EN SKRIFT OM KONSTEN & GLÄDJEN MED ATT KRYDDA SINA EGNA DRYCKER

Denna skrift ger vägledning till hur man själv kan krydda sin snaps. Det går lika bra med bär som med kryddor. 

På de här sidorna kan du hitta en mängd olika recept för hur man kryddar egna, goda hemmagjorda snapsar. Att krydda sitt brännvin själv är ju en gammal fin svensk tradition som inte får glömmas bort. Jag har själv under några år provat en mängd olika snapsrecept, till glädje både för mig och mina snapsande vänner. Hoppas du hittar några recept som passar dig och dina vänner..

Gör egna blandingar.

Glöm inte att efterhand smaka så att ni blir nöjda och får rätt styrka.

Snaps skall serveras kyld men inte ligga i frysen eftersom smakerna då inte kommer till sin rätt.

Ju längre kryddorna eller bären ligger i vodkan/renaten ju starkare blir essensen.

Snaps passar bra till de flesta rätter men naturligtvis bäst till sill.

När man gör egna kryddningar bör det brännvin man använder inte vara alltför starkt, om kryddsmaken ska komma till sin fulla rätt. Man utgår från okryddat brännvin, renat eller vodka. Om man är riktigt noga med kvaliteten kan man även göra sitt brännvin själv.

Oftast går tillverkningen av essans till så att man lägger bär eller blommor i en flaska, och häller sedan över så mycket brännvin att det täcker. Sedan låter man flaskan stå i rumstemperatur i en vecka, och silar därefter bort bär eller blommor. Om essansen är grumlig ska man låta den stå tills dess att den klarnat, varefter man försiktigt häller över essansen i en annan flaska så att bottensatsen blir kvar.

När man väl har sin essans, blandar man ut den ytterst lite åt gången i renat brännvin. Man får smaka sig fram tills man hittar en lagom starkt kryddad blandning.


Jag har även en sida med olika matrecept  https://www.infoom.se/mysite/index.php?sida=77998&user=22320