Vin

VITA VINER
Här nedan presenteras
de vanligaste druvsorterna som man framställer endruvsvin av och försökt
kombinera deras egenskaper med mat som fungerar tillsammans.
Chardonnay
Kommer från: Frankrike (Bourgogne, Chablis,
Champagne) och de allra flesta länder som producerar vin
Karaktär: Stor variation beroende av växtplats
(klimatfaktorer) och lagring (ekfat). Vin från svalare klimat utan
ekfatslagring är lätta, friska och fräscha och har ofta en skarpare syra. De
kan påminna om omogna gröna äpplen.
Vin från varmare
klimat har mer smak, är mer fylliga med tropisk fruktighet och ekfatskaraktär
och ger ofta smöriga, vaniljaktiga och lätt brända toner.
Äts till: Friska och fräscha viner passar utmärkt till
skaldjur och lättare fiskrätter. Salta rätter med hög syra blir bra. Klassiskt
är ju en Chablis tillsammans med skaldjur.
Fylligare viner
passar bra till mer smakrika, kraftfulla riskrätter, rätter på kalv- och
fläskkött samt kyckling. Ett ekfatslagrat vin går bra till grillat, både
fisk och kött.
Chenin Blanc
Kommer från:
Frankrike (Loire), Sydafrika (kallas Steen ibland), Australien, Nya Zeeland,
USA
Karaktär: Stor variation beroende av växtplats och kvalitet.
De enkla, billiga är ofta ganska neutrala i smaken, rena och friska med hög
syra och varierad fruktighet.
De torra,
högkvalitativa smakar betydligt mer och kan ha en mogen, söt fruktighet. Ofta
torra, söta och mousserande viner.
De söta har en
gyllengul färg, är ofta halvsöta eller söta men upplevs ofta mindre söta på
grund av den friska syran och fruktigheten.
Äts till: Enkla och billiga passar bra till lättare rätter på
fisk och skaldjur, gärna salta och lite syrliga. De torra och dyrare
passar till smakrik mat, gärna med sälta och syra för att balansera vinets höga
syra.
De halvtorra och söta
passar utmärkt till syrliga desserter, sorbet, frukt och glass samt salta
dessertostar.
Riesling
Kommer från: Tyskland, Frankrike (Alsace), Österrike, Italien,
USA, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika.
Karaktär: Varierar i smak och finns som mycket torra, torra,
halvtorra och halvsöta. Ofta oljiga och aromatiska med hög syrlighet.
Framträdande petroleumdoft, inslag av honung, aprikos, citrus och äpple.
Äts till: Torr Riesling passar bra till salt och syrlig
mat. Halvtorr, halvsöt Riesling passar bra till kryddstark mat då det
dämpar hettan och samtidigt upplevs som torrt. Rökt fisk, skaldjur,
ljust kött och fågel.
Sauvignon Blanc
Kommer från: Frankrike (Loire, Bordeaux), Sydafrika, Chile och
Nya Zeeland.
Karaktär: Friskhet och fräschör, inslag av fläder, krusbär,
svartvinbärsblad och nässlor. Ofta hög syra och kan påminna om gröna äpplen och
citron.
Äts till: Kombinera mat som passar till vinets höga syra och
friskhet. Chèvre (getost), skaldjur, grön sparris och många andra primörer.
Kokt fisk, såser åt det sura hållet, rökt lax och heta asiatiska rätter.