Fika
Havrekaka med nougat
24 st
100 gr margarin
4½ dl havregryn
1 msk vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
garnering: 100 gr nougat
Smält margarinet. Blanda samman havregryn, mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och sirap.
Tillsätt matfettet. Bred ut smeten i en smord långpanna, grädda i ca 10 minuter.
Skiva nougaten med osthyvel.
Skär kakorna i rutor , låt stå kallt ca 10 minuter
Havrekakor
Ca 60 st
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1½ dl socker
1 tsk bikarbonat
225 g margarin
Arbeta ihop allt till en deg. Forma runda bollar som du plattar till lite på toppen.
Grädda i ugn 12-14 min 175°.
Amerikanska brownies
24 st
100 g hasselnötter
150 g smör/margarin
3/4 dl kakao
3 ägg
3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Garnering: smält blockchoklad
Ugn: 150 grader
Smörj och mjöla ett bakplåtspapper, som läggs i en stor långpanna, 20*35 cm stor.
Hacka nötterna.
Smält fett och rör i kakao.
Låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner chokladblandningen och mjölet blandat med bakpulver och nötter.
Bred ut smeten i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
Skär den avsvalnade kakan i ca 24 bitar.
Bred eller spritsa ut smält blockchoklad på kakorna.
FRYST HALLONTÅRTA
8 bitar300 g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor
Fyllning: 3 dl vispgrädde
1 dl lätt crème fraiche
1 dl florsocker
2 äggulor
1/2 liter fäska eller frysta hallon, ca 250 g
GÖR SÅ HÄR Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassa och rör ner ägg och äggvita. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 15-20 min. Låt kakan kallna. Vispa grädden riktigt hårt. Vispa ihop lätt crème fraiche, florsocker och äggulor. Halvtina och mosa hallonen. Rör ner äggsmeten och hallonen i grädden. Bred ut hallongrädden över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys i minst 4 tim. Låt tårtan stå framme ca 30 min. före serveringen. Garnera med hallon.