Fruktsnapsar
Apelsin
Peta ner en vackert skuren slinga apelsinskal, en liten bit ingefära och några
kryddnejlikor i en fin flaska med vodka. Låt dra minst en vecka.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Apelsinsnaps
Ingredienser:
Skalet av 2 tvättade
apelsiner
1 vaniljstång
10 nejlikor
3 msk honung
10 lagerblad
Dela vaniljstången på längden. Blanda alla ingredienserna. Häll på ca 60 cl brännvin. Låt stå i minst 2 veckor
Clementin & kanelsnaps
Ingredienser:
35
cl brännvin
2
clementiner
1
kanelstång
1.
Skölj
clementinerna och skär av skalet i remsor med vass kniv.
2.
Lägg skalet
i en ren brännvinsflaska och lägg i kanelstången. Häll i spriten och låt
snapsen stå svalt och dra ca 2 dagar
Idas apelsin &
stjärnanissnaps
Ingredienser:
750ml Vodka
10st Apelsiner
4st Hel stjärnanis
2-3st Sockerbitar
Gör så här:
Häll vodkan i en stor kanna,
Skär bort skalet ifrån apelsinerna, och skär i klyftor.
Lägg i apelsinerna i vodkan.
Lägg i stjärnanis.
Låt stå och dra i en timma.
Rör runt och mosa apelsinerna då och då.
Efter 2 timmar lägger du i socker bitarna en och en.. och smakar av, det får
inte bli för sött...
Efter 4 timmar är snapsen färdig
Lime & Vinbär
1 lime
2 dl svarta vinbärsblad
70-80 cl brännvin special
Lägg rivet skal av limen och de svarta vinbärsbladen i en burk. Häll över
brännvin special så att det täcker.
Sätt på lock och låt stå 3 dagar.
Sila genom kaffefilter. Tillsätt resten av brännvinet totalt70 cl.
Låt stå minst 1 vecka.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Limebrännvin
Ingredienser:
Skölj en lime
ordentligt. Skala så tunt som möjligt med potatisskalare (det vita skall inte
följa med). Lägg skalet i en burk och häll på brännvin. Låt stå ett dygn i
fönstret. Sila över i en flaska.
Limesnaps med sting
Riv det yttersta av skalet på 2 lime, pressa sedan limen så du får 2 msk juice.
Tag en valfri chilifrukt, gärna serrano och kärna ur, skär den sedan i tunna
skivor Tillsätt chilin, limeskalet och saften i 70cl renat. Skaka om och låt
sedan stå i minst 24 timmar, sila av och njut kyld.
Melon
& Limesnaps
limeskal
200 g melonkött
1 liten flaska vodka
Gör
så här:
finstrimla
limeskal och skära melonkött i mindre bitar och tillsätta i flaskan. Man låter
det stå och dra över natten och silar sedan ifrån.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Plommon brännvin
Fyll en glasburk med
mogna plommon, häll okryddat brännvin över så att det täcker bären. Låt stå i
ca 1 månad. Späd efter behag. Kan avnjutas både som snaps men passar utmärkt
till kaffet.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Päronsnaps
med rosmarin och lager
2 päron
1 kvist rosmarin
1 lagerblad, gärna färskt
50 cl brännvin, gärna Brännvin Special
Klyfta päronen och lägg dem i en glasburk tillsammans
med rosmarin och lagerblad. Tillsätt brännvinet. Efter fem dagar plockas rosmarin
och lagerblad upp. Låt päronen ligga kvar och dra i minst två månader. Sila och
lagra mörkt.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Rabarbersnaps
1 flaska
Krydda brännvinet själv. Den underbart röda färgen
på snapsen kommer från rabarbern.
Ingredienser
6 rabarberstjälkar
1 bit färsk ingefära (stor som en vindruva)
2 sockerbitar
1 liter renat brännvin
Skölj rabarbern noga och
skär bort ev fula fläckar. Skala inte eftersom den vackra röd färgen ofta
sitter i skalet.
Skiva rabarbern och skala ingefäran. Lägg ner i en syltburk eller en flaska med
tättslutande lock tillsammans med sockerbitarna. Häll brännvinet så att det
täcker.
Låt stå i kylskåp i minst 2 dyn, gärna längre. Sila bort rabarbern (ät inte upp
den!) och filtrera spriten genom kaffefilter. Tillsätt mer brännvin till önskad
smak. Servera kyld.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Äpplesnaps
Ingredienser
Syrliga, smakrika äpplen
70 cl brännvin special eller vodka
1 msk hel anis
2 Råsockerbitar
1. Skölj och tag bort
skaft och blomfnas på äpplena. Skär i klyftor och lägg på burk tillsammans med
anis. Häll på brännvinet, äpplena skall vara helt täckta. Låt stå i 4 veckor.
2. Sila. Häll på flaska och lägg i sockerbitarna. Skaka tills sockret löst sig.
Låt gärna stå i någon månad, smaken vinner på att lagras länge.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________