sås
CITRONSÅS
2 citroner
1 fiskbuljongtärning
2,5 dl matlagningsgrädde
1 liten burk creme fraiche
1 knippe dill
Dill
salt och peppar
GÖR SÅ HÄR :
Riv skalet av de 2 citronerna och koka upp det i vatten. Sila bort vattnet och blanda ihop skalen med grädden, creme fraichen och buljongtärningen.
Koka upp och hacka i lite dill . Smaka av med salt och peppar.
Denna såsen är lika god varm som kall. Och är en höjdare till panerad fisk.
Vaniljsås
12 portioner
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 dl socker
4 äggulor
Skär upp vaniljstången, skrapa ur kärnorna och lägg allt i en rostfri kastrull med grädden och mjölken och låt koka ett par minuter.
Låt det svalna.
Ta upp vaniljstången. Vispa ner sockret och äggulorna.
Sätt tillbaka kastrullen på spisen och låt det hela sakta sjuda upp under omrörning på mycket svag värme.
Såsen får inte koka, då skär den sig.
BRUNSÅS
DETTA BEHÖVER DU:
1 msk smör eller margarin
2 msk idealmjöl eller kärnvetemjöl
4 dl kött- eller grönsaksbuljong
1 - 2 tsk soja
1 tsk tomatpuré
Salt
Peppar
SÅ HÄR GÖR DU:
Smält matfettet i en kastrull på svag värme.
Rör ner mjölet.
Tillsätt vätskan, allt på en gång, under kraftig omrörning.
Låt koka 3 - 5 min. Rör om då och då.
Krydda med salt, peppar, soja och ev. tomatpurén.