Individen i arbetslivet
-Flexibilitet, höga krav och otrygghet ett steg från trygghetens arbetsplatser
Dagens "moderna" arbetsliv har i stor utsträckning förändrats från att vara styrt och reglerat till att bli flexibelt och individualiserat. Det är nu individens ansvar att planera och sturkturera sitt arbete och få arbetet utfört inom angiven tidsram. Arbetslivets förändring har även inneburit att arbetet har mist sin fasta grund i människans liv.
Vi prioriterar nu att förverkliga oss inte genom jobbet utan via intressen, vänner, familj och andra sociala interaktioner som media och social "hubs". Uppluckringen av dagens arbetsliv innebär även att individen ställs inför många svåra ekonomiska situationer och otrygghet. Eftersom informationsflödet är explosionsartat måste individen hela tiden hålla sig uppdaterad med den senaste informationen för att inte halka efter. Det ställer höga krav på både arbetsgivare och arbetstagare. Det ökar därför kraven på kompetens och kunskap . Det har resulterat i att individen har en större press på sig och hela tiden måste arbeta i ett högt tempo för att hänga med i svängarna.
Vi är ständigt på språng med något och vi har blivit tvunga att axla fler roller, vilket medför att stressen är ett faktum och ett hälsoproblem i dagens samhälle. I det nya arbetslivet har tidbegränsade anställningar ökat kraftigt och bemanningföretagens framfart har gjort att vi inte längre känner oss trygga att få vara på en arbetsplats en längre tid. Vikariat, projektanställningar, timanställningar och kallas vid behov är något vi får vänja oss vid och det ger en tillvaro som man inte kan känna stabilitet i.
Det begränsar även individen att skapa och bygga upp den framtid man kanske drömmer om pga. ekonomiska skäl. Det har även medfört att individen känner sig osäker, utelämnad vilket i sin tur leder till ohälsa genom ökad stress, depression, omotivation.