Kulturperspektiv
-Människan skapar, förändrar och formar samhället vi lever i
Vi omges av ett samhälle där kultur är ett fenomen som finns med oss överallt i våra dagaliga sammanhang.
Det kulturvetenskapliga perspektivet är viktigt när man vill plocka fram och kritiskt granska sådant som ibland tas för en självklarhet. Det är även viktigt i sammanhang när man vill öppna upp för en samhällsdebatt. Resultatet kan öppna upp för nytänkande och framtidsvisioner som leder till förbättringar utifrån ett långsiktigt perspektiv.
Det är vi individer som med hjälp av rådande regler, förhållningsätt, attityder, värderingar och synsätt tolkar och sätter upp gränser för vad som är acceptabelt och mindre acceptabelt i samhället. Tid och rum formar trender och den kultur som vi därefter implementerar i vår vardag. Att förså individens bakgrund och att lära oss att relatera till bakomliggande faktorer som utlöser individens agerande ger oss verktyg att förstå oss på varför något ser ut som det gör.
Rådande samhällesstruktur är en produkt skapad av personer som har makt och inflytande i samhället. Det tas oftast för givet att något är på ett speciellt sätt. Sociala kategorier, livsstilar, attityder och benämningar är relativa, förhandlingsbara och föränderliga. Samhälle och kultur är inget fast utan formas utifrån det omgivande samhället, delen skapar helheten och vise versa. Tiden är avgörande för vilka uppfattningar som är rätt och vilka som är avvikande. Samhällsinstutioner är förklädnader som varierar över tid och rum. Vi människor konstruerar genom tal och handling det vi bedömmer som försvarbart och accepterat i samhället. Ingenting som sker i världen är en slump utan man kan alltid finna de bakomliggande orsaker genom att kritiskt analysera fenomenen.
Frågor som man ska ställa sig:
- Varför ser det ut och fungerar som det gör?
- Vilka underbyggda strukturer går att finna i ett fenomen?
- Delen bygger upp helheten och helheten bygger upp delen?
- Orsak, verkan?
- Vad utlöser ett visst beteende?
- Vilken påverkan har sociala medier?
- Hur förhåller vi oss i olika sammanhang?
- Individ och samhälle=Reslutat?
- Vad är syftet med någonting?
- Vilken bakgrund finns som belägg för något?
- Hur visas fenomenet upp?
- Vad kan man se och vad kan man relatera det till?
- Hur kan man tolka det man ser?
- Spelar historia och kultur någon avgörande roll i det man analyserar?
- Vilka slutsatser kan man dra av det man ser och hur försvarbart är det i förhållande till verkligheten?