Brännvinskryddor
Brännvinskryddor och dess egenskaper. A-Ö
Klicka på kryddan för att komma till receptet!
Anis.
En god krydda för drinkar och till ost. Använd anisfrö.
Backnejlika. Lagom
sötma för en aperitif. Plocka blommorna i juni-augusti.
Björnbär.
Syrlig och söt och lämplig som likör. Plocka bären som mognar på buskar i
juli-augusti.
Blodrot.
”Lagom kryddning.” Använd jordstammarna (rötterna) som får grävas upp.
Blåbär.
Syrlig och söt. Ut och plocka i skogen. Likör eller dessertvin.
Chili och ingefära.
En smakkombination som passar midsommar och rökt lax.
Citron.
Gör en italiensk citronlikör, limoncello.
Citronmeliss.
Runt och gott med en lätt citrondoft. Använd bladen från egen trädgårdsodling
eller köp i matbutik.
Dill.
Dill vet ju alla hur det smakar. Använd dillfrön och drick till dillkryddad mat
såsom skaldjur.
Enbär.
En krydda för goda drinkar men också som snaps till vilträtter. Plocka de
svartblå bären eller köp från kryddhyllan hos din handlare.
Fläder.
Lätt sötma och verkligen en smakförhöjare med sin blommighet. Plocka
blomknoppar i juni-juli.
Fågelbär.
En körsbärssort som ger en lätt sötma och körsbärskaraktär. Använd bären och
några krossade kärnor.
Fänkål.
Använd de torkade fröna som god brännvinskrydda.
Gråbo.
Har en kraftfull framtoning. Plocka blommorna på sensommaren. De växer mest på
förfallna och skräpiga odlingar, byggnadstomter, lastningsplatser, vägkanter
och liknande platser och blir 1-2 meter höga.
Gulmåra.
Innehåller kumarin och passar bra som krydda i brännvinet till rökta
fiskrätter. Plocka blommorna knappt utslagna i juli.
Gullviva.
Här får vi ett milt brännvin som går bra till kyckling, sallad, ost och lätta
rätter. Använd det gula på blomman men kolla först så den inte är fridlyst
innan du plockar dem.
Hagtorn.
Använd bären och följ receptet för enbär
Hallon.
En söt smak och används bäst som likör. Det är givetvis bären som ska
användas.
Hjortron.
En söt smak och passar bäst som likör. Plocka bären på myren och följ hallonreceptet.
Hägg.
Lätt smak med viss besk eftersmak såsom av bittermandel. Använd de svarta,
mogna bären i augusti.
Johannesört.
Milt och gott och ger en lätt rödaktig färg. Plocka blommorna i juli
månad.
Kalmus.
Ger en bitter smak. Leta efter den vid åar och stränder tidigt eller sent på
året och använd roten.
Kamomill.
Aningen stark i smaken. Går bra till sill och ål. Plocka blommorna i juni –
oktober.
Koriander.
Använd fröna och blanda med t.ex. dillfrö såsom i Ålborgs Akvavit.
Kråkbär.
Smakar bra som julsnaps. Använd bären som mognar på sensommaren. Du hittar dem
bl.a. på ljunghedar.
Kummin.
En vanlig bröd- och ostkrydda som är stark och framträdande i smaken. Bra som
blandkrydda till snaps.
Körsbär.
Recept enligt fågelbär - Länk.
Bäst som likör.
Körvel.
Anissmak och passar bra som apéritiv. Använd både blad och frö.
Lingon.
Syrligt god. Ut och plocka på höstkanten. Följ receptet för blåbärsbrännvin.
Ljung.
Rekommenderad som aperitif eller ”dessertsup”. Plocka och använd blommorna.
Luktviol.
Använd blommorna och följ receptet för backnejlika .
Malört.
Besk smak och bör snapsas till kraftiga maträtter, sill och ansjovis. Plocka
blommorna innan de blir för gamla, någon gång under första halvan av augusti.
De växer på kulturmark nära bebodda platser.
Maskros.
Använd både blommor och blad men var för sig. Blommorna ger en lite sträv
eftersmak – använd bara det gula på blommorna. Ska du krydda med bladen så
använd späda blad och följ receptet för körvel.
Mynta.
Pepparmyntssmak. Använd myntabladen.
Nypon.
Mild och god smak, nästan som sherry, passande som aperitif. Använd mogna
vildnypon.
Odon.
Plocka bären och följ blåbärsreceptet.
Plommon.
Använd några plommon och kärnor. Blir mjukt och bra som dryck till
desserten.
Pors.
Det blir en mjuk och fin balans i smaken och passar utmärkt till sill och
skaldjur. Plocka bladen i maj och juni. Pors växer vid stränder och kärr.
Renfana.
Här blir det en mild, lätt söt och besk smak som går bra till skaldjur och ost.
Den växer allmänt och blir knappt metern hög. Plocka de gula knoppliknande
blommorna i juli – september.
Rölleka.
Kryddstark och passar de allra flesta snapsrätter. Den växer på torr gräsmark
och blommar i juli – september. Använd blommorna till kryddningen.
Rönn.
Av dessa mogna bär blir det en ljusröd dryck som går bra bl.a. till vilt.
Brukar uppskattas som kvinnosnaps.
Salvia.
Använd bladen och följ körvelreceptet .
Slån.
Bra bas för slånbärslikör men också en god snaps till julen. Använd väl mogna
och frusna bär. Växer huvudsakligen längs våra kuster i södra delen av
landet.
Smultron.
Lite sträv och syrlig smak och blir bra som likörextrakt. Vilda smultron,
givetvis.
Svarta vinbär.
Mjukt och gott och uppskattas som kvinnosnaps. Bättre till julskinkan och
revbensspjällen än till sillen, kanske…
Tall.
Använd de späda skotten och följ receptet för pors.
Timjan.
Använd hela växten och följ malörtreceptet .
Tussilago.
Använd bladen och följ receptet för körvel
Vanilj. En
god snapskrydda till sillen . Använd hel vaniljstång.
Vanilj och honung.
De båda kryddorna tillsammans i en snaps lär vara ”himmelska” och passar bra
till grill spett och desserter.
Åbrodd.
En doftrik dryck som passar till rökt mat, bl.a. böckling. Växer ”förvildad”
vid bebyggelse. Plocka i juni och använd bladen.
Äpple.
Ger smak av äpple och påminner om Calvados som är fransk, destillerad
äpplecider. Gör som vid rönnbär
och lagra den ett år