Tårtor
Chokladtårta med tryffel
Ingredienser
15-20 bitar
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad
1/2 dl rostade pinjekärnor
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget
och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre
delen av ugnen ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från
plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över kakan, strö över
pinjekärnorna. Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Skär i smala bitar
Jordgubbstårta
1 l jordgubbar
1 dl aprikossylt eller puré som värms till en slät smet ca 37 grader
3 dl lätt vispad grädde
Tårtbotten:
300 gr mandelmassa
3 ägg
1 dl grovt hackad sötmandel
Riv mandelmassan, blanda med äggen. Skålla mandeln, skala grovhacka
och blanda med smeten. Lägg smörpapper i en pajform med löstagbar
botten så att pappret går upp 2 cm över sidorna. Grädda i ugn på 200
grader i 20-25 minuter. Låt tårtbotten svalna, skiva jordgubbarna tunt och
täck hela tårtan i två, tre lager. Häll på den fingervarma aprikos sylten
och fördela över hela tårtan.
Ställ i kylen 1 timma. Serveras med lättvispad grädde och garnera med
citronmeliss och färska jordgubbar.