Läs och skriv noveller och andra texter   -> 
Borrby IF (Skåne)


Borresvall heter alltså den vackert belägna idrottsplatsen i Borrby. Här spelar de röd-vita favoriterna.
Borresvall heter alltså den vackert belägna idrottsplatsen i Borrby. Här spelar de röd-vita favoriterna.

Här ses den
Här ses den "pampiga" entrén till Borresvall. Här känns det som om man inte riktigt har fullföljt sina planer med en snygg skylt mellan de tunga kolonnerna...

Det är mäktigt att komma in på Borresvall när man ser den gamla friidrottsarenan med sina fina omgivningar med den mäktiga vallen på den norra sidan av planen. Känns som en läktare på en större arena, särskilt när man kommer upp till sittplatserna.
Det är mäktigt att komma in på Borresvall när man ser den gamla friidrottsarenan med sina fina omgivningar med den mäktiga vallen på den norra sidan av planen. Känns som en läktare på en större arena, särskilt när man kommer upp till sittplatserna.

Det stolta klubbhuset ser ut som en liten alpvilla sett nerifrån planen. Till höger den tillfälligt uppsatta tältet som skulle visa Sverige i EM har jag för mig. Den färgglada kiosken pryder också sin plats liksom
Det stolta klubbhuset ser ut som en liten alpvilla sett nerifrån planen. Till höger den tillfälligt uppsatta tältet som skulle visa Sverige i EM har jag för mig. Den färgglada kiosken pryder också sin plats liksom "Nacka-statyn"!!!

Jo, Lennart
Jo, Lennart "Nacka" Skoglund har faktiskt spelar här en gång, men det är en annan historia. Läs här vid sidan.

Här ser vi den förföriska utsikten från läktarplats på Borresvall. Vilken annan
Här ser vi den förföriska utsikten från läktarplats på Borresvall. Vilken annan "vall" kan stoltsera med så fin utsikt.

Dagen jag var här så var himlen så vackert blå den kan vara, planen något torr men vyn mot läktaren med sina avbytarbås och
Dagen jag var här så var himlen så vackert blå den kan vara, planen något torr men vyn mot läktaren med sina avbytarbås och "kolstyben" i förgrunden var förförisk den också.

Borresvall IP...

...är belägen strax norr om samhället på vägen mellan Borrby och Hammenhög. Lite anonymt om man inte håller koll då ingen skyltning förekommer.

Känslan man får när man kliver in på denna forna friidrotts-arena är den storslagna läktarvallen som ligger norr om planen. Mycket mäktigt. Här finns ytterligare planer på området som man tränar på. Skolans närhet gör säkert att anläggningen används flitigt.

Denna förening har blivit lite extra berömd för bl.a. sin staty som skall föreställa "Nacka" Skoglund som en gång i tiden har spelat en halvlek här i en sommarmatch med ett Brasilianskt lag.

Det har även tack var detta blivit ett halvtimmesprogram av TV1 som gjorde en dokumentär om varför Nacka står staty och varför han har spelat här...

Denna ort är också numera känd för att vara en "Bok-By" då ett flertal bokbutiker finns, åtminstone på sommartid. Dessutom har ett flertal butiker och hus varit med i Wallander-böckerna och i filminspelningarna av dessa.

Borrby IF bildades 1926.

Föreningens färger är: RÖD-VIT-RÖD

Om man följer föreningen i Skåne FF:s serier tillbaks till 2001 kan man se att det tidigare delen har varit bäst.

2003 slutade man 3:a i div. 5 SÖ och 4:a 2004. Men man har också sladdat betydligt i sexan och åkt till sjuan med buller och bång något år. Ett tråkigt år var 2008 då man blev sist i sexan med målskillnaden 9-119 och 0 poäng.

Vad som varit före år 2000 finns åtminstone inte i min kunskap, men finns där något som vet mer så hör gärna av er.

2014 spelade herrarna i division sex sydöstra och slutade på en 10:e plats, men kval som följd. I kvalet mot Smedstorp vann man dock med betryggande 5-0 resp. 2-1 och spelar i sexan även 2015.

Damfotboll har åtminstone heller inte funnits på programmet efter  år 2001. Men det finns ju ett duktigt damlag i Skillinge IF så man kan misstänka att tjejerna i Borrby spelar där när de blir seniorer.

Ungdomsfotbollen har dock blomstrat, både på flick- och pojksidan då ett flertal lag har funnits under många år. Jag vet dock att sararbete även förekommer med Skillinge och Liga 06 inom ungdomsfotbollen till viss del.

Om  statyn vid Borrby IP...


Så här står det på skylten vid statyn;

"Nackas återkomst till Borrby"
På denna plan spelade den kända fotbollsprofilen Lennart "Nacka" Skoglund en uppvisningsmatch med det brasilianska laget Fluminense i juli 1960. De mötte en Österlenkombination, som spelade i Borrby IF:s klassiska röd/vita dräkt. Fluminense vann matchen med stora siffror.

Strax innan paus föll Nacka ihop på planen - han var skadad och hade ont! Nacka fick bäras ut från och publiken höll andan. I pausen duschade han snabbt och gav sig iväg på nya uppdrag. En taxi väntade utanför idrottsplatsen. Nacka skulle till Vimmerby för att sjunga och klacka enkronor. Av skadan från matchen märktes ingenting. Matchen fortsatte och publiken njöt trots avsaknaden av Nacka.

Denna staty är skapad och rest som en hyllning till fotbollen som en god konstart, samt till minne av det Sverige där mötet mellan landsbygden och den stora världen där ute fortfarande var spännande och en stor händelse.

Nacka (1929-1975) är främst förknippad med fotbollsartisteri och sin tillhörighet i lirarnas lag: Hammarby! Han spelade dock för flera andra klubbar, mest känd är den Italienska klubben Inter där han spelade med stor framgång 1950-1959.

Statyn är skapad av konstnären/scenografen Richard Andersson efter många och långa samtal om konst och fotboll med regissören/producenten Ulf Andersson. Förlagan till statyn gjordes av Pamela Farquhar och arbetet med med att framställa statyn och utfördes av smeden Anders Lönnborn.

Styrelsen i Borrby IF har - förutom att de varit ett stort stöd under arbetets gång, även tillfört den lokalkunskap som projektet krävde. Statyn invigdes 18 juni 2010 - nästan exakt 50 år efter Nacka`s halva match här i Borrby.