Lergryta

Fläskkarré i lergryta
               
Ingredienser

1 kg (ca) fläskkarré i bit
3 dl koncentrerad äppeljuice
2 msk kinesisk soja
1 tsk malen ingefära
2-3 morrötter
1-2 äpplen
1-2 purjolökar
flingsalt
salt, peppar                
Serveras med inlagd gurka, lingon eller gelé, brunsås och kokt potatis.

Gör så här:

1. Blötlägg grytan i kallt vatten i 15 minuter

2. Blanda äppeljuice, soja och ingefära i en skål

3. Lägg i köttet och låt marinera medan grönsakerna förbereds

4. Skala och skär morötter och äpple i mindre bitar

5. Ansa och skölj purjolök

6. Torka av lergrytan lätt

7. Lägg morots- äppel och purjobitar i botten

8. Lägg i köttet och häll marinaden över

9. Ställ lergrytan i kall ugn

10. Sätt ugnen på 200 grader

11. Låt grytan stå i ugnen i 2 timmar

12. Före servering strö flingsalt över

13. Servera med kokt potatis

 

 

Fruktfylld kyckling i lergryta

1 stor kyckling

4 st vitlöksklyftor

1 finhackad chilipeppar

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 krm gurkmeja

1 krm ingefära

1 krm koriander

05 krm kardemumma

0.5 krm kanel

Till fyllning:

15 st katrinplommon

0,5 dl russin

0,5 dl torkade lingon

4 st torkade fikon

3 st dadlar

Tillagning

1. Blötlägg lergrytan ca 30 minuter.

2. Blanda ihop fyllningen, fyll kycklingen med den och lägg i lergrytan. Det behövs inget vatten.

3, Lägg vitlöksklyftor och chili i lergrytan. Tillsätt salt och övriga kryddor.

4. Ställ lergrytan med locket på i kall ugn och sätt värmen på 200 °C. Låt grytan stå i ca 1 1/2 timme.

 

 

Gourmetgryta på nötkött i lergryta

 

 

Ingredienser

1kg grytbitar av nötkött
1 skivad gul lök
3 färska tomater delade i 4 bitar
3 strimlade gröna paprikor
1½ lagerblad
1 kryddmått timjan

salt, vitpeppar

förkokta eller konserverade grönsaker efter egen smak och fantas

 

 

Tillagning

Blanda samtliga ingredienser i en skål och smaksätt med kryddorna.

Flytta över blandningen i en blötlagd lergryta och sätt på locket.

Ställ in grytan i en kall ugn på 225 grader och låt stå i 70 min.

Tag sedan ut grytan och lägg i grönsakerna och låt stå i ugnen med lock i ytterligare 10 min.

 

 

Kycklingfilé i lergryta med citron o örtsmak

För 4 personer.

Ingredienser

2 stora kycklingfiléer
6 potatisar
4 morötter
1 grön paprika
1 röd paprika
4-5 vitlöksklyftor
1 citron
2 klyftor vitkål
8 cm purjolök, det gröna
färsk timjan
2-3 msk honung
½ tsk rosmarin
Bladpersilja, några kvistar
Grillkrydda med honungssmak
Salt

 

 Gör så här

Lergrytan läggs i blöt minst 30 minuter.
Skala potatis och morötter, dela i tjockare skivor/bitar. Skala och dela lök, purjo och paprika. Vitlöken krossar jag med knivbladet och hackar grovt. Blanda alla grönsaker i botten på lergrytan, salta och peppra lite. Klicka på honungen. Kycklingen delas i mindre bitar och kryddas med Grillkrydda med honungssmak.
Citronen delas i klyftor, pressa ur saften lite över kyckling och grönt. Lägg i klyftorna hela i formen. Timjan och rosmarin på toppen. Häll så över de krossade tomaterna. Bladpersilja överst.

Skjuts in i kall ugn, sätt värmen på 225-250 grader. Låt nu grytan vara i fred i ca 60-90 minuter. Testa med sticka att både kycklingen och potatisen är färdiga.

 

 

Sjömansbiff i lergryta

 

Ingredienser
Portioner: 6

500 g innanlår av nöt i tunna skivor
(2 msk margarin eller smör)
3 gula lökar
10-12 potatisar, ca 1 kg
1-2 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 msk socker
1 flaska öl (33 cl) + 1½ dl vatten ELLER 5 dl vatten + 1 köttbuljongtärning
1 msk soja
finhackad persilja

Gör så här
1. Lägg grytan i vatten 10-15 minuter. Skär köttet i mindre bitar. Bryn dem ev i matfettet i en stekpanna. Skala lök och potatis. Skär dem i skivor. Det går bra att använda matberedare.
2. Varva potatis, lök och kött i grytan. Börja och sluta med potatisen. Salta, peppra och strö socker mellan de olika lagren. Häll på vätskan och sojan.
3. Lägg på locket. Ställ grytan på gallret i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 200°C. Låt grytan stå ca 1½ timme eller tills köttet är mört och potatisen mjuk. Strö på persilja. Servera

 

Örtbakad kyckling i lergryta

Har ni en ny gryta bör den blötläggas i ett dygn innan användning. Är den använd några gånger så räcker det med att blötlägga i 30 minuter. Kom ihåg att du absolut inte får ställa in en lergryta i en varm ugn.

3-4 portioner

1 stor, färsk kyckling
300 g färskpotatis
300 g palsternacka
300 g morot
2 st gul lök
5 klyftor vitlök
1 citron
2 msk vitvinsvinäger
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 msk kycklingfond
3 dl vatten
1 knippe färsk timjan
1 knippe färsk bladpersilja
Salt & peppar

Lägg lergrytan i blöt. Skala morötter, palsternackor och potatisar. Skär dem i 2 x 2 cm stora tärningar. Skala och klyfta gul lök. Skala vitlöksklyftorna och behåll dem hela.

Ta ut eventuellt innanmäte på kycklingen. Skölj noga och torka lätt med hushållspapper.

Tvätta citronen noga och zesta den. Hacka örterna fint och blanda med zest, olivolja, salt och peppar. Vänd runt rotfrukterna, gul lök och vitlök i mixen.

Fyll kycklingen med så mycket rotfrukter och lök som får plats. Lägg kycklingen i lergrytan och lägg resterande rotfrukter bredvid. Slå på vitvinsvinäger, balsamvinäger samt kycklingfonden utblandat i vattnet. Pressa över citronen. Bland försiktigt runt vätskan med rotfrukterna.

Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och låt kycklingen stå i ca 60 minuter. Ös kycklingen var 15e minut.

Ta ut grytan när det återstår 5 minuter. Häll skyn i en bunke och ställ tillbaka grytan nu utan lock de sista 5 minuterna. Kycklingen är klar vid 72°C. Använd stektermometer.

Sila skyn och koka den kraftigt i en liten kastrull. Smaka av med citron, salt och peppar.

Servera härligheten på ett stort fat med rotsakerna runt kycklingen och skyn vid sidan av.

 

Herrgårdsstek i lergryta

 
Lägg lergrytan i blöt minst en halvtimma
1 kg nötstek
2 gula lökar
3 morötter
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
6 ansjovisfiléer
1 msk rödvinsvinäger
3 msk sirap
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
Bryn steken runtom i smör och salta och peppra. Lägg grönsakerna i botten på lergrytan och placera steken ovanpå. Lägg i ansjovisen . Häll vattnet i stekpannan och lös upp buljongtärningen, Häll över steken. Lägg i kryddpepparkornen rödvinsvinägern och ringla sirapen över steken. Ställ in i kall ugn på 250 grader i 2 timmar. Ta upp steken och låt vila lite innan den skivas. Sila buljongen ner i kastrull och red av med mjöl och en skvätt grädde...så har du världens godaste sås.
 
Högrevsstek i lergryta
Ingredienser
1 kg högrev
2 gula lökar
1 morot
1 äpple
1 tsk grovsalt
1 tsk enbär grovmalen
1 msk pepparmix (grovmalen svartpeppar, grönpeppar, rosépeppar)
4 lagerblad
1-2 msk rönnbärssylt
½ liter öl, porter men bayerskt eller lager går också bra
½ dl grädde
1 tsk soya
Idealmjöl
 
Gör så här
Blötlägg lergrytan i ca 15 minuter.

Gnid in köttet med kryddorna och lägg sedan ner i den blötlagda lergrytan. Klyfta lök, äpple och dela moroten på mitten och lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad. Slå på ölen och tillsätt rönnbärssylten.

Ställ in lergrytan med steken i kall ugn, vrid upp till 175 grader och låt stå i ca 2 timmar. Ös steken var 30 minut.

Tag ut steken ur ugnen och skiva upp och lägg i uppläggningsfat med höga kanter.

Sila bort grönsakerna från skyn och häll den i en kastrull, slå i en skvätt grädde (ca ½ dl) samt soya och ställ på spisen. Vrid på plattan och låt koka upp, red av med idealmjöl till önskad såskonsistens och smaka av. Häll såsen över stekskivorna.

Steken med sås är nu färdig att serveras tillsammans med t.ex kokt potatis och rönnbärssylt
.
 
Helstekt kotlett     

helstektkotlett

1,5 kg fläskkotlett, benfri
2 morötter
1 lök
4 vitlöksklyftor
5 soltorkade tomater
Kryddor: Flingsalt, vitpeppar, örtagårdskrydda

Lägg lergrytan i kallt vatten. Dela morötterna i två, löken i fyra, soltorkade tomaterna i två och vitlöksklyftorna i två delar. Putsa köttet från fett (jag tar bort det mesta, gillar inte fett). Ta en vass kniv och gör några skåror på valfritt ställe och stoppa ner soltorkade tomaterna och vitlökarna. Ta upp underdelen av lergrytan och lägg ner köttet. Gnid in köttet rejält med kryddor, lägg i tomater och lök i grytan. På med locket och sätt in lergrytan i kall ugn. Sätt ugnen på 230 C och låt det stå 1½h.

Strax innan grytan ska tas ut skala och klyfta potatisen, lägg på en plåt, ringla över rapsolja (valfri) och krydda med chili och örtsalt. Jag satte in potatisen när jag tog ut köttet.

När grytan är uttagen lyft försiktigt på locket o få ångan bortåt så du inte bränner dig. Se så köttet är genomstekt. Låt sen köttet vila under locket tills potatis och sås är klart. Servera gärna löken och morötterna till som legat i grytan.

Under tiden potatisen står i ugnen gör såsen.

Rödvinssås (på mitt sätt)
10 champinjoner (väldigt små var mina)
1/4 rödlök
2/3 dl rödvin
½ dl matlagningsgrädde
1 dl köttbuljong (jag fick precis 1dl när jag hällde av och silade från grytan)
1 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
2 tsk soya
½ dl vatten
Kryddor: salt o peppar

Skiva champinjonerna, finhacka löken och fräs dessa i lite smör. Rör ner tomatpuré. Häll i rödvin. Rör runt, häll sen när buljong, matlagningsgrädde, vatten och soya. Jag lägger lite mjöl i en tesil och strör mjölet över såsen för att inte få klumpar och rör runt ordentligt. Krydda med salt och peppar. Låt såsen koka upp, sänk till låg värme och låt puttra ett par minuter. Passa såsen och rör med jämna mellanr. Smaka av och den är klar när den smakar som du önskar.

Servera den helstekta kotletten i skivor med klyftpotatis, rödvinssås och en god sallad till

 

 

Lamm i lergryta

1 1/2  kilo lammkött (gärna lammbog med ben)

4 vitlöksklyftor

4 paprikor

3 citrongrässtjälkar

1 liten bit ingefära (ca 5 cm)

1/2 dl vatten

2 msk koncentrerad kalvfond

1 msk farinsocker

1 tsk sambal oelek

Salt

2 msk hackad persija

Låt lergrytan ligga i kallt vatten i ca 15 minuter.

Skär köttet i stora bitar

Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Skär citrongräset på längden och banka ur det  något.

Varva kött, vitlök, paprika, citrongräs och ingefära i lergrytan.

Häll över vattnet blandat med kalvfond, farinsocker, sambal oelek och 1 tsk salt.

Sätt på locket och ställ in grytan i mitten i en kall ugn.

Sätt ugnen på 225 grader och tillaga i 1 1/2-2 timmar. Strö över persilja. Servera med kokt ris eller couscous.

 

 

Grekisk lantgryta

Ingredienser

600 gram oxgrytbitar
400 gram fläskgrytbitar
2 röda paprikor
2-4 gröna paprikor
2 morötter
1-2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
5 mogna tomater( om det finns)
1 burk krossade tomater
4-5 msk tomatpuré
Några skivor stark paprika
2 msk olivolja
2-4 tsk salt
2 tsk svartpeppar
3 tsk oregano
Några kvistar selleri
Persilja
 

Gör så här

Skär köttet i lagom stora bitar och lägg de i lergrytan. Rensa och skär paprikorna i bitar, lägg de i grytan.

Skala morötterna, likaså lökarna skär de i skivor. Ta i allt i grytan, samt de skalade och hackade vitlöksklyftorna.

Hacka tomaterna( om det finns) ta de i grytan samt de krossade tomaterna, tomatpurén, svamparna, samt skivorna från den starka paprikan. Blanda allt.

Krydda med salt, svartpeppar, oregano, lite klippt selleri samt klippt persilja. Blanda allt, ringla över olivolja. Låt stå i kylskåpet över natten, men går även bra att tillaga omedelbart.

In i ugnen 200 grader 2-4 timmar. En gryta som verkligen är smarrigt god, även dagen efter om inte ännu godare då

 

                                 

.

         Bœuf bourguignon

Ca 4 portioner

Ca 1 kg högrev av god kvalitet
Rapsolja
Smör
2 medelstora gula lökar, skivade
2 medelstora morötter, slantade
3 vitlöksklyftor, mortlade
2 msk mjöl
4-5 dl rött vin (förslagsvis det ekologiska Côte du Rhône-vinet Mas Louise, 89 kr)
1 msk tomatpuré
1 oxbuljongtärning
Ca 20 g torkad svamp (t ex trattkantareller eller svart trumpetsvamp)
1/2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
Salt
Svartpeppar

Tillbehör
Ca 16 små steklökar
60-100 g sidfläsk

Gör så här
Lägg lergrytan i kallt vatten i minst 10 minuter.

Ta fram köttet, skär det i 3-4 cm stora bitar, torka av det ordentligt och salta och peppra. Hetta upp rapsolja och smör i en stekpanna och bryn köttet i omgångar på mycket hög värme. Ställ köttet åt sidan och häll stekskyn över.

Skiva löken och stek den i ca 10 min på medelstark värme i rapsolja. Skär morötterna i stora slantar och låt dem steka med en stund i löken.

Lägg över kött, lök och morötter i den avtorkade lergrytan. Pudra över mjöl och rör om. Tillsätt vin, tomatpuré, salt, peppar, timjan, lagerblad och smula i oxbuljongtärningen. Mortla vitlöksklyftorna till en puré och tillsätt dem.

Sätt på locket och ställ in lergrytan i kall ugn, sätt värmen på 175 grader och låt grytan stå i ca 3 timmar. Titta till den och rör om då och då.

Tillaga under tiden steklöken på Julia Childs vis:

Mörkbräserad steklök
Ca 16 steklökar
Rapsolja
Smör
Ca 2 dl mörk oxbuljong (vatten och en buljongtärning)
1 lagerblad
En persiljekvist
Torkad timjan
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Skala steklökarna och bryn dem runt om i rapsolja och smör i en stekpanna på medelvärme under ca 10 min. Tillsätt oxbuljong, lagerblad, persiljekvisten och kryddorna. Lägg på ett lock och sjud sakta i 30-40 min. Vänd försiktigt på lökarna då och då. Plocka upp de mjuka lökarna, täck över och ställ åt sidan.

Skär sedan sidfläsket i tunna strimlor och stek dem knapriga utan fett i en stekpanna. Täck över och ställ åt sidan.

Jordärtskockspuré

Det här urgoda receptet kommer från kocken Tom Sjöstedt.

Ca 700 gram oskalade jordärtskockor
1/2- 1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
En skvätt citronsaft
Salt
Vitpeppar
Färsk timjan

Gör så här
Skala jordärtskockorna och lägg dem efter hand i kallt vatten med lite citronsaft, så att de inte missfärgas. Hacka lök och vitlök i grova bitar. Lägg skockor, lök, vitlök, grädde, mjölk och lite citronsaft i en kastrull och låt koka på svag värme tills skockorna är mjuka (ca 25 min).

Häll innehållet i kastrullen i en sil och samla upp vätskan i en bunke. Lägg skockor och lökblandningen i en mixer och mixa slätt en kort stund. Salta och peppra och tillsätt mer av vätskan om purén känns för tjock.

Värm på steklöken och sidfläsket en stund på låg värme om de har hunnit kallna och fördela dem sedan över varje grytportion. Servera den lena jordärtskockspurén med en kvist färsk timjan till. Bon appétit!

 

FLÄSKLÄGG MED BRYSSELKÅL 4 personer (Lergryta)

1 1/2 kg färsk fläsklägg

2 gula lökar

2 purjolökar

4 morötter

1 1/2 tsk salt,

2 krm peppar

1 tsk tirnjan

1 tsk mejrarn

2 lagerblad

persiljestjälkar

7 kryddpepparkorn

4 dl buljong av tärning

250 g fryst brysselkål

klippt persilja

1. Blötlagg grytan minst 15 min innan den ska användas

2. Tag bort svålen och skar fläskläggen i portionsbitar. Gnid in dem med salt, peppar, timjan och mejram. Lägg köttet  i grytan.

3. Skala och skär lök i klyftor, purjolök och morötter i skivor och lägg det ovanpå köttet.

4. Tillsatt lagerblad, pepparkorn, persilja och buljong.

5.  Ställ in grytan i kall ugn med lock pa och sätt termostaten pa 200° 11/2 tim.

6. Tina den frysta brysselkålen. Lägg den i grytan och låt grytan stå i ugnen med lock pa ytterligare 1 tim.