Lite Fest Mat
Rökt laxcarpaccio med pinjenötter, parmesanost och dillolja |
 |
 |
 |
 |
 |
Ingredienser: |
 |
|
 |
4 skiva(or)

|  |
kallrökt lax, stora |
25 g

|  |
pinjenötter, rostade |
0,5 dl

|  |
rapsolja |
1 knippa(en)

|  |
dill |

|
 |
parmesanost, hyvlad |

|
 |
citron(er) |

|
 |
svartpeppar från kvarn |
|
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
 |
Typ av rätt: |
 |
Tillagningstid: | Ca 20 min

|
Önskemål: |
 |
Huvudingrediens: |
 |
Tillfälle: |
Midsommar, Jul, Nyår, Bröllop, Familjemiddag

|
Ursprung: |
 |
|
 |
 |
 |
Tillagning:
Rosta pinjenötterna försiktigt i en torr panna tills de är gyllenbruna.
Mixa
dill och olja med en stavmixer i en hög, smal behållare (så att
knivarna får ordentligt fäste). Alternativt kan du hacka dillen mycket
fint för hand och blanda med olja. Smaksätt oljan med salt och peppar
och några citrondroppar.
Fördela laxskivorna på tallrikar.
Ringla lite dillolja över, sprinkla lite rostade pinjenötter och några
strängar hyvlad parmesan. Avsluta med att dra några varv på
svartpepparkvarnen över alltsammans och servera en citronklyfta till
varje tallrik.
|
 | |
---------------------------------------------------------------------------
Olivbakad rödtungafilé med ljummen tomatsallad, friterad basilika och potatispuré |
 |
 |
 |
 |
 |
Ingredienser: |
 |
|
 |
300 g

|  |
rödtungafilè |
100 g

|  |
svarta oliver, urkärnade |

|
 |
olivolja extravergine |
16 blad

|  |
basilika |
1 dl

|  |
olja, till fritering |
potatispuré |
2 port

|  |
potatis(ar) |
2 msk

|  |
olivolja |
0,5 dl

|  |
mjölk |
1 msk

|  |
Schalottenlök |
1 msk

|  |
basilika |
tomatsallad |
4 st

|  |
plommontomater |
2 msk

|  |
balsamvinäger |

|
 |
flingsalt |

|
 |
svartpeppar |
1 nypa(or)

|  |
socker |
|
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
 |
Typ av rätt: |
 |
Tillagningstid: | 21-50 min

|
Önskemål: |
 |
Huvudingrediens: |
 |
Tillfälle: |
Fest, Nyår, Bröllop, Fredagsmys, Familjemiddag

|
Ursprung: |
 |
|
 |
 |
 |
Tillagning:
Skala
och koka potatisen. Pressa den färdigkokta potatisen. Gör ett fint puré
med varm mjölk, olivolja, salt och peppar. Avsluta med att tillsätta
finhackad schalottenlök och strimlad basilika.
Fritera basilikabladen i lite olivolja i en kastrull eller stekpanna.
Hacka
oliverna riktigt fint, blanda med ca en matsked olivolja till en smidig
pasta. Putsa fisken så att du har helt rena filéer utan ben och hinnor,
salta och peppra filéerna. Tryck olivpastan på ena sidan av varje filé.
Baka i ugn på 175 grader, 10-15 minuter.
Klyfta tomaterna och
skär ut kärnhusen. Strimla tomatköttet på längden i halvcentimeter
tjocka stavar. Lägg i ugnsfast form, krydda med flingsalt, nymald
svartpeppar och en gnutta socker. Tillsätt balsamvinäger och låt
tomaterna bli ljumna i ugn (ett par minuter på 175 grader).
Lägg
ett ägg potatispuré på tallriken, fisken och en hög tomatsallad.
Garnera med friterade basilikablad. Ringla lite olivolja runtom. | |
---------------------------------------------------------------------------
Fruktsallad med pistagenötter och vaniljyoghurt |
 |
 |
 |
 |
 |
Ingredienser: |
 |
|
 |
1 st

|  |
banan (er) |
2 st

|  |
plommon |
1 st

|  |
mandarin(er) |
1 klase

|  |
blå vindruvor |
1 st

|  |
passionsfrukt(er) |
1 dl

|  |
matlagningsyoghurt |
1 tsk

|  |
flytande honung |
0,5 tsk

|  |
vaniljsocker |
2 msk

|  |
pistagenötter |
|
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
 |
Typ av rätt: |
 |
Tillagningstid: | Ca 20 min

|
Önskemål: |
 |
Huvudingrediens: |
 |
Ursprung: |
 |
|
 |
 |
 |
Tillagning:
Skölj
druvorna, dela dem i mitten och ta bort kärnorna. Dela passionsfrukten
mitt itu och skrapa ur innehållet, släng skalet. Skala, kärna ur och
skär resten av frukten i mindre bitar. Blanda alla frukterna. Blanda yoghurt med vaniljsocker och flytande honung. Skala pistagenötterna och skölj bort saltet. Servera fruktsalladen i portionsformar. Toppa med en klick vaniljyoghurt och strö slutligen pistagenötterna över. | |
Mer recept hittar du på tasteline.com eller sök på google