JULSNAPSAR
Clementin- och kanelsnaps
1 flaska okryddat brännvin (35 cl)
2 clementiner
1 kanelstång
Börja med att skölja clementinerna och skär av skalet med en vass kniv. På så sätt får du snygga långa bitar som ska garnera snapsen!
Lägg skalet i en snygg glasflaska och lägg i kanelstången.
Häll i spriten och låt snapsen dra svalt i 2 dagar!
Juledram
140 cl brännvin (2 flaskor)
10 kardemummakärnor
4 vitpepparkorn
4 svartpepparkorn
6 nejlikor, hela
5 sötmandlar
½ g saffran
1 vaniljstång (kluven)
1 bit kanel
1 bit torkad ingefära (delad)
1 bit pomeransskal (strimlat)
2-3 tsk honung
Gör så här
Blanda alla ingredienser utom pomeransskal, honung och ena flaskan sprit i en lufttät glasburk.
Låt dra i 8-10 månader (skaka burken sporadiskt) och sila sedan.
Tillsätt pomeransskalet och låt snapsen dra i ytterligare 2 veckor innan snapsen silas och filtreras.
Tillsätt 2-3 tsk honung och blanda i den återstående flaskan sprit.
Låt gärna snapsen stå några månader och dekantera sedan för att avlägsna sediment.
Morfars julsnaps
70 cl Renat brännvin
1,5 tsk hel kummin (inte spiskummin)
30 gr färsk anis
1 tsk dillfrö
4 sockerbitar
Skölj anisen och skär i fina strimlor. Tillsätt alla ingredienserna i snapsflaska. Tillsätt alla ingredienser. Låt snapsen stå i rumstemperatur åtminstone 7 dagar, gärna längre. Häll genom tesil vid servering – skål!
Tomtemors Lingonsnaps
70 cl flaska brännvin special eller annat okryddat brännvin
3 dl lingon (frysta går bra)
2 msk honung
Häll rensade och sköljda lingon i ett passande krus/flaska, häll över spriten och klicka ner honungen. Låt stå ca en månad.
Sila bort lingonen
Njut snapsen väl kyld, den är suverän!
Pepparkakssnaps
Lägg 3 sockerbitar, en liten bit pomeransskal, åtta hela kardemummakärnor, en kanelstång och en liten bit torkad ingefära i en glasflaska eller burk. Häll på en halvflaska valfri vodka. Sätt på ett lock och skaka tills sockret löst sig. Låt stå i 2 dagar. Ta bort ingefäran, kanelen och pomeransbiten
Julnubben
Ingredienser:
3 pomeransskal
2 tsk koriander
1 tsk kryddnejlika
5 st stjärnanis
2 sockerbitar
1/2 liter Brännvin Special
Tillredning: Blanda kryddor och brännvin. Låt stå i 3 dygn, sila, kyl och
Servera.
Hemkryddat Julbrännvin
Ingredienser:
75 cl Brännvin Special
Saft och skal av 1 citron
1/2 dl strösocker
3 kanelstänger
8 kryddnejlikor
Tillredning: Tvätta citronen väl, skalla den tunt och pressa ur saften. Blanda med socker. Blanda allt och låt stå i minst 1 vecka. Sila, kyl och servera.
Julsnapsen
Ingredienser:
37 cl Brännvin Special
20 kardemummakärnor
1 bit Ingefära
1 halv kanelstång
1 fjärdedels vaniljstång
Tillredning: Blanda ingredienserna och låt dra 1 vecka. Sila, kyl och servera.
Julig vaniljvodka
Ingredienser
0,75 dl strösocker
0,75 dl vatten
1 kanelstång
5 nejlikor
5 kardemummafrön
4 stjärnanis
1,5 dl vaniljvodka
Koka ihop socker, vatten och kryddor till en sockerlag. När lagen är glasklar är den färdig. Ställ lagen att svalna. Koka den gärna i förväg så att den kan bli riktigt kall i kylskåpet före servering. Plocka ur stjärnanisen och placera en i varje glas. Sila lagen, fördela den i glasen och tillsätt lika mycket vaniljvodka. Servera.
Julbordets Brännvin
Ingredienser:
37 cl Brännvin Special
1 sockerbit
Skalet av 1/2 apelsin
4 kryddnejlikor
4 kardemummakärnor
1/2 kanelstång
Tillredning: lägg allt utom apelsinskalen i en burk och häll på brännvin. Låt stå i 4 dygn. Lägg i apelsinskalen och låt dra i 2-3 timmar. Sila,
Julsnaps recept
75 cl brännvin
½ dl russin
2 kanelstänger
1 bit ingefära
1 bit pomeransskal
8 skållade sötmandlar
4 kryddnejlikor
Gör så här:
Stoppa kryddorna i en fin flaska, häll på spriten. Låt dra i ett par dygn (eller mer, min får nog stå två veckor, och sedan dra utan ingredienser i i ytterligare några veckor denna gång). Serveras väl kyld.
Julsnaps
1/2 dl russin
2 kanelstänger
1 bit ingefära
1 bit pomeransskal
8 mandlar (skållade)
4 kryddnejlikor
1 flaska Brännvin Special (75cl)
Stoppa kryddorna i en fin flaska och häll på spriten. Låt
det hela dra minst 4 timmar, gärna ett par dygn.
Servera den väl kyld
Julbordets Brännvin
Ingredienser:
37 cl Brännvin Special
1 sockerbit
Skalet av 1/2 apelsin
4 kryddnejlikor
4 kardemummakärnor
1/2 kanelstång
Tillredning: lägg allt utom apelsinskalen i en burk och häll på brännvin. Låt stå i 4 dygn. Lägg i apelsinskalen och låt dra i 2-3 timmar. Sila
Ullas julsnaps.
75 cl brännvin
Skal av en citron
Skal av en apelsin
1 krm kummin
3 sockerbitar
Gör så här
Skala citronen och strimla skalet. Gör likadant medapelsinen. Lägg ner skalen i en flaska med 75 clbrännvin. Tillsätt 1 krm kummin och 3 sockerbitar. Låt stå över 1 - 2 dagar, beroende hur stark smak man vill ha på snapsen. Sila bort skalen.