Att vara genbank

För att vara genbank måste alla djur vara köpta från en befintlig genbank med genbanksintyg. (Avkomma från ej genbanksanslutna djur med genbanksintyg går inte) Sedan är det bara att prata med respektive ansvarig om att intresse finns att bilda egen genbank. Finns inga andra djur på gården av samma djurslag är det oftast inga problem, ansökan beviljas ofta på en gång. Har du däremot flera raser, eller någon nära granne som har djur av samma slag (tex. höns) måste någon från genbanken komma och besiktiga din avelsanläggning för att avgör om den är helt säker. Detta för att dessa ursprungliga oförädlade lantraser ska förbli oblandade. Hittar de några brister får man naturligtvis möjlighet att åtgärda dessa. Målet är ju att så många genbanker som möjligt ska finnas.


Bättre med många små än några stora!

Att vara genbank är ett roligt och givande arbete som ger dina djur ett mervärde och det är verkligen inte betungande på något vis. En gång per år fyller man i ett papper där du beskriver dina djur under året.
När det gäller höns, hur många djur, antal ruvningar, ruvdjur, vikt och sjukdomar osv.
För kaniner gäller att hålla koll på vilka djur man parar och att märka ungar som man skriver genbanksintyg på och sedan skicka in kopior på intygen samt blanketten ifylld med årets händelser, vikter osv.
Som grädde på moset får du dessutom som genbank ersättning från och med i år 2008 :-)

Det du inte kan göra är naturligtvis att blanda raser lite hur som helst. Dessutom ska djuren hållas så naturligt som möjligt. Dvs. att låta djuren få utlopp för sina naturliga instinkter och att inte driva dem till överproduktion med mat, ljus eller selektivt avelsurval mot bestämda mål.

De gamla oförädlade lantraserna

Alla våra härdiga gamla stammar av hushållsdjur hotade att försvinna efter nästan ett sekel av propaganda för de moderna högproducerande raserna. Tack och lov reagerade några människor i tid och hann därigenom rädda de få rester som några tjuriga gamla bönder hållit oblandade sedan början av 1900talet (och längre än så). Dessa djur oavsett djurslag är inte lika högproducerande men är i gengälld friskare, härdigare, lever längre och äter bara en bråkdel så mycket som sina förädlade kusiner. Dessutom är de oftast roligare att se på eftersom de har sina naturliga beteenden kvar.
De har en oanad variation i sina gener. Inte bara av nostalgiska skäl är denna genpool viktig för framtiden, här kan också finnas hjälp och svar på olika problem som den vanliga aveln kan stöta på i framtiden.