Dagbok 1949-2009

 

 

Anna-Greta tjänade som piga i Smeby och där träffade hon Allan som bodde med sina föräldrar i Vaxby.  De blev ett par och så småningom flyttade de till Vaxby där det fanns ett ledigt hus på gården.

1946 får paret en son.  Vaxbys byggnader var i mycket dåligt skick och 1949 bestämmer sig Allan o Anna-greta för att ta med sina djur och flytta till Sörgården ( Anna-Gretas föräldrahem ) Endast katterna vände om :-)

 

Tre pojkar fick Allan o Anna-Greta.  Bollspel stog högst på dagordningen och Allan hade fullt upp att spika målburar  mellan ladugårdpassen. Ynste sonen blev kvar och hjälpte föräldrarna. Hösten 1979 fattade kvarnen eld och ladugården brann ner. Tur var att dom lyckades få ut alla djur!

1980  byggdes ny ladugård!

 

1988 köper Johnny gården utav sina föräldrar. 1993 träffar han Ingela. 1996 flyttar Allan o Anna-Greta till lägenhet. Johnny, Ingela och hennes två barn flyttar till Sörgården. Dec. -96 kom Emil till världen.

Åren går och de båda stora barnen tar student, skaffar jobb och flyttar hemifrån. Dagarna kretsar kring gården och alla djur.

 

Livet på landet kan många gånger vara underbart men lika ofta tungt och jobbigt. Att leva med jordbruk är ett alldeles speciellt liv som säkert inte passar alla. Bonde söker fru....jovisst behövs det två på en gård.

Som mjölkbonde ska du gå till ladugården två ggr/dag, 365 dagar/år. Under stallperioden ( vintertid ) gör du ca. 8-10tim/dag i ladugården och sommartid kanske halva tiden. Sedan ska  gårdens alla andra sysslor göras. Lediga dagar?? Jodå...det går att köpa sig fri någon dag då och då. Semester kan man också köpa om man har råd. Semesterersättning, röda dagar och helger.....vad är det? Föräldraledig? Jo...bara föräldrapengen räcker till att betala avbytaren som kostar ca. 1500 kr/dag.

Som sagt....Livet på landet kan vara helt underbart, bara man har stort intresse och rätt inställning.

2005 kom vi på iden om kosläpp och gjorde en överenskommelse med TV4 Skaraborg om att de skulle komma ut och filma då vi släppte våra kor. Reportern som skulle göra reportaget missuppfattade och istället för att åka till vår gård åkte han till Almenäs. Till en början kändes allt lite snopet men ganska snart var vi glada över att slippa ordna med parkeringsplatser . Vi är  nu glada över att vi bidragit med en positiv nyhet :-).


SKördetid

 

2007-06-12

 

Tidigare än normalt är skörden i full gång.  Gräset är slaget, storbalspressen rullar och svetten lackar. Rejält med gräs var det på vallarna. Såpass att det även blev lite hö till hästarna i vinter. Vet inte att vi någongång tidigare kört in hö två veckor före midsommar. 

Mitt i denna olidliga värme, 29-30+ gick Chang och fick infektion i såret efter kastreringen. Han har varit mycket dålig med hög feber och en svullnad som heter duga men nu verkar det som att det går åt rätt håll.

  

 

 

2007-09-02

 

Så verkar det som om hösten slagit till på allvar. Johnny tröskar. Emellan regnet försöker vi köra in halm. Emil har blivit riktigt duktig med traktorkörningen och kör nu själv hem halmlassen. Chang har skadat sig på något i hagen och får sårvård morgon och kväll. En helg hade vi stallgäster. En av hästarna hade problem att vara ensam. Detta märkte stallkatten Trolla. Hon bosatte sig hos denna häst som blev alldeles lugn av hennes närvaro. När gästerna åkte hem blev vi en katt mindre på gården. Trolla har nu ett nytt hem och en ny uppgift

 

 

2007-10-15

 

Inte hade vi tänkt ha fler får, därför köpte vi en Bagge....eller nåt i den stilen.  I vilket fall så är han nu här. Chack var namnet på denne finullsbagge som Johnny och Emil hämtade i Brissmene en Söndag. Trefärgad, därav namnet. Färden hem gick över Mc Donalds. Gissa om den lille röde Fiat stradan drog blickar till sig, då det stog ett Får på flaket och tiggde hamburgare :-)

Väl hemma och dags att träffa sex Damer......

Fortsättning följer i Mars-April!

 

 

2007-11-06

 

Ja då var det hemkört....Alla Nötter ( Nötkreatur )  De 11 som var kvar på berget fick lov att åka hem idag. Kändes nästan grymt, dom hade det gott där dom var och det försökte dom allt tala om. Bara två som egentligen hade lust att krypa in i ladugården....troligen ville dom träffa Staffan mer än att få mat och värme :-)

Dom har blivit riktigt stora under sommaren och som vanligt upptäcker vi det just som de sista ska in. Var ska vi göra av dom? Här är ju fullt! Efter lite omflyttning så lyckas vi ändå att tränga in alla och snart åker ett par kor till slakteriet. Fast det är klart...det föds hela tiden fler. Ja ja...Gott om foder har vi och riktigt gott om bete till nästa sommar.

 

2007-12-30

 

Så har ännu en jul passerat med mat upp över öronen o paket i massor.  Trots att ingen längre tror på Tomten, så kommer han troget ändå. I år var han ganska kortväxt men nog är det så att vi krymper med åren och han var ju ganska gammal.  Penny visade tydligt att hon gillade Tomten då hon gav honom rejäla hundpussar.

Juldagen bjöd på Bio. Vi såg filmen om Arn. För oss Västgötar och vänner av den Nordsvenska hästen var det en självklarhet att se filmen.  Trots att den varade mer  än två timmar, så var det ingen som lämnade biografen....Filmen var bra!

Annandagen, är och förblir en sorgedag och vi tänder ljus för alla som 2004 miste livet i modern tids kraftigaste jordskalv med tsunami som följd. 

27/12  firade vi Emils 11-årsdag!  Han önskade sig pengar, planerar för att köpa egen hund......

 

2008-01-01

 

Nyårsafton firade vi med goda vänner. Den yngsta, 3 år var den av oss som orkade längst. Nog är det så att det är på barnen vi märker att vi blir gamla.  Vi hade inhandlat några raketer, tyvärr vill jag nog säga. Tycker synd om våra djur som måste stå¨ut med att vi njuter av att tända på våra pengar.

Nu ser vi fram emot ett riktigt bra 2008. Mycket sol, lagom regn och fina skördar och naturligtvis en fin vår så att djuren kan komma ut tidigt. Vi önskar oss också två dräktiga sto och pigga lammungar!

 

2008-02-15

 

Idag upptäckte vi att Chack ( Baggen ) har utfört  sitt uppdrag. Många gånger har vi varit tveksamma, då han är väldigt liten. Ser mest ut som ett lamm vid sidan av tackorna.  Fram med saxen för att klippa. Dom stackarna blev inte klippta innan betet förra våren, så nu  var det rikligt med ull ( och annan skit ).

En timma/tacka tog det att få av ullfilten........Inte proffs på området precis. Tackorna tittade lite konstigt på oss efteråt......Tror inte dom var direkt nöjda med frisyren heller :-)

Nu blir det att förbereda för lammning..........

 

 

2008-03-06

 

En utav Tackorna har varit slö och i lördags drabbades hon utav lammförlamning. Veterinären var här och behandlade med kalk i blodet + B-vitamin.

Onsdag kl. 15.00 började hon lamma. Efter två timmar stoppade jag in handen o kände......Felläge......Började leta efter ett ben....hm...där fanns många ben att välja bland. Tillslut hittade jag rätt ben och drog ut första lammet. Efter ytterligare en timma kom en fosterblåsa men inget lamm.....Gick in till Tackan och hon backade intill mig precis som om hon ville ha hjälp. stoppade in handen o långt ner låg något som ville fram. En liten slö stackare kom ut.  Två timmar senare la hon sig ner och krystade fram ett par bakben...oj.....Dra snabbt. Inget liv på den och full med bajs. Hängde den upp och ner, samtidigt som jag masserade vid hjärtat. Det lyckades!  Tre lamm...fixar hon att ge dom di?  Så började jag hjälpa de små liven att hitta spenar. Vikten på dom är ca. 200 gram.  Plötsligt lägger sig Tackan igen och tar i för Kung och Fosterland......Det kommer en till, denna ligger rätt och Tackan pressar ut den själv.....Shit....Hur många ska det bli? 

Fyra mycket små lamm blev det och jag kom isäng efter 00.00. Torsdag morgon var alla pigga och högljudda. Tackan var ren och nöjd. Försökte stödutfodra lammen med lammnäring men dom ville vara med sin riktiga mamma :-)     

 

2008-03-28

 

Efter en hel natts lammvak, vill jag inte höra talas om får :-(

I går kväll såg jag att två tackor var lammsjuka. Hoppades att det skulle gå snabbt men ack vad jag bedrog mig.  Den första hade det jobbigt och det drog ut på tiden, var klar 03.30.  Hon fick två lamm som hon tog väl hand om.

Den andra tackan fick sitt första lamm 04.00 sedan hände inget mer.....kl. 06.00 väckte jag Johnny så han fick följa med ut och hålla tackan medans jag kände....felläge...lyckades rätta till och drog ut en lite stackare.  Medans jag var inne och väckte Emil,  pressade hon ut två till!  Fyra lamm fick hon men vill bara ha två......så här blir det fler flasklamm!

Det är nog bättre att samla på frimärken!!

 

2008-04-01

 

Så var sista vaknatten över för den här gången....får man hoppas :-)  Vår flaskuppfödda tacka lammade i natt.  Hon fick fyra lamm, klarade allt själv och tar väl hand om sina ungar. Stackars henne...hon står där helt stilla tills alla fyra druckit sig mätta :-) Nu återstår bara det kritiska dygnet. Vi önskar att alla fyra överlever.

Nu är det vår i luften och de lite äldre krabaterna har fått vidga sina vyer....Mycket spännande Värld utanför .....

 

2008-04-14

 

Chang har flyttat till Stockholm....Transporten kom kl. 09.45 och Chang gick snällt på. Tyvärr blev det många timmar för honom, då han inte var framme förrän kl. 21.00...... Trots många timmar på lastbilen, var han lugn då han kom fram . Hungrig var han dock!  Jag är lite förvånad att det inte finns någon form av utfodring i dagens fina hästlastbilar.  Det är ju naturligt för hästarna att tugga grovfoder 18 utav dygnets 24 timmar. Inte för att dom behöver bli rundare om magen, utan för att magen ska må bra.

Hur som helst.....Chang kommer att få det mycket bra som 08  :-))

Lycka till Kati!  Vi hoppas att ni kommer trivas tillsammans och att  du får mycket glädje utav Chang.

 

2008-05-03

 

 

Så var det dags att köra iväg stona för betäckning. Unna har åkt till Granat. Nelly har åkt till Radar för fribetäckning på stora gröna ängar :-)  Vi önskar att allt går väl och att båda stona får var sitt fint föl nästa år.

 

2008-05-10

 

Äntligen fick korna rusa ut ur ladugården och Rusa är minsann rätta ordet. Varje år lika glatt och spänstigt med svansarna i topp :-)  Då alla 45 kor rusar ut samtidigt, låter det som värsta åsknedslaget. Väl ute ska det rangordnas och det kan gå hårt tillväga, skalle mot skalle.

 

2008-06-11

 

Än en gång rikligt och välbergat gräs. Johnny, Göran, Valter och Emil har slitit i denna olidliga värme. 25-30 grader varmt. Emil har kört den störste traktorn :-) Plockat storbalar, lastat perfekt på kärran och kört hem o lastat av.

Idag har Emil slutat femte klass och på lördag åker han på semester till Slovenien.

 

2008-09-06

 

Oj, oj, oj.......Vad tiden springer iväg!  Sommaren 2008 har passerat. Bra skörd har det blivit. Nu väntar vi på höst-sol så att vi får in lite fin havre och halm. Nelly och Unna är konstaterade dräktiga. Vi håller alla tummar och tår för två fina föl nästa vår.

Naturligtvis blev det en tripp till härliga Gotland i år igen :-) En vecka tillbringade vi där och vi bara njöt!!!  Tack Ann-Marie och Lars-Johan!

Emil har börjat sjätte klass och Jag jobbar extra på Mössebergs djurpark. Johnny kämpar på med korna och Emil hjälper till efter skolan.

Stallet är på sin plats och hästarna kan utnyttja lösdriften tills dess att boxarna kommit upp.

 

2008-10-27

 

Hujeda mig vad här är blött :-((  Ska man se något possitivt med det, så är det väl grundvattnet som måste fyllas på......

Tur att Emil varit så energisk efter skolan varje dag. Han har både tröskat och stubbharvat då Johnny gjort ladugården på em. Nu är det så blött att det är omöjligt att komma ut med traktorn på gärdet.....

Hästarna är glada över lösdriften, där de kan ligga på halm och få skydd från regn o rusk.  Nelly väntar dock på att få krypa in i en egen box....

 

2009-01-17

 

Så blev det ett nytt år igen! Julen -08 kom och gick som den brukar med massor av mat och paket. Tomten kom på en spark, kopplad till en fyrhjuling :-)

Annandagen, fyra år efter tsunamin, fortfarande smärtsam och dagen går åt till tankar och levande ljus.

Emil firade sin tolfte födelsedag med raketer i tårtan.

Nyår hos vänner som bjöd på mycket god mat :-)

2009 har börjat med hantverkstrul....Man ska inte gå över ån efter vatten sägs det men nu har jag fått erfara att ibland ska man kanske ta stora kliv över ån ändå.... Två ggr på rad har jag nu misstagit mig om hantverkares trovärdighet och kunnighet.... Mycket prat och lite verkstad!

 

2009-03-19

 

Våren närmar sig och det känns underbart. Lärkan spelar och plogar av Gäss, Svanar och Tranor drar över gården. Penny får öronsus av allt fågelkvitter och gör vad hon kan för att  jaga bort sparvar från trädgården :-)

Stallet är INTE klart men idag ska Johnny och Ingemar mura mellanväggar. Fronter ska komma den 25/3 enl. avtal...

Unna närmar sig fölning och juvret börjar ta form. Hon börjar även bli slapp i muskulaturen på bakdelen. Idag är en månad kvar till beräknad nedkomst :-)

Nellys mage är superstor men inget i juvret ännu... kanske har hon svalt en badboll :-)

2009-04-26

 

Idag har Johnny sått klart. Emil har plöjt, harvat och ringvältat. Varje dag efter skolan har han satt sig på traktorn. Vad skulle Johnny göra utan honom?

Unna fick ett stoföl den 19/4. Jag hade ordentlig koll på henne, trodde jag :-)  Hon visade inga tecken på fölning då jag tittade till henne på lördags kvällen. Söndag morgon stod där en liten dam och diade. Nu inväntar vi Nelly som har ca. 4 veckor kvar.

 

 2009-06-15

 

Nelly fick ett stoföl den 27/5. Efter en jobbig fölning har vi nu beslutat att låta Nelly få gå i pension.

Emil har gått ur sjätte klass. I år har han slagit gräs, pressat balar och kört hem lass, alldeles själv...