Fika

Havrekaka med nougat

24 st

100  gr margarin
4½ dl havregryn
1 msk vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk ljus sirap

garnering:  100 gr nougat

Smält margarinet. Blanda samman havregryn, mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och sirap.
Tillsätt matfettet. Bred ut smeten i en smord långpanna, grädda i ca 10 minuter.
Skiva nougaten med osthyvel.
Skär kakorna i rutor , låt stå kallt ca 10 minuter

Havrekakor

Ca 60 st

3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1½ dl socker
1 tsk bikarbonat
225 g margarin

Arbeta ihop allt till en deg. Forma runda bollar som du plattar till lite på toppen.
 Grädda i ugn 12-14 min 175°.

 

Amerikanska brownies

24 st

100 g hasselnötter

150 g smör/margarin

3/4 dl kakao

3 ägg

3 dl socker

2,5 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

Garnering: smält blockchoklad

Ugn: 150 grader

Smörj och mjöla ett bakplåtspapper, som läggs i en stor långpanna, 20*35 cm stor.

Hacka nötterna.

Smält fett och rör i kakao.

Låt det svalna.

Vispa ägg och socker pösigt.

Rör ner chokladblandningen och mjölet blandat med bakpulver och nötter.

Bred ut smeten i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

Skär den avsvalnade kakan i ca 24 bitar.

Bred eller spritsa ut smält blockchoklad på kakorna.

 

 

 

FRYST HALLONTÅRTA 8 bitar

300 g mandelmassa

1 ägg

2 äggvitor

Fyllning: 3 dl vispgrädde

1 dl lätt crème fraiche

1 dl florsocker

2 äggulor

1/2 liter fäska eller frysta hallon, ca 250 g

GÖR SÅ HÄR Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassa och rör ner ägg och äggvita. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 15-20 min. Låt kakan kallna. Vispa grädden riktigt hårt. Vispa ihop lätt crème fraiche, florsocker och äggulor. Halvtina och mosa hallonen. Rör ner äggsmeten och hallonen i grädden. Bred ut hallongrädden över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys i minst 4 tim. Låt tårtan stå framme ca 30 min. före serveringen. Garnera med hallon.