Arbetsklimat
- Chef och medarbetare som intresserar sig för trivsel, engagemang och gemenskap, har ett utmärkt arbetsklimat, stark företagskultur och en framgångsrik organisation som blomstrar
En arbetsplats präglas av ett arbetsklimat. Chef och medarbetare tillsammans är med om att forma och bygga upp en organisation i sin fulla struktur både vad det gäller trivsel och företagskultur. I sin helhet är medarbetarens insatser och prestationer med och skapar företagets dynamik, självbild och visioner. Arbetsklimatet kan påverkas och ta sig olika riktningar. En arbetsplats som är medveten om sin egen företagskultur och dess klimat kan lättare påverka och välja hur välmående företaget blir. Med jämna mellanrum bör man inom organisationen stanna upp och se över hur arbetsklimatet ser ut och hur medarbetarna mår och upplever arbetsplatsen.
För att på bästa sätt göra en kartläggning av arbetsklimatet utgår man från en klimatanalys som görs i tre nivåer.
Klimatanalysen är ett mätinstrument som ger svar på hur medarbetare och chefer upplever det gemensamma arbetsklimatet på arbetsplatsen. Den mäter även hur medarbetarna upplever det interna samarbetet, graden av trivsel, delaktighet och engagemang. Syftet med klimatanalysen är att skapa intresse för och delaktighet i frågor som rör alla medarbetarnas egen vardag på arbetet, att göra alla medvetna om gruppens styrkor och att engagera alla i de utvecklingsområden som finns, men framförallt för att öka arbetsgruppens förmåga att hantera de utmaningar alla arbetsplatser ställs inför med jämna mellanrum.
Arbetsnivå
- Hur upplever du att dina arbetskrav är, höga eller låga?
- Hur stor kontroll och ansvar har du över ditt arbete?
- Vilka rollförväntningar finns det bland medarbetarna/ i gruppen?
- Hur stor är förutsägbarheten i arbetet?
- Vilka förändringar skulle du se som positiva i ditt arbete?
- Hur ser den sociala interaktionen ut i organisationen?
- Hur bra är ledarskapet i organisationen?
- Hur bra är kommunikationen bland medarbetarna i organisationen?
- Vad har man för organisationskultur och vad råder det för arbetsklimat i organisationen?
- Hur bra fungerar projekt som genomförs i grupp inom organisationen?
- Hur engagerad är du i ditt arbete som du utför i organisationen?
- Hur mycket av dina färdigheter använder du i ditt dagliga arbete?
- Vilka preferenser har du för utmaningar som ges i organisationen?
- Hur mycket förutsägbarhet har du i arbetet?
- Hur stora är dina arbetsmotiv när du ska utföra arbetet?
- Vad anser du är arbetets centrala roll?
- Hur stor är interaktionen mellan arbete och privatliv?
När personalen i organisationen har besvarat följande frågor gör man en sammanställning som man redovisar för alla inblandade. Analysen ska sedan ge underlag för att förstå hur medarbetarna och omvärlden upplever organisationen och hur lite eller hur mycket stöd medarbetarna ger organisationen. Genom att göra klimatanalysen kan man kontinuerligt följa upp verksamheten och bedöma situationen före och efter genomförda förändringar, utveckla arbetsgrupper och för att föra ett systematiskt rekryteringsarbete.
Klimatanalysen mäter:
Mål- Vilka mål finns och hur ska man nå dit? vilka förändringar kan vara aktuella för måluppfyllelse?
Strategier-Vilka tillvägagångssätt ska användas för att uppnå trivsel och vilka strategier är bäst för den enskilda individen i arbetet?
Personalpolitik- Hur ska man skapa samstämmighet mellan företagets mål och de anställdas? vilka åtgärder behöver man vidta för att motivera och stimulera medarbetarna?
Attityder- Vika värderingar och attityder finns bland medarbetarna gentemot företaget?, hur ser de på företagskulturen?
Ledarskap- Hur upplever personalen sin chef? och vilka förändringar skulle finnas som önskan?
Klimat- Hur välfungerande är arbetsklimatet? och vad kan göras bättre?
Kultur- Hur ser företagskulturen ut? vad är bra och mindre bra med kulturen i företaget?
För att en organisation ska bli bättre och även förbli stark i motgångar behöver man jobba på att skapa ett arbetsklimat som gynnar företaget men även ge utrymme åt medarbetarna att vara delaktiga och ge sina synpunkter på sin arbetssituation. Det är även viktigt att det inte förblir något som står på ett papper utan att det verkligen nyttjas i företagets utveckling.