Lite Fest Mat

Rökt laxcarpaccio med pinjenötter, parmesanost och dillolja
Ingredienser:
  Receptet är för  port.
4 skiva(or)

kallrökt lax, stora
25 g

pinjenötter, rostade
0,5 dl

rapsolja
1 knippa(en)

dill


parmesanost, hyvlad


citron(er)


svartpeppar från kvarn

Tastelines verktygslåda
Spara receptet
Tipsa en kompis
Lägg ingredienserna
i min inköpslista
Lägg in ett eget recept
Skriv ut receptet
Typ av rätt:
Tillagningstid:Ca 20 min

Önskemål:
Huvudingrediens:
Tillfälle: Midsommar, Jul, Nyår, Bröllop, Familjemiddag

Ursprung:
Tillagning:

Rosta pinjenötterna försiktigt i en torr panna tills de är gyllenbruna.

Mixa dill och olja med en stavmixer i en hög, smal behållare (så att knivarna får ordentligt fäste). Alternativt kan du hacka dillen mycket fint för hand och blanda med olja. Smaksätt oljan med salt och peppar och några citrondroppar.

Fördela laxskivorna på tallrikar. Ringla lite dillolja över, sprinkla lite rostade pinjenötter och några strängar hyvlad parmesan. Avsluta med att dra några varv på svartpepparkvarnen över alltsammans och servera en citronklyfta till varje tallrik.
---------------------------------------------------------------------------
Olivbakad rödtungafilé med ljummen tomatsallad, friterad basilika och potatispuré
Ingredienser:
Receptet är för port.
300 g

rödtungafilè
100 g

svarta oliver, urkärnade


olivolja extravergine
16 blad

basilika
1 dl

olja, till fritering
potatispuré
2 port

potatis(ar)
2 msk

olivolja
0,5 dl

mjölk
1 msk

Schalottenlök
1 msk

basilika
tomatsallad
4 st

plommontomater
2 msk

balsamvinäger


flingsalt


svartpeppar
1 nypa(or)

socker

Tastelines verktygslåda
Spara receptet
Tipsa en kompis
Lägg ingredienserna
i min inköpslista
Lägg in ett eget recept
Skriv ut receptet
Typ av rätt:
Tillagningstid:21-50 min

Önskemål:
Huvudingrediens:
Tillfälle: Fest, Nyår, Bröllop, Fredagsmys, Familjemiddag

Ursprung:
Tillagning:

Skala och koka potatisen. Pressa den färdigkokta potatisen. Gör ett fint puré med varm mjölk, olivolja, salt och peppar. Avsluta med att tillsätta finhackad schalottenlök och strimlad basilika.

Fritera basilikabladen i lite olivolja i en kastrull eller stekpanna.

Hacka oliverna riktigt fint, blanda med ca en matsked olivolja till en smidig pasta. Putsa fisken så att du har helt rena filéer utan ben och hinnor, salta och peppra filéerna. Tryck olivpastan på ena sidan av varje filé. Baka i ugn på 175 grader, 10-15 minuter.

Klyfta tomaterna och skär ut kärnhusen. Strimla tomatköttet på längden i halvcentimeter tjocka stavar. Lägg i ugnsfast form, krydda med flingsalt, nymald svartpeppar och en gnutta socker. Tillsätt balsamvinäger och låt tomaterna bli ljumna i ugn (ett par minuter på 175 grader).

Lägg ett ägg potatispuré på tallriken, fisken och en hög tomatsallad. Garnera med friterade basilikablad. Ringla lite olivolja runtom.
---------------------------------------------------------------------------
Fruktsallad med pistagenötter och vaniljyoghurt
Ingredienser:
Receptet är för port.
1 st

banan (er)
2 st

plommon
1 st

mandarin(er)
1 klase

blå vindruvor
1 st

passionsfrukt(er)
1 dl

matlagningsyoghurt
1 tsk

flytande honung
0,5 tsk

vaniljsocker
2 msk

pistagenötter

Tastelines verktygslåda
Spara receptet
Tipsa en kompis
Lägg ingredienserna
i min inköpslista
Lägg in ett eget recept
Skriv ut receptet
Typ av rätt:
Tillagningstid:Ca 20 min

Önskemål:
Huvudingrediens:
Ursprung:
Tillagning:

Skölj druvorna, dela dem i mitten och ta bort kärnorna. Dela passionsfrukten mitt itu och skrapa ur innehållet, släng skalet. Skala, kärna ur och skär resten av frukten i mindre bitar. Blanda alla frukterna.
Blanda yoghurt med vaniljsocker och flytande honung. Skala pistagenötterna och skölj bort saltet.
Servera fruktsalladen i portionsformar. Toppa med en klick vaniljyoghurt och strö slutligen pistagenötterna över.






Mer recept hittar du på tasteline.com eller sök på google