Övriga efterrätter

Apelsin med mandelkräm

Ingredienser 6 portioner

6 apelsiner

½ dl curacau

1 dl gräddfil

1 ½ dl socker

125 gr mandel

 

Dessutom:

50 gr mandelmassa

 

Gör så här:

Skär ett lock på apelsinerna och ta bort fruktköttet med hjälp av en graapefruktkniv eller tesked. Se till så att skalen inte går sönder. Pressa fruktköttet så att det blir minst 4 msk apelsinjuise. Rör gräddfilen med curacau och apelsinjuice. Vispa i sockret och tillsätt den skållade, skalade och hackade mandeln. Fyll krämen i apelsinerna. Kavla ut mandelmassan och skär den i små trekantiga blad. Lägg

Tre blad på varje lock som försiktigt läggs på apelsinerna. Ställ kallt tills den skall serveras.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Banan i kapprock med mörk rom och kanel

Aromatisk och oerhört mumsig dessert som smälter i munnen! Baka bananerna i ugnen med ett täcke av smör, kanel och socker. De krämiga bananerna toppas med en ljuvligt komponerad rom- och citronsås. Servera de väldoftande paketen med vaniljglass.

 

Ingredienser  4 portioner

50 g osaltat smör

1/2 tsk kanel

1 msk råsocker

4 mogna bananer

4 ark bakplåtspapper (à ca 30x30 cm)

2 msk banansirap (bananlikör eller bananliköressens)

5 msk mörk rom (fatlagrad)

2 msk citronsaft

 

Så här gör du

1.    Sätt ugnen på 200°C.

2.    Rör samman smör, kanel och råsocker. Skala och dela bananerna på längden.
Smöra bakplåtspappren med lite av smöret. Lägg en banan på varje och toppa med resten av smöret.

3.    Blanda banansirap, rom och citronsaft. Fördela blandningen över bananerna. Vik pappret runt bananerna och nyp ihop kanterna noga runt om. Sätt in paketen i ugnen och baka i ca 13 minuter, paketen ska blåsa upp som ballonger.

4.    Klipp upp paketen vid bordet så att gästerna känner den aromatiska doften, det är halva nöjet med den här rätten. Servera gärna med mängder av vaniljglass.

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

 

Citronglass med varm körsbärssås

 

Syrlig fräsch och härligt krämig citronglass som serveras i citronens eget skal.

 

Ingredienser 4 portioner

4 citroner

2 äggulor

1 1/1 dl florsocker

2 dl vispgrädde

2 dl körsbär i rom + 2 msk spad

 

Gör så här

 

Skär toppen av citronerna och gröp ur dem. Spara juicen.

Skär av underdelen av citronerna så att de kan stå rakt

Vispa äggula och florsocker poröst

Vispa grädden fast

Blanda grädde, äggsmet och citronjuice. Fyll citronerna med glassmeten och ställ i frysen ca 4 timmar. Frys resten av smeten i en bunke.

Koka spad och socker till sockret smälter. Lägg i bären.

Ta ut citronglassen en stund före serveringen och häll över körsbärssåsen.

Pudra med florsocker

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________-

 

Crème brûlée à l'orange 4 portioner

 

Ingredienser

3 dl vispgrädde

1 dl mjölk (3 %)

3/4 dl socker

1 vaniljstång

4 äggulor

rivet skal av 1/2 apelsin

ca 2 msk råsocker

 

Gör så här

  1. Förbered dagen före: sätt ugnen på 150°C.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna med en kniv. Lägg frön och stång i en kastrull med grädde, mjölk och socker. Låt koka upp.
  3. Vispa äggulorna och tillsätt apelsinskalet. Ta upp vaniljstången ur gräddmjölken.
  4. Häll gräddmjölken över äggulorna under kraftig vispning. Fördela smeten i portionsformar (som rymmer ca 1 1/2 dl, för 4 port).
  5. Ställ formarna i en ugnssäker form fylld med vatten (vattenbad). Ställ in i ugnen i ca 60 minuter. Smeten ska vara lite lös i mitten, den stelnar när den kallnat.
  6. Låt brûléerna stå i kylen övertäckta över natten.
  7. Vid servering: sätt ugnen på 250°C, grill.
  8. Strö råsocker över brûléerna och ställ in dem högt upp, men låt ugnsluckan vara öppen. Passa noga så att sockret smälter och får färg men inte blir bränt. Alternativt bränn av sockret med en brännare.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Grillad banan med choklad och nötter

 

Ingredienser  4 portioner

4 bananer

50 g mörk choklad

1 dl cashewnötter

1 msk flytande honung

Gör så här

  1. Skär en skåra längst med bananerna genom skalet. Ställ bananerna på en bit aluminiumfolie vardera och vik upp så att hälften av bananen syns.
  2. Hacka chokladen grovt. Hacka nötterna. Fördela nötter och choklad i bananarena. Ringla över honungen.
  3. Ställ bananerna på gillen och låt dem stå ca 10 min tills chokladen smält och bananerna blivit varma.
  4. Servera de varma bananerna genast med en liten sked att gröpa ur med. Vaniljglass är gott att äta till.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Grillade kaneläpplen med toscatäcke

 

Gör så här

Vänd runt äpplena i en skål med kanel. Lägg äpplena i en aluminiumform.

Rosta nötterna i en torr panna. Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, honung, mjölk och mjöl.

Häll ner de rostade nötterna i blandningen. Bre smeten över äpplena. Lägg över aluminiumfolie.

Ta med ut och grilla i cirka 10 minuter med folien kvar.

Sök butik4 urkärnade, klyftade äpplen

1 msk kanel

0,5 dl hasselnötter

0,5 dl pistagenötter

0,5 dl mandlar

0,5 dl pumpafrön

75 g smör

0,5 dl råsocker

0,5 dl honung

1,5 msk mjölk

1,5 msk vetemjöl

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Hallonmousse

 

3 dl grädde

5 gelatinblad

3 äggulor

1 dl socker

1/2 dl vatten

2 1/2 dl hallonpuré (mixade passerade hallon)

 

Så här gör du

  1. Skär rulltårtan i 12-15 skivor (för 10 port). Fodra en kupolform (som rymmer ca 2 l, för 10 port) på insidan med plastfilm och lägg sedan i rulltårtskivorna så att det täcker hela insidan av formen.
  2. Mousse: Vispa grädden lätt och ställ in den i kylen. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter.
  3. Lägg äggulorna, socker och vatten i en rostfri kastrull. Vispa kraftigt och värm försiktigt till 85°C eller tills det börjar tjockna. Ställ kastrullen genast i ett iskallt vattenbad (i en större kastrull som är till hälften fylld med kallt vatten). Fortsätt vispa tills smeten är helt kall.
  4. Ta upp gelatinet och krama ut den mesta vätskan. Smält det i en kastrull eller försiktigt i mikron och tillsätt det i äggsmeten. Vänd i halllonpurén och till sist den lättvispade grädden.
  5. Häll upp smeten i kupolformen och ställ in den i frysen minst 4 timmar. Om man har den fryst längre bör den tina 4 timmar i kylen före servering. Man stjälper upp den på ett fat, tar bort plasten och låter den tina långsamt i kylskåp. Serveras gärna tillsammans med bär i kryddlag, se receptet Afroditiska bär i kryddlag.

 

Tips

Förbered
2-3 dagar före: Gör hela Charlotte russen och förvara i frysen.
4 timmar före servering: Ta ut minst 4 timmar före servering och låt tina långsamt i kylskåp.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Lyxig tosca

 

Toscakaka med extra lyxig touch är perfekt att servera som efterrätt eller till kaffet. Du gör en mjuk botten som du sedan garnerar med en suverän glasyr av bland annat mandel, hasselnöt, smör, sirap och mjölk. En söt och lyxig tosca!

 

Ingredienser  8 personer

2 1/2 dl mjöl

1 1/2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

100 g smör

1 ägg

1 dl gräddfil

 

Glasyr

100 g sötmandel

100g hasselnötskärnor

50 g smör eller margarin

1/2 dl strösocker

1 msk mjöl

1 msk sirap

1 msk mjölk

smör eller margarin

glutenfritt ströbröd

 

Så här gör du

1.    Sätt ugnen på 175°C.

2.    Glasyr: Skålla och skala mandeln. Rosta nötkärnorna i en het torr stekpanna tills det börjar knäppa i skalen. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av skalen. Hacka hälften av mandeln och nötterna. Låt resten vara hela.

3.    Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt socker, mjölblandning, sirap, mjölk, mandel och nötter. Blanda väl. Låt inte glasyren koka för då kan den sockra sig.

4.    Gör kaksmeten. Lägg mjölblandningen, sockret, vaniljsockret och bakpulvret i en matberedare. Skär smöret i tärningar och tillsätt dem. Kör till en grynig massa. Tillsätt ägg och gräddfil. Kör till en slät smet.

5.    Smörj och ströbröa en rund form, helst med löstagbar botten, 24-26 cm i diameter (för 8 port). Häll smeten i formen.

6.    Grädda mitt i ugnen 25-35 minuter. Ta ut kakan. Höj ugnstemperaturen till 250°C.

7.    Fördela toscaglasyren jämnt över hela kakan. Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter tills ytan är gyllene.

8.    Låt kakan svalna något innan den lossas från formen. Ställ gärna toscan i kylen några timmar innan den serveras.

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Mandelpäron

 

Mandelpäron är ett lysande recept på varm dessert med fantastiska smaker. Största delen går även att förbereda dagen innan! En röra

av mandelmassa, ägg och citron bres över päronen innan de ugnsbakas. Servera med fluffig grädde.

 

Ingredienser  4 portioner

5 päron

200 g mandelmassa

2 ägg

rivet skal av 1 citron

 

Lag

3 dl socker

3 dl vatten

2 dl torrt vitt vin

2 citronskivor

 

Så här gör du

1.    Sätt ugnen på 200°C.

2.    Blanda lagen i en kastrull. Vill man inte använda vin tar man vatten.

3.    Skala päronen, dela dem i halvor. Koka dem sakta mjuka i lagen utan att de blir mosiga. Låt dem rinna av och lägg över i en ugnssäker form.

4.    Grovriv mandelmassan. Blanda med ägg och citron till en fluffig smet. Bre den över päronen. Så kan desserten vänta i kylen om man vill förbereda.

5.    Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills mandelmassan har fin färg. Servera ljummen med lättvispad grädde (alt mjölkfri tofuglass) till.

Tips

Gräddtips! Vispa grädden tills den är tjockrinnande, det blir godare än om grädden vispas hårt. Smaksätt ev med likör eller vaniljsocker.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________-

 

 

Nougatglass

 

Nougatglass är underbart gott! Inget socker, bara mjuk nougat och hackade pistagenötter som blir smältande gott tillsammans i vår lagom söta nougatglass.

Antal portioner

6 portioner

 

Ingredienser

3 dl Arla® vispgrädde

100 g mjuk nougat

3 st äggulor

50 g hackade pistagenötter

 

Gör så här:

Vispa grädden. Smält nougaten i en bunke över vattenbad. Lyft bunken ur vattenbadet och vispa ner äggulorna en i taget. Rör ner nötter och grädde. Frys glassen i minst 4 tim. Ta fram den 1/2 tim innan servering.

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Persikomaräng

 

Fabulös maräng med saftiga persikor, syrlig citronjuice, grovhackade hasselnötter och frisk finhackad mynta. Du serverar den varm och garnerar med hasselnötter. En förträffande efterrätt.

 

Ingredienser  4 portioner

1 stor burk konserverade persikor (à 825 g)

1/2 dl finhackad färsk mynta

1/2 dl pressad juice av citron

3 äggvitor

2 dl socker

1 dl grovhackade hasselnötter

 

Så här gör du

1.    Sätt ugnen på 200°C.

2.    Klyfta persikorna och lägg i en ugnssäker form. Strö över myntan. Häll på citronsaften.

3.    Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret under visponing till en fast marängsmet.

4.    Vänd i hälften av hasselnötterna. Skeda marängsmeten över persikorna.

5.    Grädda i 20 minuter, tills täcket är gyllenbrunt. Servera genast. Garnera med hasselnötter.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________-

 

 

Tigermousse

Det här receptet på tigermousse är en lättlagad och ljuvlig efterrätt som älskas av både vuxna och barn. Du varvar chokladmousse, som du gör på vispgrädde, mörk choklad och äggula, med kesella och toppar med chokladflisor. Svindlande gott!

Ingredienser  4 portioner

100 g mörk choklad

2 dl vispgrädde

2 äggulor

ev 1 msk konjak

1 dl kesella gourmet/kvarg

 

Garnering

flisad choklad

 

Så här gör du.

1.    Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugnen.

2.    Vispa grädden, men inte för hårt. Rör ner en äggula i taget i chokladen. Rör även ner grädden lite i taget. Smaksätt ev med konjak.

3.    Varva mousse och kesella gourmet i fyra glas (för 4 port). Stick i moussen med en sked så att det blandas till ett mönster. Garnera med chokladflisor.

4.    Låt gärna moussen stå någon timme i kylen till serveringen.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________