Biffar
Filets mignons med bearnaisesås |
 |
 |
 |
 |
 |
Ingredienser: |
 |
|
 |
0,6 kg

|  |
oxfilé, skivor 1,5-2 cm tjocka |

|
 |
salt och peppar |
Bearnaisesås |
200 g

|  |
smör |
5 st

|  |
vitpepparkorn |
3 kvist(ar)

|  |
estragon |
2 st

|  |
Schalottenlök, finhackad |
2 msk

|  |
vitvinsvinäger |
2 dl

|  |
vitt vin |
3 st

|  |
äggula(or) |

|
 |
färsk dragon |

|
 |
finhackad persilja |

|
 |
worcestershiresås |

|
 |
salt och peppar |
|
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
 |
Typ av rätt: |
 |
Tillagningstid: | Ca 50 min eller mer

|
Önskemål: |
 |
Tillfälle: |
Nyår, Bröllop, Familjemiddag

|
Ursprung: |
 |
|
 |
 |
 |
Tillagning:
Gör
bearnaisesåsen. Bryn oxfilén ett par minuter på varje sida, salta och
peppra. Servera med klyftpotatis, pommes frites eller potatiskaka och
sallad eller grönsaker.
Bearnaisesås:
1. Smält smöret och låt det sedan svalna något. 2.
Lägg vitpeppar, dragonkvistar, schalottenlök, vinäger och vitt vin i en
rostfri kastrull. Koka ihop tills några matskedar vätska återstår. 3. Sila av kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt äggulorna och vispa kraftigt. 4. Ställ kastrullen på svag värme och hetta upp under ständig vispning tills blandningen tjocknar och blir pösig. 5.
Ta kastrullen från värmen. Tillsätt det smälta smöret under kraftig
vispning, först droppvis och sedan i en mycket fin stråle. Ta inte med
bottensatsen. Se till att smöret hela tiden vispas in i äggulorna. 6. Om såsen börjar skära sig brukar det hjälpa om man tillsätter lite kallt vatten och vispar kraftigt. 7.
Smaksätt den färdiga såsen med hackad färsk dragon och/eller persilja,
några droppar worcestershiresås, peppar och en aning salt. | |
----------------------------------------------------------------------------
Vitlöksgratinerad oxfilé - Coeur de filet provencale |
 |
 |
 |
 |
 |
Ingredienser: |
 |
|
 |
0,7 kg

|  |
oxfilé, mittbiten |
1 kg

|  |
potatis(ar), tunt skivade |

|
 |
salt och peppar |

|
 |
rapsolja, till stekning |

|
 |
smör, till stekning |
Vitlökssmör |
75 g

|  |
smör |
3 st

|  |
vitlöksklyftor, pressad eller riven |
2 msk

|  |
finhackad persilja |
10 droppe(ar)

|  |
worcestershiresås |

|
 |
salt och peppar |
|
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
 |
En klassisk bjudrätt. Imponerande men ändå behändig och bra bjudmat som går att förbereda i god tid. |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Typ av rätt: |
 |
Tillagningstid: | Ca 50 min eller mer

|
Önskemål: |
 |
Huvudingrediens: |
 |
Ursprung: |
 |
|
 |
 |
 |
Tillagning:
1. Putsa oxfilén ren från hinnor och senor. Bryn den runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl.
2.
Skala och skiva potatisen tunt, i matberdaren går det snabbt och lätt
att skiva. Skölj potatisen väl i rinnande vatten. Häll av vattnet och
torka potatisen med en handduk.
3. Stek potatisen med matolja
i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar,
salta och peppra potatisen väl. Lägg den stekta potatisen i en ugnsfast
form.
4. Värm ugnen till 150 grader. Sätt en stektermometer i
mitten på oxfilén och lägg den ovanpå potatisen på formen och ställ in
i ugnen. Stek köttet till önskad innertemperatur (ca 60 grader för
mediumstekt kött).
5. Blanda ingredienserna till vitlökssmöret för hand eller i en matberedare med knivinsatsen.
6.
Ta ut formen och låt oxfilén vila ca fem minuter innan den skivas. Höj
ugnsvärmen till max. Skiva köttet och lägg tillbaka ovanpå potatisen.
Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ tillbaka formen i ugnen.
Låt stå tills vitlökssmöret nästan smält helt.
Servera genas. Gärna med en sallad och ugnsbakade tomater. | |