Starta eget-Vara sin egen chef

- Äga och styra sin egen verksamhet
Affärsplanen är till för att man ska få ordning och struktur på de planer man har inför starten. I denna affärsplan ska en affärsidé upprättas som ska bestå av tydliga mål för verksamheten. Det ska täcka upp för vad man ska göra i organisationen?, vilka ramar som ska finnas för verksamheten? och vem den tänkta målgruppen är? Målen ska även kunna vara mätbara, utmanande men verklighetstrogna. En tydlig affärsidé ska även förstås av personalen och utåt kunderna. Förutsättningarna på marknaden ser olika ut i olika tider och för företaget är det av betydelse att hänga med i svängarna och med jämna mellanrum göra eventuella justeringar och uppdateringar i sin affärsidé. Eftersom vi lever i en miljö där det hela tiden skapas nya moderniteter och efterfrågan av kunderna måste man ständigt uppdatera sina produkter och tjänster för att man som företag ska vara eftertraktad och konkurrenskraftig även i framtiden.
Det är många av dagens nyföretagare som misslyckas därför att de inte har en genomtänkt affärsidé med en välstrukturerad affärsplan. Det räcker inte bara med en utmärkt idé. Det behövs en genomförbar plan och stategier för att se hur hållbart det kommer att vara ekonomiskt både kortsiktigt och långsiktigt. Dessutom ska man göra en noggrann analys av vilka möjligheter och risker som finnas för den planerade verksamheten. Det krävs helt enkelt en konkret handlingsplan, både på kort och lång sikt. Lönsamhet och effektivitet uppstår när man gör rätt saker och genomför dem på rätt sätt. Effektivitet brukar vara en av nyckelorden i ett framgångsrikt företag. I denna effektivitet är målet att på bästa möjliga sätt fördela och arbeta med sina resurser utifrån lönsamhet. Företaget ska integrera och samordna strategier, resurser, människor, teknik och arbetsinsatser (rätt saker på rätt plats).
En affärsidé behöver inte vara lång utan ska vara genomplanerad och fylla följande påståenden:
- Produkt-Vad är det jag ska erbjuda vara eller tjänst? hur fyller det kundernas behov?
- Kundgrupp-Vem ska man rikta sig mot, vad har gruppen för behov?
- Metod-Vilken organisation ska företaget ha?
- Konkurrens-Hur ser förutsättningarna ut för min produkt/tjänst i näringslivet? är marknaden övermättad?, kommer jag kunna konkurrera med andra?
- Plats- Var ska lokalen finnas, lokalt eller centralt? vilken plats är lämpligast för vår affärsverksamhet?
En affärsplan kan vara mer eller mindre omfattande bereonde på hur stor och omfattande verksamheten är. Affärsplanen ska kontinuerlig uppdateras och följa med i verksamhetens utveckling.En del av affärsplanen ska bestå av en startbudget, resultatbudget och en likviditetsbudgtet. Nedan följer en förklaring på vad som ska ingå i dessa budgetar.
Startbudget, 3 steg
En starbudget ger svar på hur mycket kostnader man har för att starta igång företaget och hur mycket det kommer att kosta att driva företaget en kortare period utan några intäkter. Det är dessutom viktigt med extra ekonomisk finansiering i fall det dyker upp merkostnader som man inte tänkt på.
1. Startkostnader
- Lokalhyra ev. kostnader för ombyggnad
- Kontorsinredning, kontorsmaskiner
- Leasingavgifter
- Varulager
- Förbrukningsmaterial
- Försäkringar
- Lägsta lön till dig själv, skatter, och social avgifter under 6 månader
- Telefon-, mobil- och internet kostnader
- Marknadsföring (annonser, visitkort, brevpapper, loggor, företagsprodukter etc.)
- Konsulter (revisor, jurist)
- Övriga kostnader som finns inom specifik branch
- + marginaler på ca. 10%
Det går att bortse från vissa kostnader allt beroende på vad det är för en verksamhet man ska starta. Om man räknar ihop kostnaderna får man fram summan av vad det kommer att kosta dig under uppsataren av företaget.
2. Säkra intäkter
Summera och lägg ihop dina säkra intäkter (eventuellt egna pengar). Det väsentliga och viktiga är att man gör en realistisk prognos. Att någon lovat ge dig affärer är inte samma som genomförd och avslutad affär, det kan alltid hända att någon drar sig ur eller längre inte är intresserad av erbjudandet. Ta därför bara med det du vet med säkerhet i startbudgeten.
3. Uträkning
I det slutliga skedet i startbudgeten drar du bort - intäkterna från kostnaderna och får då fram resultatet på hur mycket pengar du behöver som startkapital.
Resultatbudget
Resultatbudgeten är mycket viktig eftersom den visar företagets långsiktiga överlevnad. Som nystartat företag är det extra viktigt att ha en genomarbetad resultatbudget där man budgeterar för startåret och andra årets verksamhet, uträkningen ska göras exklusive moms (utan inräknad moms). Därefter brukar man göra en resultatbudget löpande en gång per år. I de fall resultatet visar negativt måste man så snabbt som möjligt se över lämpliga lösningar för att uppnå lönsamhet. Det kan vara alltifrån billigare lokal till förändringar i sortimentet. I starten kan det i många fall vara svårt att uppnå lönsamhet men däremot är positiva resultat nödvändiga för att företaget ska överleva på sikt.
Resultatbudget, uträkning:
+INTÄKTER
-KOSTNADER
_________________
=RESULTAT
Likviditetsbudget
Likviditetsbudgeten visar om pengarna räcker. Den är till för att betalningströmmarna in och ut från företaget inte stämmer överrens med inträker och kostnader. Det innebär att vissa månader har företaget mer inbetalningar och utbetalningar och tvärtom därför måste företagets planerade in och utbetalningar sammanställas i en likviditetsbudget för att visa företagets budgeterade likviditet under olika perioder. Denna likviditetsbudget sträcker sig över ett år men sammanställs en gång per månad. I budgeten är merparten av siffrorna räknade inklusive moms (med inräknad moms). Undantag är försäkringar, moms, amorteringar, skatter, arbetsgivaravgifter etc. Likviditetsbudgeten visar även på företagsets kortsiktiga betalningsförmåga. Likvida medel är de pengar som finns i företaget på bankkonto, checkkonto och i form av kontanter. En likviditetsbudget är uppbyggd på följande sätt.
IB/Ingående behållning (ingående likviditet)
+INBETALNINGAR
-UTBETALNINGAR
____________________
UB/Utgående behållning (utgående likviditet)
De pengar som finns som likviditet i företaget sista januari/utgående behållning är samma summa som återfinns den första februari som ingående behållning. För nystartade företag är det extra viktigt att tänka på när utbetalningar och inbetalningar görs för att man ska få en struktur på sin likviditet.
Starta eget hjälp
Som ny eller redan etablerad företagare har man stor nytta av personer och nätverk som är kunniga och kan hjälpa dig att komma igång, ge ekonomiska råd och även hjälpa dig i krissituationer som kan uppstå. Nedan följer några organisationer man kan vända sig till.
- Banken- Kan bistå men ekonomiskt hjälp framförallt vid uppstarten av ett företag. Som okänd företagare kan det ibland vara svårt att få igenom ett lån. Det är därför av betydelse att ha en bra bankkontak då man gör en låneansökan.
- Redovisningskonsult- En person som är bra att anlita i det avseende man behöver hjälp med den ekonomiska redovisningen i organisationen. En redovisningskonsult är en extern uppdragsgivare som bistår med olika redovisningstjänster som rådgivning inom redovisning, företagande och beskattning. Konsulten sköter den löpande ekonomiska redoviningen i företaget, gör avstämmningar av konton samt genomför årsbokslut och årsredovisning. Konsulten sköter även om utbetalning av löner och kontakten med myndigheter.
- Nyföretagarcentrum (www.nyforetagarcentrum.se) - Denna organisation hjälper till med kostnadsfri rådgivning. Som privatperson kan man vända sig hit och få vägledning kring sin affärsidé, budget, makrnadsföring eller hjälp med planeringen inför företagsstarten.
- ALMI företagspartner (www.almi.se) - I likhet med Nyföretagarcentrum hjälper ALMI till med rådgivning när man vill starta eget. Deras verksamhet erbjuder även lån, rikkapital och stöd i företagets olika faser.
- Drivhuset (www.drivhuset.se) - Vänder sig till studenter som vill starta och driva eget. De hjälper till med vägledning, utbildning, egna föredrag och temadagar samt erbjuder har kontakter som kan vara till hjälp för den som startar.
- Kommunens näringslivsbolag - I de flesta kommuner i landet går det att få hjälp av en näringslivssekreterare. I kommunens näringslivsbolg är man involverad i att erbjuda möjligheter för nya företag att etablera sig.
Andra organistioner har hand om nyföretagande och som man kan vända sig till när man behöver råd och vägledning är bland annat- Internationella Företagarföreningen (IFS) www.ifs.a.se, FranshiseNet www.franchisenet.net, Euro Info Centre www.euroinfo.se. Det är exempel på några organisationer som man kan använda sig till för att få all typ av vägledning som är nödvändig för att driva och starta upp son verksamhet. På hemsidan www.verksamt.se är en bra sida som har samlad information och kloka tips samt enkla mallar för affärsplan och budget. På sidan kan man även hitta råd som ges av flera myndigheter.
Bolagsformer
Det finns ett antal bolagsformer som man kan starta. Beroende på om man är ensam eller flera personer kan man organisera på olika sätt. Det kan därför vara lämpligt att välja en företagsform som passar ens egna ekonomiska situation, behov och branch. Nedan följer en översikt av de vanligaste och mest använda företagsformerna.
Enskild firma- Är lämplig till privatpersoner som har minst en ägare. Som företagets ägare svarar man personligen för alla avtal som ingås och för skulder man drar på sig. Det krävs inget starkapital och det är den enskilda näringsidkaren som företräder verksamheten.Det är företagets ägare som blir företagets identitetsbeteckning. Företagets ekonomi ska vara skild från den privata ekonomin. Det är inget tvåg att ha en revisor men det är lämpligt med någon som kan sköta om företagets ekonomi ifall oförudsedda ekonomiska förluster inträffar. Du kan ha anställda men dock inte anställa make/maka. Om båda arbetar i företaget får ni dela på vinsten mellan er. Företaget registreras hos Skatteverket eller bolagsverket och man får namnskydd i det egna länet. De skatteformer man har är F- eller FA-skatt, vidare regler om detta kan man hitta på skatteverkets hemsida www.skatteverket.se. Den skatt man får betala som ägare är överskottet vilket består av inkomstskatt och egenavgifter. Födelningen av vinster och förluster går till ägaren med undantag om make eller maka finns registrerade i företaget. I de fall man blir sjuk kan man få sjuklön och sjukpenning från Föräkringskassan. Om man går i konkurs eller avveckla sin verksamhet sker avregistrering.
Handelsbolag- För att starta ett Handelsbolag måste man vara minst två personer som kallas bolagsmän. Det innebär att man inte kommer att betraktas som anställd men man har rätten att anställa personal. Det är ett krav att man registrerar verksamheten hos bolagsverket. När registreringen är genomförd får man ett organisationsnummer och ett namnskydd i det egna länet. Innan man registrerar sitt företag ska man upprätta ett bolagsavtal där det bla. framgår arbetsfördelning, hur man ska fördela vinster och förluster mellan varandra samt vad som händer om någon bolagsman vill lämna verksamheten. I ett Handelsbolag krävs inget startkapital utan man bestämmer själva hur mycket pengar man vill sätta in. Som bolagsmän har man solidariskt ansvar och alla avtal som görs är man ansvarig för. Det är inte krav på att ha en revisor men det är lämpligast. Däremot om företaget har andra företag som är delägare ska det finnas en revisor och en årsredovisning ska upprättas. Hur man ska fördela vinst och förlust beror på vad som står i avtalet som upprättades vid versamhetens start. Finns inget sådant avtal delar man lika. Bolaget ska ha en F-skatt och som bolagsman ska man ha en SA-skatt (särskild debiterad A-skatt). Varje bolagsman ska betala inkomstskatt och egenavgifter. Vid sjukdom gäller som för alla andra bolag att man söker sjukpenning hos Försäkringskassan. I de fall företaget går i konkurs eller ska avvecklas sker det med likvidation och den som är likvidator registreras hos bolgasverket.
Kommanditbolag- Det är samma regler som gäller för handelsbolag med få undantag. Den största skillnaden med ett kommantidbolag är att man minst måst ha en bolagsman som även kallas för komplementär och som ansvarar för företagets alla skulder. Bolagsmännen står endast för sin egen kapitalinsats de gjort i företaget och detta ska finnas registrerat hos Bolagsverket.
Aktiebolag- I och med reformen har startkapitalet halverats till minst 50.000 kr från tidigare 100.000 kr. Det aktiekapital som finns i företaget kan bestå av antingen pengar eller av egendom som är till nytta för verksamheten. De som äger aktier i ett aktiebolag riskerar att förlora det insatta kapitalet vid eventuell konkurs. De flesta som startar ett aktiebolag sitter oftast i styrelsen och har en verkställande direktör som har ett ganska stort ekonomiskt ansvar om man missköter sig. För att kunna driva ett aktiebolag måste man ha en auktoriserad och godkänd revisor som ansvarar för bokföring och den ekonomiska redovisningen av företagets olika transaktioner. Företaget har även som krav att upprätta en årsredovisning. Som ovannämnda företag registrerar man sitt företag hos Bolagsverket och Skatteverket. Företaget tilldelas ett organisationsnummer och får namnskydd i hela landet. Aktiebolag ska inneha en F-skatt (företagsskatt) och en A-skatt (anställda). Bolaget beskattas för vinsten som görs i företaget med en så kallad bolagsskatt. Ägarna får betala skatt för uttagen lön och eventuell utdelning (inkomstskatt + kapitalinkomstskatt). Vinster som görs får aktieägarna i form av utdelning. I de fall man blir sjuk får man ta ut så kallad sjuklön från företaget man är inte berättigad att får sjuklön från Försäkringskassan. Om företaget försätts i konkurs sker det med likvidation. Likvidator registreras hos bolagsverket. Bolaget är en juridisk person och ingår avtal och svarar för skulder vilket innebär att man inte har något personligt ansvar. I de fall företaget går i konkurs förlorar man endast det man satt in i företaget.
Grundläggande företagsekonomiskt förhållningsätt
För att komma igång med sin verksamhet krävs det att man arbetar utifrån grundläggande företagsekonomiska principer. Som företag måste man börja med att införskaffa resurser och för det behövs kapital. Dessa resurser ska bestå av personal, maskiner, datorer, råvaror, lokaler och ett lager. Resurserna är ofta begränsade i förhållande till de behov och önskemål som finns. Utrustningen som man köper in minskar dessutom i värde över tid och något man måste ha med i åtanke. För att ta fram effektiviteten i en organisation ska man mäta och jämföra intäkter med kostnader. Det är också viktigt att mäta vilken avkastning man får på det satsade kapitalet. Man mäter och analysera mot budgeterade mål, gör jämförelser mot tidigare år eller tittar efter avvikelser som finns i andra organisationer i samma bransch. I offentliga verksamheter handlar det istället om att nå de mål man har satt upp enligt de budgetramar som är angivna från högre instanser. I börsbolag av större karaktär utför man kontroller för att se hur effektivt deras resurser använts genom att mäta marknadsandelar, vinst, avkastning och börskurs. I mindre företag där ägaren ofta arbetar ensam är de ekonomiska målen inte lika styrande. Ägaren är trots det beroende av att företaget går i vinst för att överleva. En organisation inom den offentliga sektorn exempelvis skola har inte vinst som det primära målet i sin verksamheten. Målet är istället att ge en bra och kvalitetsäkrad utbildning för statens tilldelade pengar.
Effektivitet är ett begrepp som används flitigt i företagssammanhang och innebär att vara nyttig, verkningsfull och användbar. I företagsekonomiska termer definierar man effektivitet genom att göra saker rätt och att man gör rätt saker. Ett företag bör arbeta med inre och yttre effektivitet. Den inre effektiviteten handlar om att tillhandahålla produkter/tjänster till rätt pris och kvalité. Förutsättningen för att lyckas med detta är använda sina resurser på ett lönsamt och planerat vis. För företaget är det av betydelse att undvika sådant som är onödigt och som medför att resurser går till spillo. Det kan vara alltifrån överflödig lagerhållning, varor som inte kommer till använding för att de finns i mängder och har blivit omoderna och inte längre är eftertrakdade på marknaden. Man ska även planera sin arbetskraft. I planeringen ska man ta hänsyn till vilken typ av kompetens man är i behov av? och hur många anställda man behöver? för att verksamheten ska fungera. Företagsledningen ska även kunna fördela sin arbetkraft där den behövs och minska där det inte finns behov. Man ska se till att ingen blir undersysselsatt medan andra får jobba det dubbla. Det krävs med andra ord att företaget gör noggrann planering med bra rutiner och där man har en inre kontroll.
Ett annat sätt att uppnå effektivitet är genom yttre effektivitet. Det upppnås bäst genom att tillhandahålla produkter/tjänster som marknaden efterfrågar och är i behov av. Kunderna är en av de viktigaste verktygen vi har att utgå ifrån. Det är kundernas efterfrågan som styr om vi kan sälja en produkt/tjänst och gå med vinst och bli lönsamma. Vad som efterfrågas och var behoven finns kan man uppnå genom att göra en övergripande marknadsanalys inom sin bransch. Genom att kartlägga vilka produkter och tjänster som andra företag erbjuder samt genom att se om det finns det något som andra företag inom samma bransch saknar och som man istället kan erbjuda?. Mycket handlar om att våga tänka nytt, vara kreativ och experimentera. Konkurrenskraftiga företag ligger ett steg före och är bra på att erbjuda produkter och tjänster som är annorlunda, unika, moderna och prisvärda i förhållande till vad som redan existerar på marknaden. Exempelvis om kunderna efterfrågar en speciell design på sina möbler och man istället erbjuder en design som är ur tiden med fel tyg, form och färg leder det till att man hämmar ett framgångsrikt och effektivt företag om man inte är medveten om detta och fortsätter sälja det till sina kunder. När man startar sitt företag är man även i behov av att marknadsföra sitt namn och tjänster/produkter. För att kunderna ska känna till organisationen och konsumera det vi erbjuder måste vi på olika sätt nå ut till vår målgrupp. Det finns olika kommunkationsvägar som man kan använda sig av. Det kan vara alltifrån spridning genom omgivning till annonsering i media. Efter att man blivit etablerad på marknaden och kunderna känner till och är nöjda med produkterna och servicen man erbjuder kommer det att spridas från en kund till en annan genom rekommendationer (mun till mun metoden).
En organisation genomgår under olika satadier i sin utveckling där det kommer att finnas olika behov och problem som man måste hantera under företagets livcykel. Denna utveckling är cyklisk där faserna man går igenom upprepar sig och återkommer i perioder. En organisation är i ständig rörelse och förvandling och kräver på så sätt beredskap när man behöver utveckla, förändra och åtgärda plötsliga händelser.
Företagsets livcykel bestående av 4 återkommande faser:
- Entreprenörsfasen- Ett nystartat företag har för det mesta svårt att uppnå effektivitet. Företaget måste i början tänka på att etablera sig på marknaden. De varor och tjänster som man erbjuder behöver bli erkända och uppskattade för att företaget i framtiden ska blomstra och bli effektivt. Det är viktigt med offensiv satsning i början i form av marknadsföring.
- Expansionsfasen- I nästa fas av utvecklingen har företaget redan blivit konkurrenskraftigt och etablerat på marknaden. I denna fas växer företaget och kostnaderna ökar markant vilket lätt kan leda till att man förlorar kontrollen. Företaget behöver därför strukturerat uppföljningssystem där man med jämna mellanrum kan mäta och utvärdera verksamheten för att veta hur intäkter, kostnader och behov ser ut.
- Blomstringsfasen- I den tredje fasen börjar tillväxten stanna av och stelbenhet träder fram. Byråkratin inom organisationen växer och man blundar för att utvecklas och blir hemmastadgad med gamla rutiner och tillvägagångsätt. För att motverka att det ska hända behöver man satsa på produkt- och tjänsteutveckling.
- Mognadsfasen- I det sista ledet i företagscykeln behöver kvalitetsarbetet öka och verksamheten formas utifrån att man sänker kostnader och ökar sin effektivitet. Företaget behöver tänka i nya banor, utvecklas och omorientera sig för att möta marknadens krav och för att överleva.