Påsksill
Dillpesto strömming
500 g strömmingsfilé
Ättikslag:
10 dl vatten
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 ½ dl ättiksprit (12%)
Marinad:
1 dl pinjenötter, 70 g (Funkar med skållad skalad mandel)
2 knippor dill, ca 70 g
2 dl finriven parmesanost
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 liten burk ansjovis, 50 g
1 tsk dijonsenap
3 dl olivolja
1 tsk salt
½ krm nymald vitpeppar
Blanda lagen. Dra av skinnet från strömmingen och lägg den i lagen ca 6 timmar.
Rosta nötterna eller mandeln lätt i en torr stekpanna.
Gör marinaden. Skär bort de grova stjälkarna på dillen och spara några
dillvippor till garnerning. Kör nötter, dill, ost och vitlök i matberedare
eller mixer. Skär ansjovisfiléerna i mindre bitar och tillsätt dem tillsammans
med spadet och senapen. Tillsätt oljan droppvis och kör till en slät sås. Smaka
av med salt och peppar.
Häll av lagen och låt strömmingsfiléerna rinna av väl. Blanda med marinaden och
låt stå kallt 1 dygn.
Lägg upp på fat och garnera med dill.
___________________________________________________________________
Marinerad ansjovisfilé
2 burkar ansjovisfiléer (á 125g)
1 knippa dill
Marinad
¾ tsk ljus fransk senap
1½ tsk vinäger
3 msk olja
1 krm paprikapulver
½ liten rödlök
Gör så här:
1) Blanda senap, vinäger och paprikapulver.
Vispa droppvis ner rumstempererad olja.
2) Blanda ner finhackad lök och ansjovisfiléerna.
Spara gärna spadet till ”Jansson”.
3) Låt stå ett par timmar, men gärna längre. Servera
dem på en bädd av finklippt dill
__________________________________________________________________
Tomatströmming
Först gravas strömmingen i en ättikslag och sedan läggs den i en marinad som har kraftig tomatsmak och
smaksättning av bl.a. ansjovisspad och farinsocker. Om man inte har
ansjovisspad kan man ta en liten burk ansjovis (50gr) och tillsätt den mossad
eller mixad tillsammans med spadet.
Det här behövs:
500 gr strömmingsfilé
Ättikslag:
10 dl vatten
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 ½ dl ättikssprit
Marinad:
1 ½ dl tomatpuré
1 dl ansjovisspad
1 dl farinsocker
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 ½ krm nymald vitpeppar
Till garnering: tomat, kapris och gräslök
Gör så här:
1. Blanda ättikslagen. Dra skinnet av
strömmingen och lägg den i lagen i ca 6 timmar.
2. Blanda tomatpuré, ansjovisspad, farinsocker
och vispa ner oljan droppvis. Smaksätt med salt och peppar.
3. Häll bort lagen och låt strömmingen rinna
av väl. Blanda ner den in marinaden och låt den stå kallt 1 dygn.
4. Lägg upp på fat och garnera med skinnfria
tomattärningar, kapris och gräslök.
___________________________________________________________________
Kummin-strömmingsrulader
Det här behövs:
600 gr strömmingsfilé
Marinad:
1 ½ dl tomatpuré
1 dl farinsocker
½ dl majonnäs
½ dl majsolja
½ dl ansjovisspad
3 msk finstött kummin
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
Till garnering: kummin och persilja
Gör så här:
1. Klipp bort ryggfenan på strömmingen.
2. Blanda alla ingredienser till marinaden
och låt strömmingen marinera några timmar.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Rulla
strömmingen med köttsidan utåt och lägg rullarna i en ugnssäker form. Häll över
marinaden och grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt stå kallt över
natten.
4. Garnera med kummin och persilja
___________________________________________________________________
Matjes-och strömmingsterrine
Ett annorlunda sätt att servera matjessillen och strömmingen.Här ligger de
varvade i en form och hålls ihop med en ättikslag som innehåller både morötter
och gräslök. Matjessillen bör vara i hela fileér. Terrinen är god att servera
med dillmajonnäs och nykokt potatis.
Det här behövs:
6 – 8 matjessillfileér
14 st strömmingsfileér
Fiskgelé:
3 dl vatten
2 dl ättikssprit 12%
1 skivad gul lök
Några dillkvistar
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 ¼ tsk salt
4 gelatinblad
1 dl mycket fint skurna morotstärningar
½ dl fint skuren gräslök
Dillmajonnäs:
1 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
1 dl finhackad dill
1 krm salt
Lite nymalen vitpeppar
Gör så här:
1. Koka vatten, ättika, lök, dill och kryddor
sakta i 10 minuter.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten
3. Klipp bort ryggfenan och låt
strömmingsfileérna sjuda några några i taget i ättikslagen. Passa noga, det går
mycket fort. De skall vara lätt kokta. De upp med hålslev och lägg på plant
underlag.
4. Sila lagen 2 gånger genom genom finmaskig
trådsil. Se till att du har 4 dl lag. Koka ihop eller späd med vatten tills du
har 4 dl.
5. Krama ur gelantinbladen och blanda ner dem
i den varma lagen.
6. Förväll morotstärningarna ½ minut. Häll av
kokvattnet och blande dem med lagen. Blanda också i gräslöken
7. Skeda tunnt av geéet i botten på en 1 ½
liters form. Varva matjessillen och strömmingen och limma med lite gelé mellan
varje lager. Häll lite gelé överst. Låt stå i kylskåpet över natten.
8. Blanda samman ingredienserna till
dillmajonnäsen.
9. Doppa formen i varmt vatten. Stjälp upp
och skär i skivor.
___________________________________________________________________
Lagrad matjes i kaviarsås
Mycket snabbgjord rätt där matjessillen ligger i en god krämig sås med
kaviar ( Kalles ) och lök.
Det här behövs:
3 burkar matjessill i bitar
Kaviarsås:
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
2 msk kaviar
1 finhackad röd lök
1 knippa fint skuren gräslök
Salt och nymald vitpeppar
Till garnering: finhackackad röd lök och fint skuren gräslök.
Gör så här:
1. Låt sillen rinna av
2. Blanda ingredienserna till såsen och lägg
ner sillbitarna i den. Smaka av om det behövs salt och peppar. Låt stå i några
timmar.
3. Garnera med röd lök och gräslök.