Rosë vin

       

 

 

ROSÉVINER 

Roséviner framställs huvudsakligen av röda druvor där man, efter att musten färgats tillräcklig av skalens färgämne, tar bort skalen ur den fortsatta processen. Det förekommer dock i Champagne att man blandar rött och vitt vin.  

Kommer från:  Alla länder som producerar vin. Vanligast dock i norra Spanien, södra Italien och i flera vinproducerande distrikt i Frankrike

 Karaktär: Ju mörkare desto kraftigare smak och strävhet. Doften brukar vara lätt och frisk. En del är lite sötaktiga och andra lite syrligare. De har i regel en hög syra och lite strävhet. 

Äts till: Kombinera rosévin som ett vitt vin fast med mer smak. Välj gärna smakrika fisk- och skaldjursrätter men undvik syrliga rätter där citronens saft är påtaglig.

Grillad fisk och soppor passar bra. Rökt skinka, goda korvar och andra härliga charkuterier brukar passa ett rosévin.