Stress & Stresshantering
-Stress sliter ut dig ta hand om dig innan det är försent
Tiden räcker inte till och allt runtomkring har blivit snabbare. Arbetet måste utföras så effektivt som möjligt under en begränsad tidsperiod. Det talas ständigt om företagseffektivisering där målsättningen är att slimma organisationerna så mycket som möjligt för att dra ner på personalkostnader. I dessa organisationer får färre medarbetare göra fler uppgifter och chefen ansvara för fler medarbetare och resultatet blir att man inte hinner med. Det jobbas hårdare och man hinner inte ens ta sig tiden för en paus. Utan möjlighet till återhämtning från hög arbetsbelastning under en längre tidsperiod upplöser ett tillstånd av känslomässig utmattning.
En annan konsekvens till det ökade tempot i samhället är globaliseringen och den internationalisering som etablerat sig i världen. Detta ställer ökade krav på individen när det gäller informationsflöden, kunskaprutveckling och flexibilitet. Tid och rum har krymt och omvärlden har kommit oss närmare vår egen lilla vardag. Konsekvenserna som uppstår är ökad stress i arbetslivet med hög sjukfrånvaro och människor som upplever att de inte räcker till åt sina medmänniskor. De värst drabbade finns i de kunskapsarbeten där man har hög självständighet med stor frihet. Dessa arbeten finns bland vård, skola och tjänstesektorn. När det ställs fler motstridiga krav och ju svårare det är att uppnå dessa ökar sannolikheten för att drabbas av utbrändhet. Höga krav och få synliga framgångar är något som måste förebyggas och motverkas. I många situationer är det svårt för en chef eller arbetskollega att se varningsignalerna för stressrelaterade sjukdomar och medarbetarna är få som vågar säga till att de inte orkar med och att tillvaron känns tuff att hantera. Därför är det viktigt att närmaste chefen ska reagera i de fall man märker att någon arbetar övertid, har orealistiska mål och som har hög frånvaro.
Finner man upprepade signaler av förljande ska man inleda ett samtal och se vilka åtgärder man kan vidta för att förebygga att någon stressar ihjäl sig. Människor som tenderar och har högre risk för att drabbas av utbrändhet är individer som har höga krav på sig själva och som hela tiden strävar efter att bli bätttre och inte kan sätta stopp för detta utan istället sliter ut sig. Många människor i arbetslivet mår inte bra av den höga belastning de utsätts för och det diskuteras mycket kring denna utbredda stress och utbrändhet som kännetäcknar dagens arbetsliv. Sjukskrivningar har ökta markant och inom tjänsteektorn har det blivit vanligt med utmattningsdepression vilket innebär att kroppen har sagt ifrån och man går in i väggen. Det är mycket allvarlig och det är en lång väg tillbaka när man en gång har kört slut på alla krafter, det är dessutom många som aldrig återhämtar sig igen.
Levnadsmiljöns olika stresstyper
- Psykosociala- Stress som uppstår från närstående och kan handla om familjerelationer och ekonomi)
- Fysikaliska- Stress som skapas via buller, ljus och temperatur
- Psykologiska- Stress som uppstår i samband med ångest, oro och prestationskrav
- Emotionella- Stress som påverkar oss känslomässigt genom olika livshändelser och konflikter
- Kognitiva- Stress som blir till när vi har brottom och inte kan bemästa det vi ställs inför
- Sociala- Stress som uppstår från vår ogivning i form av arbetsliv, yrke, ansvar, stöd och krav
Stressymptom
- Trötthet
- Minnesluckor
- Koncentrationssvårigheter
- Muntorrhet
- Hjärtklappning
- Muskelspänning i rygg och nacke
- Magbesvär
Faktorer som utlöser stress
- Hög arbetsbelastning
- Oregelbundna matvanor
- Oregelbunden sömn
- Höga prestationskrav på sig själv
- Hur vi tolkar och hanterar den verklighet vi möter
Stresshantering
Stresshantering är användbart i förebyggande syfte. Det handlar om att hitta tillvägagångssätt och angreppsätt för att motverka och förebygga situationer som leder till stress och utmattning. Företag bör utse någon som ansvarar för att hitta lösningar som får medarbetarna mindre stressade på sin arbetsplats. Tillsammans kan man även diskutera och skapa möjligheter för hur man kan minska stressade situationer och hur varje individ kan påverka arbetets utformning och utförande så att kraven blir rimliga och arbetsuppgifterna avgränsade. En arbetsplats kan även ta upp olika förslag på aktiviteter som ska verka avslappnande och lugnande. Det kan vara alltifrån friskvård, massage, yoga, teater-och biobesök.
Indivden själv kan också hitta olika knep och strategier för att varva ner och motverka stressade upplevelser på arbetsplatsen. Vi är olika känsliga för stressade situationer och olika bra på att hantera dessa när de uppstår. Vissa har hög stresströskel medan andra har lättare för att stressa upp sig. Oavsett hur man beteer sig i fartfyllda situationer och hanterar stress så är det viktigt att sätta upp rimliga mål för sig själv och se till att man inte tar med sig arbetet hem efter arbetsdagens slut. Träning kan fungera som energitömmande och aktiv vila kan få oss att varva ner.
Som individ måste man sätta sig ner och fundera över hur man mår själslig och hur kroppen mår och lyssna till kroppens varningssignaler. Medvetenhet och planering kan skapa struktur i ens vardag eftersom man då kan prioriter och välja mort sådant som är mindre viktigt. I många situationer får man vara beredd och ha förmågan att säga ifrån när det blir för mycket. I de tillfällen man känner att man inte har kraften eller orken kan det vara dags att stanna upp och resonera över vad man kan förändra i sin vardag. Ibland kan det var bra att släppa alla krav och ta ledigt för en kortare period och samla nya krafter.
Att bli utbränd
Det är som att gå in i en mörk dimma där saker och ting inte längre betyder något, som att tappa bort en del av sitt jag. Allting känns ointressant, meningslöst, tomt, som att en del av dig själv har dött bort. Livsglädjen försvinner, du finns, du pratar, lyssnar men allt känns avlägset, man hänger inte med du är inte tillgänglig som att hjärtat slår men du känner inte slagen.