Klövvård

Klövvård är mycket viktig och bör göras minst en gång i kvartalet, lämpligen vid klippning och minst en gång där emellan.

För att undvika en felaktig belastning på ben och leder måste man se till att klövens hornhud inte viker sig in under foten. Klövarna verkas 1 - 1 vilket innebär att avståndet mellan hårrand och sula skall vara lika både fram och bak på klöven. Den ska alltså vara helt rak, inte kilformad något som gör att klöven blir som en gunghäst, inte bra!
Klipp lite i taget. Det syns oftast bra när du närmar dig blodkärlen, då blir sulan rosa. Skulle du klippa så det börjar blöda lite är det ingen katastrof. Normalt självläker det utan problem.

Har geten redan förväxta eller felklippta klövar så att hon trampar snett och tokigt kan det ta många verkningar innan hon blir bra igen. Även fast du verkar henne rätt 1-1 kommer inte ett sådant djur att stå på sulan med en gång. Hon kan inte, därför att hennes senor och leder behöver tid på sig att återta normaltillståndet. För att hjälpa foten att hitta rätta ställningen är det bra att klippa den oftare än vanligt så klöven är så perfekt som den kan bli under en period.


Börja klippa bak på klöven med en vanlig vass trädgårdssekatör av bra kvalitet (gärna med smala skär), där kommer du lättast åt och når i allmänhet blodkontakt först så du ser vilken nivå klöven ska klippas till.

Det är bäst att börja redan när killingen är liten, ungefär en månad gammal för klövarna växer som ogräs och en bra klövställning är lika viktigt för killingen som för de vuxna.