Rödvin

RÖDA VINER
Det finns många
druvor och många kombinationer som så småningom blir till vin och det är svårt
att få med alla. Här nedan har vi tagit med några av de vanligaste druvsorterna
och försökt kombinera deras egenskaper med mat som fungerar tillsammans.
Många av druvorna
blandas med andra druvor innan de hamnar i flaskor. Här har vi de ”rena”
vinerna, framställda på sin enda druva.
Cabernet Sauvignon
Blandas ofta med
andra druvor.
Kommer från: Frankrike (Bordeaux), Spanien, Östeuropa, Chile,
USA, Australien, Nya Zeeland, Sydamerika.
Karaktär: Doft och smak av svarta vinbär, ofta smakrika med
tydlig syra och strävhet. Varmare klimat ger fruktigare vin med högre
alkoholhalt och mindre syra. Strävheten är dock i regel densamma men upplevs då
mjukare.
Äts till: Smakrik mat av nöt, lamm och vilt. Undvik lättare
råvaror. Tänk på att viner från Bordeaux är sträva och kraftiga medan vin från
varmare odlingsområden blir ofta rikare och mer generösa vilket betyder att de
blir bra till ännu smakrikare och kraftfulla maträtter.
Genom fet och krämig
mat såsom gräddig potatisgratäng eller gräddsås kan strävheten dämpas liksom om
man bjuder något syrligt till, såsom en sås med vinäger i. Pröva att möta
vinets smak och strävhet med en svart vinbärsgelé, antingen som tillbehör eller
nerrörd i såsen.
Merlot
Blandas ofta med
andra druvor.
Kommer från: Frankrike (Bordeaux, Languedoc-Roussillon), Spanien,
Italien Östeuropa, Australien och USA.
Karaktär: Fyllig doft med en kraftfull och lång smak av mörka
och mogna bär. Strävheten är ofta mjukare än t.ex. i viner gjorda på Cabernet
Sauvignon men det förekommer kraftig strävhet i vissa viner.
Syran är mer
framträdande i viner från svalare klimat än från varmare områden. Viner
från Bordeaux är strävare än de flesta andra.
Äts till: Smakrik mat passar utmärkt eftersom vinerna är
fylliga, såsom nötkött, vilt och lammkött samt smakrika fågelrätter. Inte för
mycket fett i maten om inte vinerna har den kraftigare strävheten från
Bordeaux.
Det går också bra med
lite syra i maten, speciellt om vinet kommer från svala odlingsområden, där
syran är mer framträdande. Merlot och ost passar bra, gärna krämiga ostar
som Brie och Camembert.
Pinot Noir
Kommer från: Frankrike (Bourgogne, Champagne, Alsace, Loire,
Jura) Italien Tyskland, Österrike, Nya Zeeland, USA samt en hel del
östeuropeiska stater.
Karaktär: Varierar stort mellan länder och distrikt beroende på
klimatförhållanden. Ofta bärig fruktighet i doften och en smak som varierar
från lätt till fyllig och i de flesta fall någonstans där emellan. Det finns en
viss strävhet men syran är oftast mer markerad.
Eftersom vinerna
varierar mycket mellan olika distrikt och odlingsområden bör man ta hänsyn till
vinvalet beroende på ursprunget.
Äts till: Mjuka och lätta viner från Bourgogne, Alsace och
Tyskland bör inte paras ihop med smakrik mat.
Kraftigare viner från
norra Bourgogne och Nya Zeeland passar bra till kraftig mat såsom vilt.
Låt tillbehör som
inte dominerar, potatismos, stekt svamp och kokta grönsaker följa med. Lagom
syrlighet såsom lingonsylt, vinbärsgelé eller sås med lite vinäger i, passar
bra till syran i vinerna.
Kyl vinet något och
det kan bli en utmärkt dryck till en hel del fiskrätter, bara de inte
innehåller alltför mycket syra såsom citronsaft droppad på den kokta
fisken.
Syrah (Shiraz)
Blandas ibland med
andra druvor.
Kommer från: Frankrike, Italien, Australien, Sydafrika, Chile,
Argentina.
Karaktär: Druvan ger mörka viner. Både doft och smak innehåller
mycket bär och det finns toner av rökighet, pepprighet och choklad. Oftast
sträva med hög alkoholhalt och en hel del syra.
Rhônevinerna på Syrah
är lite lättare och inte lika smakfulla, vilket man ska tänka på vid val av
maträtt.
Äts till: Fet och syrlig mat dämpar strävheten och lämpar sig
väl, liksom kraftig mat. Vilt med kraftiga tillbehör och grillad mat är också
lämpligt.
Rhônevin kan passa
till smakrika fiskrätter, gärna grillade tillsammans med kraftiga tillbehör som
dämpar strävheten i vinet. Kyl vinet en aning till 15-18 grader för att
framhäva vinets friskhet.
Zinfandel
Kommer från: USA, Australien, Sydafrika, Nya Zeeland, Chile,
Argentina, Frankrike.
Karaktär: Som bas i rosévin blir den blaskig och söt. Som rött
vin varierar kvalitet och egenskaper från omogen, kantig smak till mycket
kraftigt vin.
De lätta har en
sötaktig och bärig ton och är mjuka utan mycket syra och med en balanserad
strävhet.
De tyngre vinerna är
mycket mörka, doftar och smakar kraftfullt fylligt med mogen bärighet. Trots
hög alkoholhalt är syran mjuk men med mer strävhet.
Äts till: Smakrik mat eftersom vinerna smakar mycket. Tack vare
fruktsötman i vinet kan man äta både söt och salt mat. Bacon och
parmaskinka är gott till. Söta gärna såsen eller sätt till lite
balsamvinäger.
Grillat och BBQ blir
väldigt bra eftersom de ofta är kryddiga och smakrika maträtter och tillbehör.