Utvädering

Utvärdering

- Lära, kontrollera och förbättra

Det finns många sätt att definiera utvärdering på. Utvärderingar kan formas och se olika ut beroende på sammanhang och syfte. En enkel definition av begreppet är en systematisk undersökning av en aktivitets värde och betydelse, en värdering av aktiviteten utifrån organiserat arbetsätt. I många fall är avsikten med en utvärdering att ta reda på om en insatt och genomförd åtgärd gör någon skillnad samt hur nyttigt och effektivt slutresultatet blir.

Företag som bedriver olika projekt behöver kunna göra en kvalificerad utvärdering och ta ställning till hur projektets syfte och frågeställningar har besvarats och vad projektet gav för positiva och negativa utfall. Utvärderingar är dessutom till för att se hur väl projektet är genomfört utifrån de resurser som sattes in från början. Genom att utvärdera kan man även se vilka risker och möjligheter som finns. Syftet kan även vara att tyddliggöra hur effekten blev i det tänkta projektet. Utvärderingar är förekommande inom offentlig och privat sektor. Många myndigheter och företag har idag skrivet i sina måldokument att de ska genomföra utvärderingar av sin verksamhet eller av uppdrag inom deras ansvarsområde. För att göra en kritisk och saklig bedömning av en utvärdering ska arbetsprocessen ske i fem olika faser. Nedan följer planeringsprocessens delar.

Trappstegen-fem faser i planeringsprocessen

1.Varför? Handlar om att precisera utvärderingens bakgrund, syfte, motiv och den tänkta användingen av utvärderingsresultaten.

2. Vad? Handlar om att kronologisk klargöra vad som ska utvärderas? ange vilka kärnfrågor som ska besvaras, bestämma vilka kriterier som resultaten ska värders mot samt utforma frågeställningar för datainsamling.

3.Vilka? Handlar om att ta fram vilka som är berörda av utvärderingen, vilka som bör vara involverade i utvärderingen samt vilka som är genomförare av utvärderingen.

4. Hur? Handlar om hur utvärderingen ska läggas upp. Den ska vidare ge svar på varför ska utvärderingen göras, vad är det som ska utvärderas och vilka som är berörda av utvärderingen.

5. Resultat? Handlar om hur resultatet/en ska värderas och spridas, hur kunskap ska bevaras och användas samt ge möjlighet till lärande

Exempel på utvärderingsfrågor
  • Måluppfyllelse, effekter
  • Insatta resurser (personl, ekonomi, kompetens)
  • Yttre och inre förutsättningar
  • Möjliga handlingsalternativ
  • Problemformulering, målen
  • Verksamhetens inriktning
  • Styrkor och svagheter
  • Attityder och värderingar
  • Genomförande

Efter det inledande förarbetet är det dags att välja lämplig utvärderingsmodell. De är till för att strukturera och ge fokus åt datainsamlingen och analysen av utvärderingsarbetet. De olika utvärderingsmodeller som finns har olika angrepssätt och perspektiv på hur en utvärdering ska se ut och vilka resultat man kan uppnå. Modellerna fyller olika funktioner men har även begränsningar. Det kan vara bra att väga för- och nackdelar med respektie modell och därefter välja ut den modell som är mest relevant för den egna utvärderingen. Nedan ges en kort insyn i de mest vanligt förekommande utvärderingarna.

Utvärderingsmodeller

Resultatinriktade modeller-Mäter vilka resultaten blir och är den klassiska utvärderingsmodellen i utvärderingssyfte.

Koparativa modeller- Har till syfte att jämföra en åtgärd eller verksamhet med en annan. Vanligt förekommande är att man väljer ett positivt jämförelseobjekt.

Teoribaserade utvärderingsmodeller- Målet med denna utvärdering är att se hur en insatt och genomförd åtgärd uppnår sitt mål.

Aktörsfokuserade utvärderingsmodeller-  Analyserar och bedömmer åtgärder utifrån olika aktörers perspketiv. Dessa aktörer kan vara projektledare, beslutsfattare, samarbetspartners, finansiärer, delägare etc.


De resultatinriktade modellerna är de grundläggande modellerna som används vid utvärdering. De syftar till att mäta resultat, påverkan och kostnadseffektivitet. Det man kartlägger är om det finns orsakssamband mellan en åtgärd och de resultat man får fram, exempelvis.

Planering-->Genomförande--Resultat--->Presentation