Fiskgrytor

       

Fisk och skaldjursgryta med saffran

Ingredienser

Vitlöksmajonnäs

1 dl  majonnäs

1 st  vitlöksklyftor, pressade

pressad citron

cayennepeppar

salt och peppar


Fiskgryta

1 st  gul lök(ar)

100 gram  frysta oskalade räkor

3 st  paprika olika färger

1 paket  saffran

1 burk(ar)  krossade tomater

2 tsk  curry

 

1 tsk  basilika

1 nypa(or)  chilipulver

1 tsk  paprikapulver

2 dl  matlagningsvin, vitt

1 l  fiskbuljong

3 dl  grädde

600 gram  sejfiléer, eller annan vit fisk

100 gram  blåmusslor, färska med skal

4 kvist(ar)  dill

Tillagning

1. Börja med vitlöksmajonnäsen. Smaksätt majonnäsen med pressad vitlök, salt, cayennepeppar och citronsaft. Häll upp i en liten skål.

2. Fiskgryta: Tina räkorna och putsa musslorna rena från sand och skägg. Rensa och skär paprikorna i tärningar. Skala och fräs den hackade löken i matolja utan att den tar färg. Tillsätt paprikatärningar och kryddor.

3. Slå på vitt vin, krossade tomater och fiskbuljong. Koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken (skuren ca 1 cm kuber), Slå på grädde. Låt sjuda ett par minuter. Lägg i musslor med skal och koka upp så att musslorna öppnar sig, ca 3-4 minuter. Tillsätt räkorna strax innan serveringen. Servera med vitlöksmajonnäs och garnera med färska dillkvistar.

 

 

 

Laxgryta med tomat och vin  Portioner: 4

500 g laxfilé utan skinn

1 liten gul lök

15 cm purjolök

1 liten fänkål (ca 250 g)

1 zucchini (ca 250 g)

1 burk hela tomater (400 g)

1 1/2 msk konc fiskfond

3 msk hackad persilja

finrivet skal av 1 citron

2 1/2 dl vitt vin

olivolja

salt, nymalen svartpeppar

Tillagningstid: Max 20 min

Gör så här

1.Skär laxen i 2 cm stora tärningar. Krydda runt om med 1 tsk salt och 2
krm peppar.

2.Skala och finhacka löken. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Ansa, dela
och strimla fänkålen. Skär zucchinin i små tärningar. Grovhacka
burktomaterna.

3. Fräs lök, purjolök, fänkål och zucchini i 1 msk olja ca 3 minuter i en
gryta. Tillsätt fond, persilja, citronskal, tomater + tomatspad och vin. Koka
upp under omrörning och sjud ca 5 minuter.

4.Lägg i laxen och sjud under lock ca 5 minuter. Smaka av med salt och
peppar. Servera gärna laxgrytan med rostat bröd och en klick crème
fraiche smaksatt med finriven vitlök.
 
 
Västerhavsgryta
4 hg spättfiléer

1 strimlad purjolök

2 msk margarin
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl chilisås
1 msk pressad citron
1 burk musslor (250 g)
2 hg skalade räkor  (ca 5 hg oskalade)
1. Fräs purjon i fett i en gryta. Strö över mjöl, rör om och lägg i fisken,
gärna rullad.

2. Tillsatt grädde , salt, peppar, chilisås och citron. Koka pa svag värme

under lock ca 6--8 min.

3. Blanda ner räkorna och de avrunna musslorna. Låt allt bli genomvarmt

utan att koka. Servera med kokt ris och en fräsch grönsallad.

Roslagsgryta 4 personer

5--6 medelstora potatisar

2 stora morötter

1 purjolök

2 msk margarin

 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 tsk dillfrö

2 msk tomatpuré

3 dl mjölk

4-5 hg torskfile (l/2tsk salt)

dill

1. Skala och tärna potatis och morötter, strimla den ansade purjolöken. Fräs grönsakerna i margarin utan att de tar färg

2. Blanda rnjölk, tomatpuré, salt, peppar och dillfrö. Häll det over

grönsakerna i grytan och koka på svag värme under Iock ca 30 40 min.

3. Lägg torskfiléerna överst i grytan och koka ytterligare 5-8 min eller tills

fisken är klar. Strö over dill och servera

 

 

 

Brasiliansk fiskgryta

Ingredienser

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 röd chili

3 msk olivolja

1 burk krossade tomater (400 g)

1/2 dl limesaft

3 dl vatten

1 1/2 msk fiskfond

4 färska tomater, tärnade

1 burk kokosmjölk (3-4 dl)

1 tsk sambal oelek

600 g vit fiskfilé (gös, torsk eller annan fast vit fisk)

salt och peppar

5 salladslökar

1/2 - 1 dl färsk koriander

2 dl flagad mandel

Skiva löken och vitlöken och kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök

och chili i en gryta med olivolja några minuter tills löken mjuknat och blivit

genomskinlig. Tillsätt krossade tomater, limesaft, vatten och fiskfond. Låt

sjuda i 10 minuter.

Tärna tomaterna och lägg i dem tillsammans med kokosmjölken. Låt

grytan koka upp och lägg i sambal oelek.

Skär fisken i lagom stora grytbitar. Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 6-7

minuter. Smaka av med salt och peppar.

Finstrimla salladslöken och hacka koriandern och lägg i salladslök och

koriander någon minut innan servering.

Rosta mandeln i en torr stekpanna. Toppa grytan med rostad flagad

mandel och gärna lite mer hackad koriander

 

 

Sichuanpepprig fiskgryta

Ingredienser:

250 gr rödingfilé

150 gr laxfilé

200 gr färsk tonfisk

125 gr rensade räkor

4 havskräftor

400 gr sötpotatis

1 röd paprika

1/2 rödlök

1 vitlöksklyfta

1 tsk krossad sichuanpeppar eller 2 krm svartpeppar

0,5 dl vitt vin

1 msk koncentrerad grönsaksfond

1 dl vatten

1 dl créme fraiche

1/2 citron

Ansa och skär fisken i stora tärningar. Skala sötpotatis och skär i cm stora bitar. Ansa paprika, skala lök och vitlök, samt strimla detta. Skala räkor.

Hetta upp matfett i stekkastrull och fräs lök, paprika potatis i några minuter. Rör om. Strö över sichuanpeppar.

Tillsätt vin, vatten+fond och crème fraiche. Låt småkoka i 5-10 minuter. Viktigt att potatisen inte blir för mjuk.

Lägg i fiskbitarna och låt puttra i 5 minuter under lock. Tillsätt pressad citron.

Smaka av med salt och peppar. Lägg i räkorna och servera med kräftor.

 

 

 

Willys medelhavsgryta

Ingredienser

500 g filead fisk, t ex torsk, havskatt, marulk

fisk- eller skaldjursfond

rosépeppar och salt

1 pkt saffran

3 dl grädde (cirkamängd)

vitt vin

10 skivor kallrökt lax (cirkamängd)

2 st morötter

100 g sockerärtor

30 st färska blåmusslor

3 st potatisar

1 st palsternacka

150 g räkor, skalade eller kräftstjärtar

1 dl crème fraiche

Dill

4 st hummer- eller krabbklor

 

 

1.Dela fisken i mindre bitar och koka försiktigt i lätt saltat vatten, använd gärna en fisksort med fast kött, som inte kokar sönder

          alltför lätt.

2.      Värm fonden (använd en stor kastrull), alternativt spara vattnet efter fisken och tillsätt fiskbuljong. Tillsätt fiskbitarna, smaksätt med salt och peppar samt rosépeppar och saffran. Tillsätt grädde och vitt vin i tillräcklig mängd efter egen smak. Skär den kallrökta laxen i strimlor och tillsätt. Låt soppan/grytan sjuda, inte koka. Strimla morötter och tillsätt tillsammans med små bitar av potatis och palsternacka. Sjud grytan i cirka 30 minuter.

3.       Koka upp blåmusslorna för sig, samt ha räkor och kräftstjärtar, eller andra skaldjur, beredda, tillsätt sedan skaldjur och musslor. Tillsätt skaldjuren omedelbart före serveringen. Servera i djup tallrik, lägg gärna musslorna direkt i den djupa tallriken, utan att de varit i den stora kastrullen. Dekorera med en klick crème fraiche, en dillkvist och en skalad krabb- eller hummerklo.