Bärsnapsar

 

Björnbär

Ingredienser:

Brännvin Special

Björnbär

Tillredning:

Fyll en 70cl flaska med björnbär

Häll brännvin special över bären. Låt stå i ca

2 månader. Späd essensen efter behag.

_____________________________________

Bieszczady Flora.jpg

Kryddig blåbärssnaps

Ingredienser:

2,5 dl blåbär

37,5cl brännvin

2st kanelstänger

2 st pomeransskal

Tillagning:
1. Lägg bär och kryddor i en burk med lock. Häll brännvin över så att det täcker.
2. Låt dra i rumstemperatur i ca 2 veckor. Sila ifån bären. Efter ytterligare någon vecka, sila bort eventuell bottensats genom kaffefilter.

_________________________ 

Blåbärssnaps

3 dl blåbär

37 cl brännvin

Lägg blåbären på burk eller i en flaska.  Häll över brännvinet så att det täcker bären. Förslut och låt stå i några veckor.

Sila av bären. Smaka och spåd med mer brännvin om det behövs

___________________________________________________________________________ 

 

Enbär

1/2 dl bär eller kvistar

1/2—1 sockerbit. Häll på 35 cl brännvin. Låt dra högst 7 dagar och sila från

__________________ 

Enbär



Enbuskens frukter, de s k. enbären, är egentligen bärkottarna. Första året är de gröna och har då en stark och obehaglig terpentinsmak. Andra året blir de mörka, nästan brunsvarta om man gnuggar dem och har en söt, mild aromatisk smak. Då, i september, ska de skördas.
Fyll en flaska till 3/4-delar och fyll på med brännvin. Låt dra i 10-14 dagar. Sila och blanda 5-6cl av essensen med 75cl brännvin. Efter 6 -12 månader är snapsen drickfärdig.

___________________________________

Hallon brännvin

Fyll en glasburk med mogna hallon, häll okryddat brännvin över så att det täcker bären. Låt stå i ca 1 månad. Späd efter behag. Kan avnjutas både som snaps men passar utmärkt till kaffet.

_________________________________

Hallon- snaps

En flaska ren och fin vodka.
2 - 3 dl hallon

Gör så här:
Lägg i hallon i vodkan och låt dra 1-2 dygn i rumstemperatur. Sila av dom (om du vill ha en klar snaps) häll tillbaka i flaskan.
Kyl sedan i frysen

_____________________________________________________________

Idas sommar snaps! 

Idas sommarsnaps

Ingredienser:
750ml Vodka
400g Frysta björnbär
400g Frysta jordgubbar
200g Frysta hallon
200g Frysta blåbär
1 Färsk lime
ca.2-3 Sockerbitar
Gör så här:
Häll vodkan i en stor kanna,
Häll i alla frysta bär.
Dela limen i klyftor och lägg dem i "bär-vodkan".
Låt stå och dra i en timma.
Rör runt och mosa bären/limen då och då.
Efter 2 timmar lägger du i socker bitarna en och en.. och smakar av, det får inte bli för sött...
Efter totalt 4 timmar är snapsen färdig smaksatt.
Lägg då en köks-handduk över en annan kanna,
spänn fast duken med ett gummiband.
Häll sedan i bären/limen och "sila" bort allt "fruktkött".
tills du har en jätte god sommar snaps med en underbar färg!!!

Häll i en trevlig flaska och gör en hemmagjord ettikett!
Och knyt om något fint snöre!
Jätte god att ta fram vid "snaps tillfällen" eller perfekt att ge bort i present!

Obs: Godast blir den om man serverar den ISKALL!!!

______________________________________________________________________________ 

Strawberries.JPG

Jordgubbsbrännvin

35 cl brännvin med neutral smak t ex Renat
10 jordgubbar
skalet från 1 citron
1 kvist rosmarin
Skölj och halvera jordgubbarna. Tvätta citronen noggrant och skala av skalet med en potatisskalare. Undvik att få det vita av skalet med. Lägg skalet, jordgubbarna och rosmarinen i en kanna och slå på spriten. Låt stå i kylen i 3 dagar. Sila brännvinet och häll på en ren flaska. Dekorera ev med nya jordgubbar och lite rosmarin.
Var lite försiktig med mängden rosmarin, om man tar för mycket, blir smaken gärna mycket dominerande.

____________________________

Jordgubbssnaps

Ingredienser:

0,5 liter jordgubbar

70 cl brännvin

1 tsk florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Skiva jordgubbarna och lägg dem i en glasburk med tätslutande lock. Häll över brännvinet. Låt dra 3-4 dagar.

2. Sila ifrån jordgubbarna och filtrera genom kaffefilter. Tillsätt florsockret.

_________________________________________________________

Krusbärsbrännvin med ton av vanilj

½ flaska ren vodka (37,5 cl)

Ca 200 g krusbär – gärna både gröna och röda eftersom de röda ger brännvinet lite färg

1 vaniljstång

Ca 1 dl sockerlag

Snoppa krusbären, krossa dem litet grann så att de öppnar sig och häll dem i en glasburk.

Skär upp vaniljstången och skrapa ur den, lägg ner både urskrapade korn och stången i burken med bären.

Häll på vodkan.

Skaka och låt stå i soligt fönster ca 2 veckor.

Sila av bär och vaniljstång och smaskätt med lite sockerlag för en rundare smak.

Enbart krusbär kan ge ett alltför surt brännvin.

__________________________________________________________________ 

Krusbärssnaps

½ liter krusbär

1 citron i skivor

1 kvist johannesört

37 cl Brännvin Special

Lägg krusbär, citron och Johannesört

i en kruka eller väl rengjord flaska.

Häll på Brännvin Special.

Låt stå åtminstone ett par dagar och

sila därefter bort bär, citronskivor

och Johannesört.

___________

Krusbärssnaps

Röda krusbär ger en vacker rosa färg och god smak på snapsen! Går även att göra på andra bär, t ex vinbär.

Ingredienser

750 ml tom spritflaska
Renat att fylla på flaskan (vodka går bra, men godast på renat)
Röda krusbär
1,5 dl socker

Fyll en tom 750 ml flaska med bär.
Häll i sockret och fyll upp med renat.
Låt detta stå och dra i 3-4 veckor, vänd flaskorna varje dag.
Sila bort bären.
Njut

____________________________________________

Körsbärssnaps

Ingredienser:

 Fyll en flaska med mogna körsbär och låt även ett par tre krossade kärnor följa med.

Häll över brännvin. Låt stå en vecka. Sila.

______ 

Vaccinium vitis-idaea 20060824 003.jpg

Lingonsnaps

0,5 l lingon
3,5 dl brännvin, okryddat
1 msk honung
Tillagning:
Fyll en flaska med lingon och fyll sen på med brännvinet. Låt stå en vecka.

Sila bort bären och söta med lite honung.

__________________________-

Rönnbär.jpg

Rönnbär

Fyll en flaska med frostnupna rönnbär. Häll över brännvin special. Låt stå i ca 2 månader. Blanda essensen efter behag. Ger en lagom besk snaps.

Njut lagom kall.

_____

Bär på en slånbuske.

Farfars söta slånbärsbrännvin

Ingredienser:

3 fl Brännvin Special

1 liten apelsin, 12 valnötter, 1,5 l slånbär, 1/4 liter hallon, 1 vaniljstång,

3 tsk farinsocker, 3 msk honung, 1 tsk kakao,

5 cl Armagnac.

Tillredning: Riv av skalet på apelsinen, krossa valnötterna,  Blanda med spriten och låt stå 1 vecka. Sila och filtrera. Låt mogna ytterligare 4 veckor.

_____________________ 

Slånbärssnaps

1 dl mogna slånbär, frostnupna eller frysta.

70 cl brännvin 

eventuellt 1 tsk socker

Tillagning: Lägg slånbären i en glasburk. Häll på halva flaskan så att det täcker bären. Förslut. Låt stå och dra minst en vecka. Skaka om då oc då. Sila bort bären. Smaka och späd med resterande brännvin tills du får önskad smak.

________________________________________________

Röda vinbär

Ingredienser:                   

Brännvin Special, Röda vinbär

Tillredning: Fyll en 70cl flaska med bär

Häll brännvin special över bären. Låt stå i ca 2 månader. Späd essensen efter behag.

____________

Vitavinbär

Ingredienser:                   

Brännvin Special, vita vinbär

Tillredning: Fyll en 70cl flaska med bär

Häll brännvin special över bären. Låt stå i ca 2 månader. Späd essensen efter behag

.___________________________________________________________

Blackcurrants2.jpg 

Svarta vinbär

Ingredienser:                   

Brännvin Special, Svarta vinbär

Tillredning: Fyll en 70cl flaska med bär. Häll brännvin special över bären. Låt stå i ca 2 månader. Späd essensen efter behag.

_____________________________________________________________________________

Recept: Svartvinbärsbrännvin på blad

Svartvinbärssnaps på blad

2 dl fräscha blad från en svartvinbärsbuske

65 cl brännvin

Tillredning:

Skölj bladen och lägg dem i en ren flaska

Slå på brännvinet och låt stå minst en vecka

_______________________________________________________________________________________-

Svarta & Röda vinbär

Ingredienser:                   

Brännvin Special, Röda & Svarta vinbär

Tillredning: Fyll en 70cl flaska med 2/3 Röda vinbär & 1/3 Svarta vinbär. Häll brännvin special över bären. Låt stå i ca 2 månader. Späd essensen efter behag.

´__________________