JULSNAPSAR

 

Clementin- och kanelsnaps

1 flaska okryddat brännvin (35 cl)
2 clementiner
1 kanelstång

Börja med att skölja clementinerna och skär av skalet med en vass kniv. På så sätt får du snygga långa bitar som ska garnera snapsen!

Lägg skalet i en snygg glasflaska och lägg i kanelstången.
Häll i spriten och låt snapsen dra svalt i 2 dagar!

 Juledram

140 cl brännvin (2 flaskor)
10 kardemummakärnor
4 vitpepparkorn
4 svartpepparkorn
6 nejlikor, hela
5 sötmandlar
½ g saffran
1 vaniljstång (kluven)
1 bit kanel
1 bit torkad ingefära (delad)
1 bit pomeransskal (strimlat)
2-3 tsk honung

Gör så här

Blanda alla ingredienser utom pomeransskal, honung och ena flaskan sprit i en lufttät glasburk.
Låt dra i 8-10 månader (skaka burken sporadiskt) och sila sedan.
Tillsätt pomeransskalet och låt snapsen dra i ytterligare 2 veckor innan snapsen silas och filtreras.
Tillsätt 2-3 tsk honung och blanda i den återstående flaskan sprit.
Låt gärna snapsen stå några månader och dekantera sedan för att avlägsna sediment.

Morfars julsnaps

70 cl Renat brännvin
1,5 tsk hel kummin (inte spiskummin)
30 gr färsk anis
1 tsk dillfrö
4 sockerbitar
Skölj anisen och skär i fina strimlor. Tillsätt alla ingredienserna i snapsflaska. Tillsätt alla ingredienser. Låt snapsen stå i rumstemperatur åtminstone 7 dagar, gärna längre. Häll genom tesil vid servering – skål!

 Tomtemors Lingonsnaps

70 cl flaska brännvin special eller annat okryddat brännvin
3 dl lingon (frysta går bra)
2 msk honung
Häll rensade och sköljda lingon i ett passande krus/flaska, häll över spriten och klicka ner honungen. Låt stå ca en månad.

Sila bort lingonen
Njut snapsen väl kyld, den är suverän!

 Pepparkakssnaps

Lägg 3 sockerbitar, en liten bit pomeransskal, åtta hela kardemummakärnor, en kanelstång och en liten bit torkad ingefära i en glasflaska eller burk. Häll på en halvflaska valfri vodka. Sätt på ett lock och skaka tills sockret löst sig. Låt stå i 2 dagar. Ta bort ingefäran, kanelen och pomeransbiten

 Julnubben

Ingredienser:

3 pomeransskal

2 tsk koriander

1 tsk kryddnejlika

5 st stjärnanis

2 sockerbitar

1/2 liter Brännvin Special

Tillredning: Blanda kryddor och brännvin. Låt stå i 3 dygn, sila, kyl och

Servera.

 

 

 

 

Hemkryddat Julbrännvin

Ingredienser:

75 cl Brännvin Special

Saft och skal av 1 citron

1/2 dl strösocker

3 kanelstänger

8 kryddnejlikor

 

Tillredning: Tvätta citronen väl, skalla den tunt och pressa ur saften. Blanda med socker. Blanda allt och låt stå i minst 1 vecka. Sila, kyl och servera.

 

Julsnapsen

Ingredienser:

37 cl Brännvin Special

20 kardemummakärnor

1 bit Ingefära

1 halv kanelstång

1 fjärdedels vaniljstång

 

Tillredning: Blanda ingredienserna och låt dra 1 vecka. Sila, kyl och servera.

 

Julig vaniljvodka

Ingredienser
0,75 dl strösocker
0,75 dl vatten
1 kanelstång
5 nejlikor
5 kardemummafrön
4 stjärnanis
1,5 dl vaniljvodka

Koka ihop socker, vatten och kryddor till en sockerlag. När lagen är glasklar är den färdig. Ställ lagen att svalna. Koka den gärna i förväg så att den kan bli riktigt kall i kylskåpet före servering. Plocka ur stjärnanisen och placera en i varje glas. Sila lagen, fördela den i glasen och tillsätt lika mycket vaniljvodka. Servera.

 

Julbordets Brännvin

Ingredienser:

37 cl Brännvin Special

1 sockerbit

Skalet av 1/2 apelsin

4 kryddnejlikor

4 kardemummakärnor

1/2 kanelstång

 

Tillredning: lägg allt utom apelsinskalen i en burk och häll på brännvin. Låt stå i 4 dygn. Lägg i apelsinskalen och låt dra i 2-3 timmar. Sila,

 

Julsnaps recept

75 cl brännvin
½ dl russin
2 kanelstänger
1 bit ingefära
1 bit pomeransskal
8 skållade sötmandlar
4 kryddnejlikor

Gör så här:
Stoppa kryddorna i en fin flaska, häll på spriten. Låt dra i ett par dygn (eller mer, min får nog stå två veckor, och sedan dra utan ingredienser i i ytterligare några veckor denna gång). Serveras väl kyld.

 

Julsnaps

1/2 dl russin
2 kanelstänger
1 bit ingefära
1 bit pomeransskal
8 mandlar (skållade)
4 kryddnejlikor
1 flaska Brännvin Special (75cl)

Stoppa kryddorna i en fin flaska och häll på spriten. Låt
det hela dra minst 4 timmar, gärna ett par dygn.
Servera den väl kyld

 

Julbordets Brännvin

Ingredienser:

37 cl Brännvin Special

1 sockerbit

Skalet av 1/2 apelsin

4 kryddnejlikor

4 kardemummakärnor

1/2 kanelstång

 

Tillredning: lägg allt utom apelsinskalen i en burk och häll på brännvin. Låt stå i 4 dygn. Lägg i apelsinskalen och låt dra i 2-3 timmar. Sila

 

Ullas julsnaps.

75 cl brännvin
Skal av en citron
Skal av en apelsin
1 krm kummin
3 sockerbitar
Gör så här

Skala citronen och strimla skalet. Gör likadant medapelsinen. Lägg ner skalen i en flaska med 75 clbrännvin. Tillsätt 1 krm kummin och 3 sockerbitar. Låt stå över 1 - 2 dagar, beroende hur stark smak man vill ha på snapsen. Sila bort skalen.