I marknadsföringslagen står det vad du får och inte får göra vid marknadsföring. På konsumentverkets hemsida står det bl.a. att "all marknadsföring ska utformas så att det tydligt framgår att det är marknadsföring. Det ska också tydligt framgå vem som svarar för marknadsföringen."
MARKNADSFÖRINGSLAGEN skyddar dig mot vilseledande, aggressiv och annan otillbörlig, d.v.s. oärlig reklam. En säljare som bryter mot lagen kan bli tvungen att betala skadestånd till dig. Lagen gäller för marknadsföring av:
- Varor
- Tjänster
- Fast egendom
- Arbetstillfällen och andra nyttigheter, t.ex. aktier och krediter.
Lagen kräver att all marknadsföring ska vara sann och att konsumenter har rätt att få information som har betydelse för köpet. Om reklamen inte följer god marknadsföringssed, och om den dessutom bedöms påverka din förmåga att fatta ett välgrundat köpbeslut, är den otillåten. Med marknadsföringssed menas normer som syftar till att skydda konsumenter och näringsidkare vid marknadsföring av produkter. Vid besök på en hemsida anses konsumenten vara ännu mer beroende av att informationen är sann än vid ett traditionellt butiksbesök.
Brott mot marknadsföringslagens generalklausul kan leda till vitesföreläggande, vilket innebär att företaget får betala en viss penningsumma om företaget fortsätter med samma typ av marknadsföring. Bryter däremot ett företag mot förbudsparagraferna kan de dömas att betala en marknadsstörningsavgift på mellan femtusen och fem miljoner kronor.
Mer information om marknadsföringslagen och de olika förbudsreglerna hittar du här på konsumentverket.se. Lagen i detalj hittar du här på riksdagen.se.
EU har sammanställt en svart lista med 31 marknadsföringsmetoder som är förbjudna i alla EU-länder. Den listan hittar du här på riksdagen.se.