Köplagstiftningen stödjer kunden i syfte att ge köparen rätt att få den vara eller tjänst som han/hon ska kunna förvänta sig. Lagarna ser i korthet ut såhär:
KONSUMENTKÖPLAGAEN gäller vid köp av varor mellan ett företag och en privatperson. Denna lag är tvingande. Det innebär en stor fördel för dig som konsument eftersom det betyder att näringsidkaren inte får ge dig sämre villkor än vad som står i lagen. Konsumentköplagen gäller:
- Köp av lösa saker, t.ex. livsmedel, kläder, möbler och bilar
- Byte av lösa saker
- Beställning av en vara som tillverkas, t.ex en specialbyggd båt
I denna lag finns bl.a. följande regler:
- Om det är fel på varan. Säljaren ansvarar för fel som är ursprungliga, det vill säga fel som fanns redan när varan såldes. Kunden kan då kräva att få varan utbytt eller reparerad, beroende på felets natur. Under de första sex månaderna anses alla fel som regel vara ursprungliga, om inte säljaren kan bevisa att du har orsakat felet, t.ex. genom att inte ha följt skötselanvisningar eller vanvårdat varan. Efter sex månader är det kundens sak att bevisa att felet på varan är ursprungligt. Du har två månader på dig att reklamera efter att felet upptäckts. Efter tre år har du förlorat din rätt att reklamera, under förutsättning att du inte har en garanti som säger något annat.
- Garantier får inte försämra kundernas rättigheter utan endast förstärka dessa.
- Försenad leverans. Om förseningen är lång kan köparen häva köpet och i vissa fall också kräva skadestånd. Kunden kan också kräva att säljaren fullgör köpet och levererar varan och t.o.m hålla inne med betalningen tills varan blivit levererad.
Mer information om konsumentköplagen hittar du på konsumentverket.se. Lagen i detalj hittar du här på riksdagen.se
KONSUMENTTJÄNSTLAGEN gäller vid köp av tjänster mellan ett företag och en privatperson. Lagen är precis som konsumentköplagen, tvingande. Det innebär att säljaren inte får ge dig sämre villkor än de som finns i lagen. Konsumenttjänstlagen gäller:
- Arbete på lösa saker (t.ex. reparation av bil eller tv)
- Arbete på fast egendom, på byggnader eller andra anläggningar på mark eller i vatten eller på andra fasta saker (t.ex. husrenoveringar eller målningsarbeten)
- Förvaring av lösa saker (t.ex. magasinsring av möbler eller förvaring av båt)
Konsumenttjänstlagen gäller inte:
- Vid behandling av personer eller levande djur (t.ex. hos frisör eller veterinär)
- Vid tillverkning av saker
- Vid försäljning av en sak (t.ex. en hushållsmaskin som monteras eller installeras av säljaren i samband med köpet)
- Vid arbete som säljaren utför för att rätta till fel i en såld sak eller fastighet
- Vid transportuppdrag (t.ex. möbelflyttning)
- Vid fristående konsultuppdrag (t.ex. när en arkitekt gör en byggnadsritning)
I denna lag står det bl.a. att:
- En tjänst ska utföras på ett fackmannamässigt sätt. Företaget ska också tillvarata kundernas intressen när arbetet diskuteras och utförs. Om det inte lönar sig att göra en reparation ska företaget avråda kunden.
- Har säljaren lämnat en ungefärlig prisuppgift, så får priset inte överskridas med mer än 15 %.
- Om företaget upptäcker nya fel i samband med en reparation ska kunden först ge sitt medgivande innan reparationen får ske. Om det däremot handlar om små belopp, eller reparationen är nödvändig av t.ex. säkerhetsskäl, kan tjänsteföretaget ändå utföra arbetet utan medgivande.
- Kunden kan reklamera arbete som är felaktigt utfört och kräva att det blir omgjort eller låta bli att betala. man har tre år på sig att reklamera, men precis som för konsumentköplagen ska man göra det inom två månader efter att felet upptäckts.
Mer information om konsumenttjänstlagen hittar du här på konsumentverket.se. Lagen i detalj hittar du här på riksdagen.se
KONSUMENTKREDITLAGEN gäller vid kreditköp, d.v.s när kunden betalar i efterhand. Denna lag är liksom konsumentköp- och konsumenttjänstlagen, tvingande till förmån för konsumenten. I denna lag står det bl.a att:
- Säljaren är skyldig att ge dig skriftlig information om kreditavtalet
- Huvudregeln är att kreditavtalet ska ingås skriftligen och undertecknas av dig. Om avtalet inte är skriftligt gäller det i vissa fall ändå.
- I avtalet ska en årlig räntesats anges.
- Avgifter för krediten får enbart tas ut om avgifterna täcker kostnader som kreditgivaren har haft för krediten.
- Du har rätt att betala din skuld före den avtalade förfallotiden. Särskilda regler gäller dock vid t.ex. bostadlån med bunden ränta.
- Kreditgivaren kan återta varan om du inte sköter betalningarna.
- Kreditgivaren kan ansöka om handräckning hos kronofogdemyndigheten för att ta tillbaka varan.
- Du kan i vissa fall kräva din bank på ersättning om du betalat och inte fått en vara.
Mer information om konsumentkredilagen hittar du här på konsumentverket.se. Lagen i detalj hittar du här på riksdagen.se
KÖPLAGEN gäller vid köp mellan företag eller mellan privatpersoner samt när en privatperson säljer en vara till ett företag (näringsidkare). Köplagen är dispositiv, vilket innebär att reglerna kan avtalas bort. Därför är det extra viktigt att man är noga med vad man skriver i avtalet. Köplagen tar upp vad som gäller om man inte avtalat om priset och leveransen, vilka regler som gäller vid eventuella dröjsmål, vad som händer om kunden inte betalar i tid samt rätten till reklamation om det är fel på varan.
Mer information om köplagen hittar du t.ex. här på expowera.se. Lagen i detalj hittar du här på riksdagen.se