Kräftor

       
Koklag till havskräftan

Koklag till havskräftan

Ingredienser: 

Här finns det utrymme för improvisation i smaksättningen. Sältan är viktig och kryddningen kan varieras. Öka fänkålen för mer aromatisk lag, prova gärna också med lite anis i sökandet efter den godaste lagen.

2–3 kg havskräftor (6–8 havskräftor/portion)
5 l vatten
1 dl salt, gärna grovt
2 msk dillfrön
1 msk kummin
1 msk fänkålfrön
några nypor socker

Skölj kräftorna noga i kallt vatten. Koka upp vatten, salt, dillfrön, kummin, fänkålsfrön och socker. Lägg ner kräftorna i det häftigt kokande vattnet. Låt dem koka 3–5 minuter beroende på storlek; beräkna koktiden när vattnet kokat upp på nytt. Låt havskräftorna svalna i spadet. Det är viktigt att de kyls ner snabbt, sätt kokkärlet i kallt vatten som byts ut några få gånger.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Havskräftor provencale  4 portioner
 
Ingredienser:
 
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
200 gr färska champinjoner
1 knippa persilja (ca 1 dl hackad)
4 - 5 tomater
2 + 1 msk smör
1/2 krm svartpeppar
3-4 dl torrt vitt vin
1 fiskbuljongtärning
1 kg kokta havskräftor
 
gör så här:
 
1. Skala löken och vitlöken. Tvätta och dela champinjonerna, hacka fint löken och persiljan.
2. Gör ett kryss i skalet på tomaterna och doppa dem ett ögonblick i kokande vatten.
3. Skala därefter tomaterna och dela dem i klyftor och kärna ur dem. Skär tomatköttet i grova strimlor.
4. Fräs löken lätt i ca 2 msk smör utan att den får färg. Pressa i vitlöksklyftorna och krydda med svartpeppar som också får fräsa med ett ögonblick.
5. Tillsätt tomatköttet och champinjonerna och späd med ca 3 dl vin. Smula i fiskbuljongtärningen och koka upp det hela.
6. Rör i persilja och ca 1 msk smör och lägg i kräftorna hela, späd eventuellt med ytterligare 1 dl vin.
7. Täck pannan med lock och koka allt i 3 - 4 minuter. Serveradirekt med baguette.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________-
 
 
 
Koklag till insjökräftan

Koklag till insjökräftan

Ingredienser: 

Det viktigaste för ett lyckat kok är givetvis hög sälta. Men minst lika viktigt är att inte snåla med krondillen. Mängden i detta recept går att öka ytterligare.

2–3 kg färska insjökräftor
5 l vatten
210 g grovt havssalt
700 g krondill
2 sockerbitar
2 dl porter

Skölj kräftorna väl. Koka upp vattnet och häll i saltet, det ska lösa sig ordentligt. Ta hälften av krondillen och låt det koka i 5 minuter med enbart dill. Lyft upp dillen och lägg i kräftorna. Låt koka upp, tillsätt sockerbitarna, portern och resten av krondillen. Låt koka i 7–8 minuter. Kyl sedan grytan i vattenbad så att kokningen snabbt avstannar. Koka helst kräftorna ett par dagar innan de ska avnjutas.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Kräftlag till frysta kräftor        

Kräftlag till frysta kräftor
Lagen räcker till 1 kg frysta kräftor
 
2 l vatten
0,25 dl grovsalt
4 st råsockerbitar
1 dl öl
125 gr dillkronor
 
Tillagning
1. Blanda vatten, öl, salt och socker i en gryta och koka upp. Lägg i dillkronorna och sjud i 10 minuter. Låt svalna. Tag upp dillkronorna.

2. Lägg hela det frysta kräftblocket i lagen och lägg på dillkronorna. Ställ i kyl, helst 1 dygn.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Varma kräftor i vinsås

Ingredienser:

1 kg frysta kräftor

2 + 5 msk smör

1/2 dl finhackad lök

ca 4 dl torrt vitt vin

1 fiskbuljong tärning

1/2 dl hackad persilja

1/2 dl hackad dill

ev salt, nymalen svartpeppar

 

Gör så här:

1. Tina kräftorna ochs kölj dem hastigt i kallt vatten. Koka upp vinet med fiskbuljongtärningen.

2. Fräs löken i ca 2 msk smör utan att den får färg. Krydda med svartpeppar.

3. Lägg i kräftorna och slå över vinbuljongen och koka upp. Koka i 3 - 4 minuter under lock.

4. Töm över så mycket som möjligt av kräftbuljongen i en ny kastrull. Tillsätt 5 - 6 msk smör under vispning.

5. Smaka av med sat om det behövs och vispa i dillen och persiljan.

6. Lägg upp kräftorna i en karott, hetta upp och slå smörsåsen över.

Servera kräftorna omedelbart i djupa tallrikar.

Servera med gott bröd.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________