Biffar

Filets mignons med bearnaisesås
Ingredienser:
Receptet är för port.
0,6 kg

oxfilé, skivor 1,5-2 cm tjocka


salt och peppar
Bearnaisesås
200 g

smör
5 st

vitpepparkorn
3 kvist(ar)

estragon
2 st

Schalottenlök, finhackad
2 msk

vitvinsvinäger
2 dl

vitt vin
3 st

äggula(or)


färsk dragon


finhackad persilja


worcestershiresås


salt och peppar

Tastelines verktygslåda
Spara receptet
Tipsa en kompis
Lägg ingredienserna
i min inköpslista
Lägg in ett eget recept
Skriv ut receptet
Typ av rätt:
Tillagningstid:Ca 50 min eller mer

Önskemål:
Tillfälle: Nyår, Bröllop, Familjemiddag

Ursprung:
Tillagning:

Gör bearnaisesåsen. Bryn oxfilén ett par minuter på varje sida, salta och peppra. Servera med klyftpotatis, pommes frites eller potatiskaka och sallad eller grönsaker.

Bearnaisesås:

1. Smält smöret och låt det sedan svalna något.

2. Lägg vitpeppar, dragonkvistar, schalottenlök, vinäger och vitt vin i en rostfri kastrull. Koka ihop tills några matskedar vätska återstår.

3. Sila av kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt äggulorna och vispa kraftigt.

4. Ställ kastrullen på svag värme och hetta upp under ständig vispning tills blandningen tjocknar och blir pösig.

5. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt det smälta smöret under kraftig vispning, först droppvis och sedan i en mycket fin stråle. Ta inte med bottensatsen. Se till att smöret hela tiden vispas in i äggulorna.

6. Om såsen börjar skära sig brukar det hjälpa om man tillsätter lite kallt vatten och vispar kraftigt.

7. Smaksätt den färdiga såsen med hackad färsk dragon och/eller persilja, några droppar worcestershiresås, peppar och en aning salt.
----------------------------------------------------------------------------
Vitlöksgratinerad oxfilé - Coeur de filet provencale
Ingredienser:
Receptet är för port.
0,7 kg

oxfilé, mittbiten
1 kg

potatis(ar), tunt skivade


salt och peppar


rapsolja, till stekning


smör, till stekning
Vitlökssmör
75 g

smör
3 st

vitlöksklyftor, pressad eller riven
2 msk

finhackad persilja
10 droppe(ar)

worcestershiresås


salt och peppar

Tastelines verktygslåda
Spara receptet
Tipsa en kompis
Lägg ingredienserna
i min inköpslista
Lägg in ett eget recept
Skriv ut receptet
En klassisk bjudrätt. Imponerande men ändå behändig och bra bjudmat som går att förbereda i god tid.
Typ av rätt:
Tillagningstid:Ca 50 min eller mer

Önskemål:
Huvudingrediens:
Ursprung:
Tillagning:

1. Putsa oxfilén ren från hinnor och senor. Bryn den runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl.

2. Skala och skiva potatisen tunt, i matberdaren går det snabbt och lätt att skiva. Skölj potatisen väl i rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen med en handduk.

3. Stek potatisen med matolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar, salta och peppra potatisen väl. Lägg den stekta potatisen i en ugnsfast form.

4. Värm ugnen till 150 grader. Sätt en stektermometer i mitten på oxfilén och lägg den ovanpå potatisen på formen och ställ in i ugnen. Stek köttet till önskad innertemperatur (ca 60 grader för mediumstekt kött).

5. Blanda ingredienserna till vitlökssmöret för hand eller i en matberedare med knivinsatsen.

6. Ta ut formen och låt oxfilén vila ca fem minuter innan den skivas. Höj ugnsvärmen till max. Skiva köttet och lägg tillbaka ovanpå potatisen. Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ tillbaka formen i ugnen. Låt stå tills vitlökssmöret nästan smält helt.

Servera genas. Gärna med en sallad och ugnsbakade tomater.