Skölj kräftorna noga i kallt vatten. Koka upp vatten, salt, dillfrön, kummin, fänkålsfrön och socker. Lägg ner kräftorna i det häftigt kokande vattnet. Låt dem koka 3–5 minuter beroende på storlek; beräkna koktiden när vattnet kokat upp på nytt. Låt havskräftorna svalna i spadet. Det är viktigt att de kyls ner snabbt, sätt kokkärlet i kallt vatten som byts ut några få gånger.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Koklag till insjökräftan
Det viktigaste för ett lyckat kok är givetvis hög sälta. Men minst lika viktigt är att inte snåla med krondillen. Mängden i detta recept går att öka ytterligare.
2–3 kg färska insjökräftor
5 l vatten
210 g grovt havssalt
700 g
krondill
2 sockerbitar
2 dl porter
Skölj kräftorna väl. Koka upp vattnet och häll i saltet, det ska lösa sig ordentligt. Ta hälften av krondillen och låt det koka i 5 minuter med enbart dill. Lyft upp dillen och lägg i kräftorna. Låt koka upp, tillsätt sockerbitarna, portern och resten av krondillen. Låt koka i 7–8 minuter. Kyl sedan grytan i vattenbad så att kokningen snabbt avstannar. Koka helst kräftorna ett par dagar innan de ska avnjutas.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Kräftlag till frysta kräftor

2. Lägg hela det frysta kräftblocket i lagen och lägg på dillkronorna. Ställ i kyl, helst 1 dygn.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Varma kräftor i vinsås
Ingredienser:
1 kg frysta kräftor
2 + 5 msk smör
1/2 dl finhackad lök
ca 4 dl torrt vitt vin
1 fiskbuljong tärning
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl hackad dill
ev salt, nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Tina kräftorna ochs kölj dem hastigt i kallt vatten. Koka upp vinet med fiskbuljongtärningen.
2. Fräs löken i ca 2 msk smör utan att den får färg. Krydda med svartpeppar.
3. Lägg i kräftorna och slå över vinbuljongen och koka upp. Koka i 3 - 4 minuter under lock.
4. Töm över så mycket som möjligt av kräftbuljongen i en ny kastrull. Tillsätt 5 - 6 msk smör under vispning.
5. Smaka av med sat om det behövs och vispa i dillen och persiljan.
6. Lägg upp kräftorna i en karott, hetta upp och slå smörsåsen över.
Servera kräftorna omedelbart i djupa tallrikar.
Servera med gott bröd.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________