så att
det blandas till ett mönster. Garnera med chokladflisor.
4. Låt gärna moussen stå
någon timme i kylen till serveringen.