Kompetensutveckling

Kompetensutveckling

-
Konkurrenskraftiga medarbetare inför morgondagen


Personalen som arbetar i en organisation är den viktigaste resursen. En organisation skulle inte fungera eller ens existera utan den mänsklig kraften. Det är människan som besitter förmågan, kunskapen kreativiteten och handlingskraften. En stor del av personaladministrationen går ut på att arbets för att göra arbetsplatsen attraktiv, konkurrenskraftig och skapa motiverade medarbetare. En stor del av organisationens styrka ligger i att ha motiverade medarbetare som känner arbetslust och är produktiva och effektiva.

I ett modernt service/kunskapssamhälle är medarbetarnas kompetens och färdigheter ett konkurrensmedel på en global maknad. Organisationer behöver medarbetare som kan samverka, skapa nytt och lösa fortlöpande problem. En viktig uppgift för företagen är därför att hitta och behålla medarbetare som besitter specialkompetens. Det krävs i sin tur från företagen att kunna erbjuda sådana villkor och utvecklingsmöjligheter som gör att personalen vill komma dit och stanna kvar.

I dagens organisationer är formell utbildning inte alltid det avgörande om individen är rätt för just det företaget. Kompetens och arbetslivserfarenhet väger tungt och avgör om personen kan klara av arbetetsuppgifterna och möta de krav som efterfrågas av arbetsgivaren. Andra viktiga bitar för organisationer är hur väl man har- social kompetens, (förmågan att kunna hantera människor), analytisk förmåga (kunna göra en kartläggning, hitta delar och helhet samt lösa problem) och kreativ förmåga (kunna vara innovativ och se ny möjligheter).

I de flesta yrken efterfrågar man någon typ av teknisk och social kompetens. En yrkesskicklig medarbetare har kunskap inom sitt verksamma området, praktisk erfarenhet, förmågan att samarbeta med andra och självförtroende. Individen i fråga behöver sakkunskap (toretisk kunskap inom det område man arbetar), erfarenhet (genom praktiskt tillämpling av sin kunskap), självförtroende (tro och självsäkerhet i sitt arbetsutförande), samarbetsförmåga ( förmågan att kunna samarbeta med andra för att genomföra en arbetsuppgift). För att bygga upp en fungerande organisation är man beroende av personalens totala kompetens. Exempelvis behöver ett försäljningsföretag inneha skickliga försäljare som kan representera och marknadsföra företaget och kunna sälja sina produkter och tjänster. I sin tur behövs det någon som är kunnig inom ekonomi och bokföring som kan sköta redovisning åt företaget dessutom behövs någon som kan sköta övrig reception, samordning, inköp, informationsspridning och administration.

I företag behövs det kontinuerlig kompetensutveckling. En kompetens som efterfrågas idag kanske inte är tillräcklig för att möta morgondagen. Konkurrenskraftiga företag satsar ständigt pengar på sin personal för att utbilda och vidareutveckla personalens färdigheter. Ibland står företaget för aktiviteter som de anställda ska vara med och delta i. Dessa kan se olika ut beroende på vilken bransch man arbetar inom samt vilken kompetens man behöver bygga vidare på.

Det som kan ingå i företags utbildningd- och utvecklingsprogram är bland annat:

  • Traditionell utbildning- Består av kurser som ska höja personalens kunskapsnivå exempelvis inom redovisning, pedagogik, data, marknadsföring,  ledarskap eller presentationsteknik.


  • Lärande i arbetet- Består av bland annat arbetspraktik på olika avdelningar tillsammans med en handledare eller mentor. Det kan också handla om att omsätta sin teoretiska kunskap i praktiken efter det att man har genomför en utbildning.


  • Erfarenheteutbyte- Det går ut på att man lär sig ny kunskap och samalar på sig erfarenhet från sina medarbetare, avdelningar, filialer eller från andra företag inom samma bransch. Helt enkelt ta lärdom av andra företag som har lyckats.


  • Gruppaktiviteter- Handlar om att skapa exempelvis workshops, temadagar eller teambuilding där man tillsammans i grupp arbetar och tränar på att förbättra både kommunikation och samarbetet sinsemellan för att bli effektivare som grupp.


  • Personlig utveckling- Innebär att skapa aktiviteter som stimulerar till personlig utveckling för den enskilde medarbetaren. Det kan vara alltifrån mentorprogram till individuell coachning och seminarier. Syftet är att medarbetarna ska få ökad insikt om sig själva som indivder, sina personliga styrkor och utvecklingsområden för att bli effektivare i sin yrkesroll.


  • Söka arbete- Ett sätt att värdera och utveckla sin kompetens är genom att söka ett annat arbete. Detta kan vara ett sätt för en själv att se hur den egna kompetensen värderas på arbetsmarknaden. Under jobbsökarprocessen hamnar man i nya situationer och lär sig nya saker. Blir det så att man inte får jobbet är man ialla fall en erfarenhet rikare. Det viktiga är att våga testa för att se viket resultat det ger. Genom att definiera sig på arbetsmarknaden kan man se hur det ligger till med de färdigheter man har i bagaget sedan tidigare.

Ett annat sätt att öka kompetensen hos sina anställda är att ta fram deras kreativitet i arbetsutförandet. En kreativ arbetsplats präglas av medarbetare som kan överskrida gränser, släppa hämningar och se nya kopplingar. Frågor som man ska arbeta utifrån är hur ska vi nå ut till våra kunder? , hur ska vi som organisation arbeta för att utveckla våra produkter och bli en flexiblare arbetsplats?. Alla nya idéer är viktiga inför framtiden vissa är genomförbara och kan vara till nytta för företaget medan andra förblir en diskussion i fikarummet. Däremot ska man inte upphöra med att ta fram både bra och dåliga ideér. De är till nytta för att inte stagnera i ett ensidigt tänkande. Kreativiteten hos oss människor är dessutom betydelsefull i alla slags problemlösning. Kreativitet går ut på att ständigt ta sig förbi hinder, leta efter möjligheter, våga tänka och handla i nya banor och se olika delar och koppla samman dem till helheter och vise versa. Nya kombinationer kan leda till nya upptäckter.

Organisationer är beroende av personer som är slagkraftiga, bra marknadsförare och har förmågan att kunna presentera företaget och dess utbud. För de flesta är det obehagligt att göra en presentation eller redovining inför stora grupper medan andra har lättare för att stå i centrum för uppmärksamhet. Att vara en aning spänd och stressad ökar i många fall prestationen. Nervositet och osäkerhet inför ett framförande blir mindre obehagligt om man är väl förberedd genom övning och erfarenhet. Det som är kompetenshöjande för ett företag är att kontinuerligt utveckla sina medarbetare till bättre talare. Det finns många olika sätt att fånga sin publik på. Här kommer några ledord som kan vara till hjälp när man övar och när man ska hålla sitt tal. I första hand ska man skriva ett manus med nyckelord ifall man tappar bort sig och för att veta vad man ska tala om och i vilken ordning. För att fånga sin publik ska man starta sitt framträdande med en intressant och inledande tal. Det är mycket viktigt med ögonkontakt med åhörarna. Nästa steg är att ha en tydlig och klar framställning och se till att alla förstår det som presenteras. Det är också viktigt att gör kortare pauser för att samla sig och för att man inte ska prata igenom allt så snabbt som möjligt. Efter hand ska man aktivera publiken genom att ställa frågor och låta publiken reflektera över det som sagts. När man sedan ska avsluta sitt tal kan det vara bra att få ett sammanhängande avslut med det som sagts under framträdandet genom att dra slutsatser och sammanfatta.

Organisationen är beroende av sina medarbetare och deras utförande. De individer i organisationen som är motiverade, positiva och tar ansvar för att göra ett gott arbete är även i större omfattning rustade att möta motgångar och framtida krav från omvärlden Medarbetarnas samlade kompetens beror till större del på deras personliga utvecklingsnivå. Det vi är oftast resultatet av vad vi tänker. Den personliga utvecklingen är samtidigt beroende av organisationens utvecklingskraft. I alla organisationer behöver man tänka på sina anställdas personliga utveckling för att utveckla duktiga medarbetare som är villiga att kämpa för organisationen och förbli motiverade i sitt arbete. Till en början måste individen ha en god självkännedom. För att kunna utvecklas krävs det att man känner sig själv på ett djupare plan. Man ska veta vad man är bra på, vad man är mindre bra på, hur man reagerar i olika situationer, hur man hanterar sin omgivning och vad det är man vill uppnå med sitt liv. Viktiga frågor som man kan besvara inför sig själv är vad kan jag?,vem är jag?, vad vill jag?. Alla är vi olika och har därför olika förmågor som vi besitter. Vår medvetenhet om vad vi är bra på och vilka områden vi kan förbättra är avgörande hur väl vi lyckas, hur motiverade vi är, hur mycket vi vill något och hur mycket vi är villiga att lyckas. Ingen människa föds till något utan vi formas genom vår personlighet, barndom och omgivnade miljö. Dessa faktorer ger oss en identitet och talanger. En annan betydelsefull faktor är våra erfarenheter. Ju äldre vi blir desto fler erfarenheter kommer vi att samla på oss vilket även kommer att ge oss bättre självkännedom, självuppfattning och själförtroende i det vi gör och vad vi står för. Vårt kroppspråk är också betydelsefull för hur väl vi når ut med oss själv och hur framgångsrika vi blir. Allt vi fömedlar och sänder ut till andra


Brainstorming ett alternativ till ideérikedom

Många gånger kan det behövas med brainstorming för att individerna i organisationen ska få ideér och släppa fram sina spontana tankar. Grundläggande vid sådana möten är att man fritt ska kunna säga vad man tycker och känner. Ingen i gruppen ska uttrycka sig om det är är rätt eller fel utan man ska ta tillvara allt som sägs och utifrån det komma fram till det mest lämpliga, annvädbara och nyttiga för organisationen och dess medarbetare. Vid ett senare tillfälle är det lämpligt att tillsammans sätta sig ner och gå igenom alla förslag och klassificierar, bedömer, strukturerar och analyserar och användbara inom det område de ska verka inom. Fantasin är en viktig ingrediens för att skapa innovativa lösningar och utveckla företaget. Medarbetare och chefer behöver i perioder diskutera, reflektera och tänka utanför arbetsrutinerna för att komma förbi sina fasta rutiner. Vår vardag kan många gånger hämma och blockera vår kreativitet därför är brainstorming ett mycket bra alternativ för att engeagera företaget till lekfullhet och spontanitet. Det sägs även att fantasi ibland kan vara viktigare än kunskap eftersom den kan föra med sig något annorlunda och nytt.

Workshops

Workshops är ett mycket bra alternativ för att generera utveckling, lärande och kunskap i en organisation. Workshops kan liknas vid ett seminarium eller ett gruppmöte där ett antal individer är samlade för att disskutera, reflektera, samtala, ställa frågor eller att göra en presentation av producerat material i form av rapport, artikel, informationsblad etc. Workshops kan även vara till fördel i företagssituationer där man behöver lösa problem, får medarbetarna samlade synpunkter etc. I workshops kan man också fokusera kring ett valt tema där man löser problem och tillämpar praktisk övning. Eftersom alla i gruppen får möjlighet att ge sitt yttrande och sin synpunkt bidrar det till att man kan skapa nya infallsvinklar och visa på alternativa idéer.Nedan ges exempel på hur man kan presentera en workshop.

Inledning av valt tema--->praktisk övning (ex.frågeformulär, rita, bygga, forma)--->diskussion och rundgång i gruppen kring synpunkter, alternativ och lösningar--->Sammanställning--->Resultat--->Hur kan resultaten i positiv benämning komma till användning i organisationen, Vilka användbara alternativ finns