Pajer
Smulpajer med äpple
Ingredienser
4-5 st äpplen
smör till formen
kanel
kardemumma
socker
Smuldeg1.5 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn
1 dl socker
125 g smör
Solrosfrön eller mandelspån, ev
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Kärna ur äpplena.
3. Skär dem i tunna klyftor och fördela i smorda portionsformar eller lägg i en stor pajform.
4. Strö över kanel eller kardemumma, eller både och, och eventuellt lite socker om äpplena är väldigt syrliga.
5. Smuldeg
Blanda de torra ingredienserna till degen i en bunke.
6. Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg med fingrarna.
7. Strö smulet över äpplena.
8. Toppa eventuellt med solrosfrön eller mandelspån.
9. Grädda i cirka 20 minuter, tills äpplena är mjuka och smulet fått fin färg
Apple crumb pie
Ingredienser
Botten3.5 dl vetemjöl
100 g vegetabiliskt margarin
3 msk iskallt vatten
Fyllning1 msk vetemjöl
3 msk socker
1 tsk kanel
3 st äpplen, skalade och tunt skivade
Smuldeg5.25 dl vetemjöl
3.5 dl farinsocker
225 g smör, rumsvarmt
Gör så här
1. Botten
Sätt ugnen på 210 grader.
2. Häll mjölet i en skål och lägg i margarinet i små, små bitar.
3. Nyp ihop till en smulig deg, häll över det iskalla vattnet och forma till en boll.
4. Kavla ut degen så att den passar en ugnsfast pajform (cirka 23 cm i diameter) och se till att
kanten går lite över formen så att den inte sjunker vid gräddning.
5. Tryck gärna till lite med en gaffel så att du får ett snyggt mönster på kanten.
6. Fyllning
Blanda mjöl, socker och kanel, lägg äppelbitarna i blandningen och skaka försiktigt så att allt täcks väl. Lägg fyllningen i pajskalet.
7. Blanda mjöl och farinsocker till smultäcket och nyp ihop det med smöret till en grov smuldeg.
8. Strö över äpplena och grädda pajen i 10 minuter.
9. Sänk ugnsvärmen till 190 grader och baka i ytterligare 25–35 minuter tills pajen är gyllene.
10. Servera den varm eller ljummen med en klick vispad grädde
.jpg)
Antal portioner: 6
Färdigt på: 40 min
Ingredienser
Pajdeg:2.5 dl vetemjöl
0.25 dl socker
100 g smör eller margarin
Fyllning:5 st fasta syrliga äpplen
1 dl socker
1 msk kanel
1 msk glass eller vaniljsås till servering
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna till pajdegen.
3. Arbeta sen in matfettet i mjölet och nyp ihop till en deg.
4. Skölj, skala och kärna ur äpplena. Dela dem i bitar, cirka 1 x 1 centimeter.
5. Smörj en ugnssäker form och lägg ner äpplena i den. Strö över socker och kanel och blanda runt.
6. Täck äpplena med degen och sätt in formen i ugnen. Grädda i 225 grader i cirka 25 minuter, tills pajen är gyllenbrun.
7. Servera med glass eller vaniljsås.
American apple pie
Leilas american apple pie, äppelpaj med lock och äppelfyllning smaksatt med ingefära och kanel.
Färdigt på: 1h 35 min
Ingredienser
Pajdeg150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 nypa salt
1 st ekologiskt ägg
0.5 msk vatten
Pensling1 st ekologiskt ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker
Fyllning12 stora Granny smith äpplen
1 st citron, saften
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk malen ingefära
Gör så här
1. Pajdeg
Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.
2. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.
3. Plasta och låt din pajdeg vila i kylen, minst 30 minuter.
4. Fyllning
Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i åtta klyftor.
5. Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
6. Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära, fördelat över 2 omgångar, alt. 2 stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.
7. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
8. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.
9. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.
10. Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.
11. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.
12. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
13. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
14. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.
15. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.
16. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
17. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
18. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.
Leilas tarte au citron
Leilas tarte au citron, citron- och marängpaj i miniformat. Receptet ger 5 små pajer toppade med fluffig maräng.
Antal portioner: 5
Ingredienser
Pajdeg150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 st ägg, ekologiskt
0.5 msk kallt vatten (om det behövs)
Citronkräm2-3 st citroner (1,5 dl pressad saft)
0.75 dl strösocker
200 g smör
6 st ägg, ekologiska
0.75 dl strösocker
2 st gelatinblad
Italiensk maräng3 st äggvitor
1 nypa salt
2 dl strösocker
0.5 dl vatten
Gör så här
1. Pajdeg
Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop.
3. Tillsätt vatten om degen känns torr. Knåda inte degen (man ska arbeta den så lite som möjligt).
4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
6. Kavla ut mördegen på ett mjölat bakbord och klä tartletteformar, (ca 10 cm i diameter).
7. Klä in hela skalen med aluminiumfolie och grädda i cirka 10 minuter så att pajskalet sätter sig.
8. Ta sedan bort folien och grädda dem i ytterligare cirka 10-15 minuter tills de är gyllene.
9. Låt dem svalna helt innan de fylls med citronkräm (se recept nedan).
10. Citronkräm
Blanda rivet citronskal, citronsaft och smör med den första mängden strösocker i en kastrull, låt koka upp.
11. Rör samman ägg och den andra mängden strösocker.
12. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
13. Häll den varma vätskan över äggen, häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt koka upp under vispning.
14. Sila citronkrämen genom en finmaskig sil (ner i en bunke).
15. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner dem i krämen tills de smält.
16. Häll över citronkrämen i en ren skål och låt den svalna och stelna till lite i kylen.
17. Italiensk maräng
Vispa äggvita och salt till ett skum och under tiden: koka en sockerlag av socker och vatten till 121 grader i en liten kastrull (lägg en elektronisk stektermometer i för att kontrollera temperaturen).
18. Häll den heta sockerlagen över äggvitorna i en fin stråle under vispning på medelhastighet.
19. Fortsätt vispa marängen på medelhastighet till den svalnat .
20. Montering av pajen
Spritsa (eller bred ut) den kalla citronkrämen i pajskalen.
21. Spitsa maräng över citronkrämen och bränn den med en gasolbrännare.
22. Garnera gärna din citron- och marängpaj med färska bär (jag valde röda vinbär men det går givetvis bra utan också).