Diversity management

Diversity management

-Varje individs förmåga och talang tillför något unikt
-Ta tillvara olikheter och berika ditt företag inför framtiden

Diveristy managment handlar om att se till människors olikheter och att arbeta med mångfaldsfrågor. Utifrån våra olika bakgrunder kan vi bidra med en mångfacetterad arbetsplats. Det har visat sig att arbetsgrupper som tar tillvara mångfalden ökar sin effektivitet. Både i samhälle och arbetsliv finns en kulturell mångfald. Människor har olika uppväxter, tillhörigheter i samhället etniska bakgrunder som sitt ursprung. Arbetet med diveristy management handlar om att integrera ett mångfaldsperspektiv som en del i företagets arbetssätt där man utgår ifrån att skapa en företagskultur och en arbetsmoral som ser till etnicitet, genus, funktionshinder, ålder, socialt- och ekonomiskt kapital. Tillsammans med chef och medarbetare ska man arbeta för att skapa en arbetsplats där trivsel, gemenskap och utveckling är en övergripande del av företagets målsättning. Brist på förståelse och kunskap kring olikheter skapar fördomar och avståndstagande för det som känns främmande och annorlunda.

Diversity manangment utgår i från att synnligöra och ta fram ett angreppsätt och ett perspektiv som visar på att arbete med mångfald och integrering på en arbetsplats förbättrar  företagets och individernas arbetsmotivation, prestation och utveckling. Många av dagens företag arbetar internationellt och har sin export utanför Sverige. Företagen är beroende av goda kundrelationer och har till nytta att kunna möta kundens behov och efterfrågan. Bäst gör man det utifrån medarbetarnas olika förmågor. Detta kräver medarbetare med varierad spetskunskap och bakgrund som kan fylla ut och se till marknadens helhet. Utifrån ett långsiktigt perspektiv ökar det företagets lönsamhet.Begreppen globalisering, internationella överskridanden och samarbete över de nationella gränserna är också kategorier som är omtalade i diversity management. Företagen måste därför förhålla sig till att tjänster och produkter anspassas utifrån någon av dessa mått.

Mångfald i samhälle och arbetsliv är nödvändigt till följd av globaliseringens framfart. Företagen måste därför förändra sina krav på personalstyrkan. Mångfald i arbetslivet handlar om att använda och ta tillvara många olika erfarenheter och kunskaper på arbetsmarknaden. Företag som har en stereotyp och homogen personalstyrka hänger inte med i konkurrensen på marknaden som idag påverkas och styrs internationellt.  Personalstyrkan ska återspegla kundernas preferenser och efterfrågan vilket är viktigt när man vill bibehålla och bli konkurrenskraftig med sina tjänster och produkter. Internationella relationer som sker i samarbete med andra länder utanför Sverige kräver kunskap och kännedom om kulturella och sociala olikheter som idag är mycket vanligt förekommande.

Mångfaldsarbete handlar inte om ett stående dokument som visas upp av företaget utåt kundkretsen utan det går ut på att arbeta med att utföra långsiktiga förändringar där man implementerar mångfald i organisationens arbetssätt. Ledningen ska aktivt ta fram strategier och sammansättningar som bidrar till starkare personalstyrka med medarbetare som besitter specialkunskaper inom många olika områden. I dagsläget är det få företag som aktivt arbetar med mångfald i organisationer, man prioriterar inte mångfaldsarbete som något långsiktigt och bestående projekt. Om företagen får upp ögonen kring diversity management kan man uppnå både finansiella och icke finansiella värden. Differentierad och kreativ områdeskompetens hos de anställda berikar och stärker företagets handlingskraft på marknaden.

Företag som arbetar utifrån diversity management arbetar även med jämställdsfrågor, ledarskap, funktionshinder och lika behandling. I dagens arbetsplatser är det aktuellt med frågor som behandlar mångfald, utveckling, framtid och service. Arbetslivet är en arena präglad av mångkulturalism vilket kärver att man har en förståelse för olikheter dessutom som man behöver kunskap inom området framförallt vid framtida företagsutvekling. Individer besitter olika erfarenheter, kompetenser och värderingar som i sin helhet skapar unika preferenser i arbetslivet. Företagen ska arbeta med att ta fram strategier som syftar till att skapa en arbetsplats där man jobbar med mångfald både i det dagliga arbetet men även i rekryteringssammanhang. Det innebär att man bortser från födomar och istället ser till vad varje individ kan ge utifrån sin bakgrund och erfarenhet. En blanding av medarbetare är bra och ökar dessutom organisationens effektivitet och välbefinnande. En grupp medarbetare kan dela med sig av respektive kompetens och i sin fulla helhet berikar det organisationens framtidsutveckling. Vår grupptillhörighet, uppväxt och sociala kapital formar vår identitet och även våra organisationer. Det är blandningen av våra erfarenheter och grupptillhörighet som gör oss till unika individer. Det i sin tur formar ett unikt företag med ett brett utbud av kompetenser och kunskaper.

Positiva effekter av mångfald som arbetssätt:
  • Rekrytera brett
  • Motverka fördomar
  • Öka handlingsutrymmet
  • Skapa en trivsam arbetsmiljö
  • Det går att nå ut till fler människor med sina tjänster och produkter
  • Ger alla lika möjlighet att avancera inom företaget