Bärsnapsar
Björnbär
Ingredienser:
Brännvin Special
Björnbär
Tillredning:
Fyll en 70cl flaska med björnbär
Häll brännvin special över bären. Låt stå i ca
2 månader. Späd essensen efter behag.
_____________________________________
Kryddig blåbärssnaps
Ingredienser:
2,5 dl blåbär
37,5cl brännvin
2st kanelstänger
2 st pomeransskal
Tillagning:
1. Lägg bär och kryddor i en burk med lock. Häll brännvin över så att det
täcker.
2. Låt dra i rumstemperatur i ca 2 veckor. Sila ifån bären. Efter ytterligare
någon vecka, sila bort eventuell bottensats genom kaffefilter.
_________________________
Blåbärssnaps
3 dl blåbär
37 cl brännvin
Lägg blåbären på burk eller i en flaska. Häll över brännvinet så att det täcker bären. Förslut och låt stå i några veckor.
Sila av bären. Smaka och spåd med mer brännvin om det behövs
___________________________________________________________________________
Enbär
1/2 dl bär eller kvistar
1/2—1 sockerbit. Häll på 35 cl brännvin. Låt dra högst 7 dagar och sila från
__________________
Enbär
Enbuskens frukter, de s k. enbären, är egentligen bärkottarna. Första året är
de gröna och har då en stark och obehaglig terpentinsmak. Andra året blir de
mörka, nästan brunsvarta om man gnuggar dem och har en söt, mild aromatisk
smak. Då, i september, ska de skördas.
Fyll en flaska till 3/4-delar och fyll på med brännvin. Låt dra i 10-14 dagar.
Sila och blanda 5-6cl av essensen med 75cl brännvin. Efter 6 -12 månader är snapsen drickfärdig.
___________________________________
Hallon brännvin
Fyll en glasburk med mogna hallon, häll okryddat brännvin över så att det täcker bären. Låt stå i ca 1 månad. Späd efter behag. Kan avnjutas både som snaps men passar utmärkt till kaffet.
_________________________________
Hallon- snaps
En flaska ren och fin
vodka.
2 - 3 dl hallon
Gör så här:
Lägg i hallon i vodkan och låt dra 1-2 dygn i rumstemperatur. Sila av dom (om
du vill ha en klar snaps) häll tillbaka i flaskan.
Kyl sedan i frysen
_____________________________________________________________
Idas sommarsnaps
Ingredienser:
750ml Vodka
400g Frysta björnbär
400g Frysta jordgubbar
200g Frysta hallon
200g Frysta blåbär
1 Färsk lime
ca.2-3 Sockerbitar
Gör så här:
Häll vodkan i en stor kanna,
Häll i alla frysta bär.
Dela limen i klyftor och lägg dem i "bär-vodkan".
Låt stå och dra i en timma.
Rör runt och mosa bären/limen då och då.
Efter 2 timmar lägger du i socker bitarna en och en.. och smakar av, det får
inte bli för sött...
Efter totalt 4 timmar är snapsen färdig smaksatt.
Lägg då en köks-handduk över en annan kanna,
spänn fast duken med ett gummiband.
Häll sedan i bären/limen och "sila" bort allt "fruktkött".
tills du har en jätte god sommar snaps med en underbar färg!!!
Häll i en trevlig flaska och gör en hemmagjord ettikett!
Och knyt om något fint snöre!
Jätte god att ta fram vid "snaps tillfällen" eller perfekt att ge
bort i present!
Obs: Godast blir den om man serverar den ISKALL!!!
______________________________________________________________________________
Jordgubbsbrännvin
35 cl brännvin med neutral smak t ex Renat
10 jordgubbar
skalet från 1 citron
1 kvist rosmarin
Skölj och halvera jordgubbarna. Tvätta citronen noggrant och skala av skalet
med en potatisskalare. Undvik att få det vita av skalet med. Lägg skalet,
jordgubbarna och rosmarinen i en kanna och slå på spriten. Låt stå i kylen i 3
dagar. Sila brännvinet och häll på en ren flaska. Dekorera ev med nya
jordgubbar och lite rosmarin.
Var lite försiktig med mängden rosmarin, om man tar för mycket, blir smaken
gärna mycket dominerande.
____________________________
Jordgubbssnaps
Ingredienser:
0,5 liter jordgubbar
70 cl brännvin
1 tsk florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Skiva jordgubbarna och lägg dem i en glasburk med tätslutande lock. Häll över brännvinet. Låt dra 3-4 dagar.
2. Sila ifrån jordgubbarna och filtrera genom kaffefilter. Tillsätt florsockret.
_________________________________________________________
Krusbärsbrännvin med ton av vanilj
½ flaska ren vodka (37,5 cl)
Ca 200 g krusbär – gärna både gröna och röda eftersom de röda ger brännvinet lite färg
1 vaniljstång
Ca 1 dl sockerlag
Snoppa krusbären, krossa dem litet grann så att de öppnar sig och häll dem i en glasburk.
Skär upp vaniljstången och skrapa ur den, lägg ner både urskrapade korn och stången i burken med bären.
Häll på vodkan.
Skaka och låt stå i soligt fönster ca 2 veckor.
Sila av bär och vaniljstång och smaskätt med lite sockerlag för en rundare smak.
Enbart krusbär kan ge ett alltför surt brännvin.
__________________________________________________________________
Krusbärssnaps
½ liter krusbär
1 citron i skivor
1 kvist johannesört
37 cl Brännvin Special
Lägg krusbär, citron och Johannesört
i en kruka eller väl rengjord flaska.
Häll på Brännvin Special.
Låt stå åtminstone ett par dagar och
sila därefter bort bär, citronskivor
och Johannesört.
___________
Krusbärssnaps
Röda krusbär ger en vacker rosa färg och god smak på snapsen! Går även att göra på andra bär, t ex vinbär.
Ingredienser
750 ml tom spritflaska
Renat att fylla på flaskan (vodka går bra, men godast på renat)
Röda krusbär
1,5 dl socker
Fyll en
tom 750 ml flaska med bär.
Häll i sockret och fyll upp med renat.
Låt detta stå och dra i 3-4 veckor, vänd flaskorna varje dag.
Sila bort bären.
Njut
____________________________________________
Körsbärssnaps
Ingredienser:
Fyll en flaska med mogna körsbär och låt även ett par tre krossade kärnor följa med.
Häll över brännvin. Låt stå en vecka. Sila.
______
Lingonsnaps
0,5 l lingon
3,5 dl brännvin, okryddat
1 msk honung
Tillagning:
Fyll en flaska med lingon och fyll sen på med brännvinet. Låt stå en vecka.
Sila bort bären och söta med lite honung.
__________________________-
Rönnbär
Fyll en flaska med frostnupna rönnbär. Häll över brännvin special. Låt stå i ca 2 månader. Blanda essensen efter behag. Ger en lagom besk snaps.
Njut lagom kall.
_____
Farfars söta slånbärsbrännvin
Ingredienser:
3 fl Brännvin Special
1 liten apelsin, 12 valnötter, 1,5 l slånbär, 1/4 liter hallon, 1 vaniljstång,
3 tsk farinsocker, 3 msk honung, 1 tsk kakao,
5 cl Armagnac.
Tillredning: Riv av skalet på apelsinen, krossa valnötterna, Blanda med spriten och låt stå 1 vecka. Sila och filtrera. Låt mogna ytterligare 4 veckor.
_____________________
Slånbärssnaps
1 dl mogna slånbär, frostnupna eller frysta.
70 cl brännvin
eventuellt 1 tsk socker
Tillagning: Lägg slånbären i en glasburk. Häll på halva flaskan så att det täcker bären. Förslut. Låt stå och dra minst en vecka. Skaka om då oc då. Sila bort bären. Smaka och späd med resterande brännvin tills du får önskad smak.
________________________________________________
Röda vinbär
Ingredienser:
Brännvin Special, Röda vinbär
Tillredning: Fyll en 70cl flaska med bär
Häll brännvin special över bären. Låt stå i ca 2 månader. Späd essensen efter behag.
____________
Vitavinbär
Ingredienser:
Brännvin Special, vita vinbär
Tillredning: Fyll en 70cl flaska med bär
Häll brännvin special över bären. Låt stå i ca 2 månader. Späd essensen efter behag
.___________________________________________________________
Svarta vinbär
Ingredienser:
Brännvin Special, Svarta vinbär
Tillredning: Fyll en 70cl flaska med bär. Häll brännvin special över bären. Låt stå i ca 2 månader. Späd essensen efter behag.
_____________________________________________________________________________
Svartvinbärssnaps på blad
2 dl fräscha blad från en svartvinbärsbuske
65 cl brännvin
Tillredning:
Skölj bladen och lägg dem i en ren flaska
Slå på brännvinet och låt stå minst en vecka
_______________________________________________________________________________________-
Svarta & Röda vinbär
Ingredienser:
Brännvin Special, Röda & Svarta vinbär
Tillredning: Fyll en 70cl flaska med 2/3 Röda vinbär & 1/3 Svarta vinbär. Häll brännvin special över bären. Låt stå i ca 2 månader. Späd essensen efter behag.
´__________________