Läs och skriv noveller och andra texter   -> 
Borgstena IF


Här ses den stolta klubbstugan med klubbmärket på väggen och, mycket klokt, med en luftvärmepump för att hålla nere elkostnaderna.
Här ses den stolta klubbstugan med klubbmärket på väggen och, mycket klokt, med en luftvärmepump för att hålla nere elkostnaderna.

Så här fin utsikt har man från läktarplats mot söder på naturläktaren.
Så här fin utsikt har man från läktarplats mot söder på naturläktaren.

Som en riktig pampig villa ligger klubbstugan där uppe på höjden ovanför spelplanen. Avbytarbåsen syns i förgrunden.
Som en riktig pampig villa ligger klubbstugan där uppe på höjden ovanför spelplanen. Avbytarbåsen syns i förgrunden.

Den gamla ännu fungerande matchklockan sitter fint på väggen jämte kioskluckan som serverar lite av varje.
Den gamla ännu fungerande matchklockan sitter fint på väggen jämte kioskluckan som serverar lite av varje.

Det norra målet taget från läktarplats.
Det norra målet taget från läktarplats.

Södra målet taget från långlinjen på östra sidan.
Södra målet taget från långlinjen på östra sidan.

Nosseborgs IP...

...är en vackert belägen arena i samhället Borgstena vid vägen mellen Fristad och Annelund. Från Boråshållet ligger planen på höger sida alldeles jämte Brandstationen. Från den fina naturläktaren ser man allt som händer på planen på ett suveränt sätt.

Namnet Nosseborg kan man kanske ? härleda till att ån Nossan rinner förbi anläggningens östra sida. Men i Borgstena är ån ganska smal då den rinner upp i närheten och ringlar sig vidare ut till Vänern vid ?, där den är betydligt bredare.

I 2013 års matchprogram kan man läsa att; Äldst av allt är väl ändå vår före detta grusgrop, kära gamla Nosseborg med sin gröna matta, sina prunkande sluttningar och sina hornbeprydda grannar som med glada Muu-rop hejar på de pajka och töser som har bena fulla mä spring.

"Själv har jag spelat ett antal gånger på denna ganska tung-sprungna plan och även varit ledare för lag som spelat på Nosseborg. Det som mest träder fram i minnet är nån gång på 70-talet då vi i Sandareds IF skulle spela b-lagsmatch mot Borgstena och när vi kom fram dit så var vägen avstängd. Det brann i en ladugård som låg alldeles jämte vägen och det sprang kossor kors och tvärs över vägen. Vi fick då också höra att matchen skulle bli lite försenad då flera av Borgstena-spelarna var med i frivillig-brandkåren och inte kunde komma till matchen innan det var släckt. Vi fick spela till slut men hur matchen slutade kommer jag däremot inte ihåg."

Borgstena Idrottsförening bildades 1945, men hade det lite svårt att komma igång med fotbollen och under hela 50-talet fick ungdomarna spela i de närliggande klubbarna som fanns.


Men på 60-talet kom vändningen och 1964 premiärspelade Borgstena IF i Västergötlands fotbollsserier.

Numera är föreningen mycket aktiv och kan ståta med hela 556 medlemmar 2012, varav över 200 var under 20 år. Detta bådar ju gott för den fortsatta verksamheten i föreningen. 

I det fina matchprogrammet kan man också läsa att man får jobba hårt för att verkligen aktivera alla som vill vara med oavsett om man vill spela fotboll, pingis eller motionera eller tävla i skidsporten längdåkning.

En annan styrka hos föreningen är alla ideella ledare som finns och som hjälper till med allt som behövs för att man skall överleva som en aktiv förening två mil utanför Borås. Sammanhållningen i föreningen gjorde att man för några år sedan kunde med ideella krafter bygga den mycket fina "All-hallen" som ligger vid avtagsvägen mot Od och alldeles jämte småskolan som fortfarande finns kvar.

Verksamheten numera består av; 

Herrlag i division sex, (inget b-lag 2012-13), damlag i division 4 samt en hel det ungdomslag. Eller vad sägs om 4 grupper för de allra yngsta födda 2001 till 2008 samt ytterligare fem lag i samarbete med de närliggande föreningarna Fristad GoIF och Sparsörs AIK. Klubbfärgerna är gul tröja, gröna byxor, gula strumpor.

Dessutom finns en Pingis-sektion och som arrangerade turneringen Stonecastle-Open den senaste säsongen. Att pingisen intresserar många i Borgstena kan man förstå när denna sektions aktivitetsstöd första gången översteg fotbollens 2012.

Ytterligare aktiviteter finns i form av en Motions-sektion som arrangerar "Skutt och Lek" för de allra yngsta men även aktiverar de äldre med bl.a. tipspromenader, Borgstena-racet och långpromenader under året.

Att sedan Borgstena under åren varit känt för sina ganska fina framgångar inom längdskidåkningen gör ju inte det hela sämre precis. Med några fina vintrar i trakten så har skidorna fått ytterligare en skjuts framåt på dessa breddgrader.

På arrangemangs-sidan kan man också nämna den nystartade seniorcupen kallad "Borst Open" inomhus i fotboll i den nya All-hallen .

HERRFOTBOLLEN har fram till och med 1999, 
spelat 36 säsonger i VFF:s serier med 690 matcher, 301 vinster, 112 oavgjorda samt 277 förluster med målskillnaden 1675-1449 och 813 poäng. 
Med detta intager man en 180:e plats i VFF:s maratontabell. Att laget för det mesta har hängt med bra i de serier man har spelat i kan man se på plusstatistiken ovan.

2013 spelade BIF i div 6 Boråsgruppen och slutade på en 5:e plats i tabellen efter att ha haft toppkänning mest hela säsongen men dalat lite på slutet.

DAMFOTBOLLEN  hade verksamhet redan i början av 70-talet men detta las ner och man hade svårt att hålla igång verksamheten. Men man har i alla fall spelat i seriesystemet fram till 1999 i,
9 säsonger med 128 matcher, 25 vinster, 16 oavgjorda och 87 förluster med målskillnaden 151-459 och 87 poäng inspelade. 
Som synes betydligt sämre resultatmässigt före millenium-skiftet. I maratontabellen intager man en 151:a plats. Men känslan är att det har gått betydligt bättre under 2000-talet.
2013 spelade damerna i div. 3 södra med en 7:e plats i tabellen.

Statistiken tagen från boken Västgötafotbollens 1900-talshistoria av Harald Jakobsson.

Till sist måste man konstatera att så länge det finns folk som hjälper till kring föreningens verksamhet så kommer denna att blomstra för en lång tid framöver då det verkar finnas en riktig god anda i trakterna kring Borgstena. Att sponsorstödet är så stort som det är påverkar också en del kan man tänka med ett drygt 60-tal sponsorer som får synas fint i klubbens fina matchprogram. Det är alltid lika trevligt att vistas vid den vackra arenan NOSSEBORG när det vankas fotboll oavsett vilket lag man håller på.