Påsksill

       

Dillpesto strömming
500 g strömmingsfilé

Ättikslag:
10 dl vatten
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 ½ dl ättiksprit (12%)

Marinad:
1 dl pinjenötter, 70 g (Funkar med skållad skalad mandel)
2 knippor dill, ca 70 g
2 dl finriven parmesanost
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 liten burk ansjovis, 50 g
1 tsk dijonsenap
3 dl olivolja
1 tsk salt
½ krm nymald vitpeppar


Blanda lagen. Dra av skinnet från strömmingen och lägg den i lagen ca 6 timmar.
Rosta nötterna eller mandeln lätt i en torr stekpanna.
Gör marinaden. Skär bort de grova stjälkarna på dillen och spara några dillvippor till garnerning. Kör nötter, dill, ost och vitlök i matberedare eller mixer. Skär ansjovisfiléerna i mindre bitar och tillsätt dem tillsammans med spadet och senapen. Tillsätt oljan droppvis och kör till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.
Häll av lagen och låt strömmingsfiléerna rinna av väl. Blanda med marinaden och låt stå kallt 1 dygn.
Lägg upp på fat och garnera med dill.

 

 ___________________________________________________________________

 

Marinerad ansjovisfilé

 2 burkar ansjovisfiléer (á 125g)
1 knippa dill

Marinad
¾ tsk ljus fransk senap
1½ tsk vinäger
3 msk olja
1 krm paprikapulver
½ liten rödlök

Gör så här:


1)      Blanda senap, vinäger och paprikapulver. Vispa droppvis ner rumstempererad olja.
2)      Blanda ner finhackad lök och ansjovisfiléerna. Spara gärna spadet till ”Jansson”.
3)      Låt stå ett par timmar, men gärna längre. Servera dem på en bädd av finklippt dill

__________________________________________________________________

 

Tomatströmming

Först gravas strömmingen i en ättikslag och sedan läggs den i en marinad som har kraftig tomatsmak och smaksättning av bl.a. ansjovisspad och farinsocker. Om man inte har ansjovisspad kan man ta en liten burk ansjovis (50gr) och tillsätt den mossad eller mixad tillsammans med spadet.

 

Det här behövs:

 

500 gr strömmingsfilé

 

Ättikslag:

10 dl vatten

1 tsk salt

1 msk strösocker

1 ½ dl ättikssprit

 

Marinad:

1 ½ dl tomatpuré

1 dl ansjovisspad

1 dl farinsocker

1 dl olivolja

1 tsk salt

1 ½ krm nymald vitpeppar

 

Till garnering: tomat, kapris och gräslök

 

Gör så här:

 

1.    Blanda ättikslagen. Dra skinnet av strömmingen och lägg den i lagen i ca 6 timmar.

2.    Blanda tomatpuré, ansjovisspad, farinsocker och vispa ner oljan droppvis. Smaksätt med salt och peppar.

3.    Häll bort lagen och låt strömmingen rinna av väl. Blanda ner den in marinaden och låt den stå kallt 1 dygn.

4.    Lägg upp på fat och garnera med skinnfria tomattärningar, kapris och gräslök.

 

___________________________________________________________________

 

Kummin-strömmingsrulader

 

Det här behövs:

 600 gr strömmingsfilé

 Marinad:

 1 ½ dl tomatpuré

1 dl farinsocker

½ dl majonnäs

½ dl majsolja

½ dl ansjovisspad

3 msk finstött kummin

1 tsk salt

1 krm nymald vitpeppar

 Till garnering: kummin och persilja

 Gör så här:

1.    Klipp bort ryggfenan på strömmingen.

2.    Blanda alla ingredienser till marinaden och låt strömmingen marinera några timmar.

3.    Sätt ugnen på 225 grader. Rulla strömmingen med köttsidan utåt och lägg rullarna i en ugnssäker form. Häll över marinaden och grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt stå kallt över natten.

4.    Garnera med kummin och persilja

___________________________________________________________________

 

  Matjes-och strömmingsterrine

 

Ett annorlunda sätt att servera matjessillen och strömmingen.Här ligger de varvade i en form och hålls ihop med en ättikslag som innehåller både morötter och gräslök. Matjessillen bör vara i hela fileér. Terrinen är god att servera med dillmajonnäs och nykokt potatis.

 

Det här behövs:

 6 – 8 matjessillfileér

14 st strömmingsfileér

 Fiskgelé:

3 dl vatten

2 dl ättikssprit 12%

1 skivad gul lök

Några dillkvistar

1 lagerblad

5 kryddpepparkorn

5 vitpepparkorn

1 ¼ tsk salt

4 gelatinblad

1 dl mycket fint skurna morotstärningar

½ dl fint skuren gräslök

 Dillmajonnäs:

1 dl majonnäs

2 dl creme fraiche

1 dl finhackad dill

1 krm salt

Lite nymalen vitpeppar

 Gör så här:

1.    Koka vatten, ättika, lök, dill och kryddor sakta i 10 minuter.

2.    Lägg gelatinbladen i kallt vatten

3.    Klipp bort ryggfenan och låt strömmingsfileérna sjuda några några i taget i ättikslagen. Passa noga, det går mycket fort. De skall vara lätt kokta. De upp med hålslev och lägg på plant underlag.

4.    Sila lagen 2 gånger genom genom finmaskig trådsil. Se till att du har 4 dl lag. Koka ihop eller späd med vatten tills du har 4 dl.

5.    Krama ur gelantinbladen och blanda ner dem i den varma lagen.

6.    Förväll morotstärningarna ½ minut. Häll av kokvattnet och blande dem med lagen. Blanda också i gräslöken

7.    Skeda tunnt av geéet i botten på en 1 ½ liters form. Varva matjessillen och strömmingen och limma med lite gelé mellan varje lager. Häll lite gelé överst. Låt stå i kylskåpet över natten.

8.    Blanda samman ingredienserna till dillmajonnäsen.

9.    Doppa formen i varmt vatten. Stjälp upp och skär i skivor.

___________________________________________________________________

 

  Lagrad matjes i kaviarsås

 Mycket snabbgjord rätt där matjessillen ligger i en god krämig sås med kaviar ( Kalles ) och lök.

 Det här behövs:

 3 burkar matjessill i bitar

 Kaviarsås:

 2 dl creme fraiche

1 dl majonnäs

2 msk kaviar

1 finhackad röd lök

1 knippa fint skuren gräslök

Salt och nymald vitpeppar

 Till garnering: finhackackad röd lök och fint skuren gräslök.

 Gör så här:

1.    Låt sillen rinna av

2.    Blanda ingredienserna till såsen och lägg ner sillbitarna i den. Smaka av om det behövs salt och peppar. Låt stå i några timmar.

3.    Garnera med röd lök och gräslök.