Rosë vin

ROSÉVINER
Roséviner
framställs huvudsakligen av röda druvor där man, efter att musten färgats
tillräcklig av skalens färgämne, tar bort skalen ur den fortsatta processen.
Det förekommer dock i Champagne att man blandar rött och vitt vin.
Kommer
från: Alla länder som producerar vin. Vanligast dock i
norra Spanien, södra Italien och i flera vinproducerande distrikt i Frankrike
Karaktär: Ju
mörkare desto kraftigare smak och strävhet. Doften brukar vara lätt och frisk.
En del är lite sötaktiga och andra lite syrligare. De har i regel en hög syra
och lite strävhet.
Äts
till: Kombinera rosévin som ett vitt vin fast med mer smak.
Välj gärna smakrika fisk- och skaldjursrätter men undvik syrliga rätter där
citronens saft är påtaglig.
Grillad
fisk och soppor passar bra. Rökt skinka, goda korvar och andra härliga
charkuterier brukar passa ett rosévin.