Grupprocesser
Grupprocess, hur en grupp uppstår och hur den utvecklas
-Det är bra för organisationen att se till gruppen och hur den mår därför kartlägg och fråga individerna i gemenskapen
-Det är bra för organisationen att se till gruppen och hur den mår därför kartlägg och fråga individerna i gemenskapen
På en arbetsplats kommer man in i en grupp/ett team (arbetslag) där man har en beständig relation till varandra och samarbetar för att uppnå ett gemensamt mål eller resultat. En grupp uppstår när man arbetar tillsammans på en avdelning eller i ett projekt och har samma arbetsuppgifter. Gruppens existens är beroende av individernas trivsel och hur väl de social och psykologiska behoven uppfylls hos varje enskild.
Vid de tillfällen när det uppstår grupper på en arbetsplats kommer dessa över tid att utvecklas och formas utifrån individernas beteende och relationer till varandra. Gruppen kommer även genomgå olika skeden och formas utifrån hur länge gruppen funnits och hur väl samarbetet fungerar. Det är mycket som kan hända i en grupp och den kan ta sig olika vändningar i de fall det tillkommer nya medlemmar och när andra lämnar. En väl fungerande grupp kan prestera och åstadkomma resultat som inte går att uppnå individuellt. När det kommer till organisation och ledarskap går det ut på att skapa effektiva arbetsgrupper som ska gynna företaget i olika sammanhang. Däremot är det inte alltid att individer kan samarbeta med varandra i en grupp pga av att personkemin inte stämmer, man har inte samma ambitionsnivå och man vill olika saker. Eftersom vi i grunden är sociala varelser är det viktigt att ingå i olika gemeskaper både i arbetet och i det privata livet. I en grupp kan vi samspela, ge uttryck för åsikter, värderingar och ge förslag på sådant vi tycker är viktigt för oss och som kan gynna den egna gruppen.
Gruppen skapar en "vi" känsla mot "de" andra som inte tilllhör samma grupp. Om man står utanför en grupp gör man en tolkning av hur man uppfattar de andra grupperna. Det är lätt att man i sådana situationer utvecklar fördomar mot en annan grupp eftersom man saknar tillräckligt med kunskap om individerna och kommunikationen är dålig mellan avdelningarna. För den egna gruppen har detta en stärkande effekt där man uppfattar och ser andra grupper som sämre en den egna och man upplever sin grupp som bättre. I grupper som har funnits under en längre tid har oftast en informell ledare som axlar den övertagande rollen i gruppen och som hörs och syns mest. Deltagarna i gruppen intar olika roller där exempelvis någon är den tysta, någon den som är snabbtänkt, någon som är ansvarsfull medan någon annan är den nogranne etc. Olika grupper har olika informella koder och roller som de arbetar utifrån. Något som kan rubba och omstrukturera en grupps normer och rutiner är en ny gruppmedlem som inte vet mycket om gruppen. Individerna i en grupp har ett visst beteende och oskrivna regler som fungerar som "lagar" i gemenskapen. Om exempelvis nu Hans som är ny i gruppen har invändningar kring, gruppens rutiner, uppfattningar kommer reaktionen i gruppen att bli starkt och man kommer omgående agera med att sanktionera Hans på olika sätt genom att frysa ut honom eller mobba honom om han inte kan anpassa sig till de rådande reglerna. För att motverka att grupper blir trångsynta och fördomsfulla mot andra grupper inom företaget är ett bra sätt att öka kommunikationen i företaget. Personalen får träffa varandra på raster och möten dessutom kan det vara bra att personalen får rotera där de lär känna andra avdelningar, deras arbetsuppgifter och vilka deras uppgifter är.
I en grupp är man effektivare på att fatta beslut än om man gör det individuellt. Det är effektivare eftersom gruppen i det stora hela tillhandahåller mer kompetens, varierade erfarenheter, mer information och har fler perspektiv på problem som finns etc. Det som är nackdel i grupper är att det tar längre tid att ta ett beslut eftersom man kan vara oeniga om vilket beslut som ska tas. Eftersom vi alla är olika har vi även olika synsätt på hur saker och ting ska se ut och fungera. Gruppen måste därför vara bra på att kompromissa men detta kan hämmas av grupptrycket vilket oftast leder till att man fattar konventionella beslut. Lojaliteten i gruppen kan göra att man missar att ta fasta på nya ideér och tankar som kan finnas och man stagnerar i en skev verklighetsuppfattning vilket benämns för "group think" gruppsyndromet.
En arbetsgrupp som är ny känns från början spännande, man lär känna sina lagkamrater och de olika personligheterna i gruppen. Efterhand tar den olika uttryck beroende på i vilket skede man befinner sig i. Faserna som gruppen genomgår kan vara både positiva för företagets och gruppens utvecklingen men även innebära problematik för arbetetsutförandet, skapa konflikter och vara destruktiv/nedbrytande. I grupper är det lätt att man skyller ifrån sig och att man utser en syndabock.
Några gruppkaraktärer är av följande typer.
Den slutna gruppen