Inspirera unga personer - Transfer, Mentor

Vad gör man när man jobbar som Speaker?

Niondeklassarna i Blombackaskolan, Södertälje tyckte nog att mitt yrke – speaker/röstinläsare – verkade lite egendomligt. Speciellt när jag berättade att det inte är ett så tryggt jobb att man kan försörja sig på det mer än ibland. Jag berättade att jag blev reklamröst av en slump för 16 år sedan, att jag har egen firma och även jobbar som föreläsare i service och sitter i olika receptioner. En av frågorna som dök upp från eleverna var ”så om du är sjuk och dålig i halsen, är det kört då?” ”ja, det är det. Då måste jag hålla mig tyst ett par dagar tills stämbanden är bra igen”. Hade också med mig ett ljudprov och spelade upp min senaste radio- och TV-spot för Hyundai, några av eleverna hade hört denna tidigare. Och jag berättade att man som speaker tar sig till en studio – behöver vara punktlig, studion kostar i allmänhet runt 3000 kr per timme för kunden att boka – går in i inspelningsbåset, står/sätter mig vid mikrofonen och säger vad som står i manus.


Vad krävs för att jobba som speaker?”

För att kunna arbeta som speakerröst bör man ha en röst som är behaglig att lyssna till men alla former av tonlägen, dialekter, språk och åldrar är användbara men man är helt i händerna på kunden som bestämmer vilken röst de vill ska representera varumärket.
Jag har gått flera olika kurser för att bli bättre på röstteknik, både sång- och röstkurser. Dessutom har jag varit noga med att lära mig mitt hemspråk svenska och dess grammatik ordentligt.

 

”Får man säga vad man vill när man är speaker?”
Nej, det får man inte. Manuset kan dock ibland innehålla en enda mening som man kan traggla med i flera timmar om det vill sig illa. Det svåraste kan vara att kunna ta regi, dvs förstå vad kunden och de som sitter i kontrollrummet vid spakarna menar när de säger att man ska låta ”glad men inte överlycklig”, ”låt förtroendeingivande”, ”låt inte så säljig” osv.

”Hur få omgivningen att lyssna på mig?”

När jag ändå träffade dessa unga personer passade jag på att ge lite extra coachning till dem som individer; att ur sitt språk försöka stryka alla onödiga utfyllnadsord man säger som mest har med jargong att göra ”va”, ”liksom”, ”såhär”, ”typ” osv.
Att träna på att tala lite långsammare är också bra. Många unga pratar så fort att det låter som om de är jagade av ett godståg…
Sen gav jag dem också ett stalltips nämligen att om man ska få sin omgivning (mamma, pappa, syskon, kompisar, lärare m fl) att lyssna är det fel taktik att höja volymen på sin röst utan tvärtom, sänka den kommer att göra susen. Genom att tala med lägre volym får man bättre uppmärksamhet plus att människor orkar lyssna eftersom talet blir mindre gapigt.

Tre tips för framtiden till dig som är ung
Ett: det du bestämmer dig för att utbilda dig till är inte hugget i sten. Ändra dig om du känner att du är på fel spår, omskola dig längre fram går alldeles utmärkt.

Två: Gör vanliga saker ovanligt bra så ska du se att du får trevliga erbjudanden.
Tre: Gör klart gymnasiet istället för att göra som jag gjorde; att hoppa av. I stort sett alla utbildningsvägar är stängda då du inte har ett fullgånget gymnasium så valfriheten blir sämre.

 

Catrin Fock