JULDRYCKER

Savoys Mumma

1 Porter

1 Öl

4 cl gin

6 cl torr sherry

 

Julglögg 1870

1 fl rödvin

2 dl renat

5 bitar kanel

20 kryddnejlikor

1 bit ingefära

1 pomeransskal

3 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk krossade kardemummakärnor

Krossa kardemumman, bryt kanelen, lägg kryddorna i en glasburk, häll över spriten. Låt stå över natten. Sila bort kryddorna. Häll vinet och spriten i en kastrull. Blanda i socker och vaniljsocker. Hetta upp och servera med nötter mandel och russin.

 

Hvids glögg

2 dl russin

1 dl rom (mörk)

1 dl konjak

2 dl rött portvin

5 dl rödvin

 

Låt russin, rom, konjak och portvin dra en vecka. Tillsätt därefter rödvin. Värm upp och sila bort russin. Mandel nötter och russin serveras till.

 

Glühwein

Skal av 1 citron

1 dl vatten

1 tsk kardemummakärnor

1 tsk kryddnejlikor

3 dl svartvinbärssaft (outspädd)

1 flaska rödvin

 

Skölj frukterna väl och skala med en potatisskalare. Koka upp vatten med kryddorna och tag sedan från plattan. Tillsätt skal, saft och rödvin och låt stå och dra i 12 timmar. Sila och hetta upp innan servering.

 

Carl Augusts glögg

1 hela brännvin

1 hela rödvin

5 skalade kardemummakärnor

5 hela nejlikor

1 bit kanelstång

1 pomeransskal

1 bit ingefära

2-3 dl socker

 

Blanda brännvin, rödvin, kryddor och socker i en kastrull. Låt stå och dra några timmar. Värm glöggen sakta. sila bort kryddorna. Servera med mandel, nötter och russin.

 

Vinbärsglög

skal av 1/2 citron

skal av 1/2 apelsin

1 påse glöggkryddor

2 1/2 dl svartvinbärssaft

4 1/2 dl vatten

Tvätta och skala frukterna väl.Koka upp glöggkryddorna med saften.Lägg i skalen och låt dra under lock ca 12 timmar. Sila bort kryddor och skal. Späd med vatten och värm.Servera med russin, mandel och nötter.

 

Kerstins Glögg

(ca 2 liter)

2 dl svartvinbärssaft

2,5 dl vatten

2 pomeransskal

1 citron i skivor

1/2 msk hela nejlikor

2 kanelstänger

1 tsk kardemummakärnor

2 flaskor rödvin

2 dl konjak eller brännvin

Strösocker

Häll saft och vatten i en kastrull. Lägg i pomeransskal, citronskivor och kryddor och koka några minuter. Fyll på med vin och konjak/brännvin. Värm till serveringstemperatur. Sockra efter smak. Servera med russin,mandel och nötter.

 

Apelsinvin från Provence

1,5 liter rödvin

1 citron

4-5 apelsiner

1/2 tsk riven muskotnöt

1 vaniljstång

200-250 gr strösocker

2 3/4 dl renat

Skrubba frukten väl under rinnande varmt vatten. Skär citronerna i skivor och dela apelsinerna i 4-5 klyftor. Lägg ner frukten i en stor glasburk med lock tillsammans med den uppskurna och urskrapade vaniljstången, riven muskot och rödvinet. Sätt på locket och låt stå upp till en månad. Sila av vinet, pressa på frukten så att saften rinner ut och tillsätt 100gr socker per liter vätska. Rör om väl tills sockret lösts upp. Blanda med spriten, sätt på locket och låt stå på mörk sval plats. Ju längre lagring desto bättre.