Söka arbete
Påväg mot ett nytt arbete
-Ta vara på varje chans du erbjuds, se det som en framtida investering i erfarenhet, ta motgångar och förluster som en möjlighet till nya utmaningar
-Nekas du ett jobb så kommer ett nytt, du förtjänar det bästa
-Se alla möten och vägar som positiva och ge aldrig upp, du har inget att förlora bara seger väntar bakom nästa dörr
-Nekas du ett jobb så kommer ett nytt, du förtjänar det bästa
-Se alla möten och vägar som positiva och ge aldrig upp, du har inget att förlora bara seger väntar bakom nästa dörr
Att söka arbete kräver både tid och engagemang. Det viktiga är att inte ge upp i första taget utan kämpa vidare, tillslut hittar man något som passar. I början kanske man inte får drömjobbet men man ska se all erfarenhet som ett närmare steg det framtida drömjobbet, viktigt att sätta upp mål som är både kortsiktiga och långsiktiga för då har man något att sträva efter. Det är även bra med erfarenhet från olika arbeten för att se vad som passar en bäst. Erfarenhet ger dig en grund och något som du kan utgå ifrån när du ska vidare i din karriär. Självklart ska man ställa krav och inte acceptera något som man absolut inte vill göra. Det blir en förlust för förtaget och dig själv. Lyssna till dig själv och gå den väg du vill får att nå dit du vill!
Dagens arbetsliv kräver mycket erfarenhet om man söker sig till ett kvalificerat arbete. Företag är oftast intresserade av individer som både har relevant utbildning och flera års erfarenhet inom specifik bransch. Anledningen är att man efterfrågar personal som är självgående och rutinerade för att undvika den merkostnad och tid det tar att lära upp en ny medarbetare som saknar relevant erfarenhet.
Det finns många olika vägar och bra sätt att söka jobb på. För att få ett effektivt resultat är en kombination av olika tillvägagångsätt bäst. Testa även att verkligen nå ut till många företag samtidigt. Ju mer du söker desto större är chansen att få napp. Nedan följer några metoder för hur du kan gå tillväga i jobbsökandet.
Jaga efter jobbet:
- Ta hjälp av Arbetsförmedlingen och deras hemsida. Här utanonnseras många arbeten som man kan söka på egen hand. Det går även att chatta med en arbetsförmedlare, få hjälp med att få kontakt med arbetsgivare som söker personal vid så kallade rekryteringsträffar och rekommendationer från Arbetsförmedlingen. De hjälper även till med praktik, jobbcoachning och utbildning.
- Använd dina kontakter. Berätta för tidigare arbetsgivare, vänner och nätverk att du är ute efter ett jobb. Det är många tjänster som aldrig utannonseras utan man kan hitta de genom sitt kontaktnät. Ibland är företaget själva inte medvetna om att de behöver tillsätta någon ny och då kan du vara ute i rätt tidpunkt för att få jobbet.
- Gör en lista på företag som du är intresserad av och gör spontanbesök där du söker upp chef och berättar om dig själv, lämnar CV och personligt brev och avslutar med att fråga om det finns möjlighet till jobb.
- Ta hjälp av bemannings- och rekryteringsföretag. De är alltid ute efter att rekrytera personal inom de flesta områden. De hyr oftast ut sin personal till företag som behöver personal vilket innebär att du kan hitta jobbet via den vägen.
- Sociala medier är också ett bra alternativ att hitta ett arbete på. Hemsidor som Facebook och Twitter är populära ställen.
- Gå en utbildning som ger dig ett jobb direkt. Det finns många kortare utbildningar där man får specifik kompetens inom yrken där det behövs arbetskraft. Exemelvis kvalificerade yrkesutbildningar.
- Sprid ditt CV till många arbetsgivare. Kopier upp ditt CV och personliga brev i många upplagor och dela ut till de företag som intresserar dig.
Det är hård konkurrans inom vissa yrken på arbetsmarknaden. Det är många arbetssökande som söker samma tjänst. Det kan vara upp till några hundra sökande på en eller två utanonnserade tjänster och är därför till nackdel för den som söker sådana jobb. Arbetsgivaren har i detta fall ett stort utbud arbetssökande och i dessa fall möjlighet att välja den person som besitter de rätta kvalifikationerna. Det finns även underskott på personal inom många yrken där det är svårt för arbetsgivaren att hitta tillräckligt med medarbetare. Sedan lägger man även stor vikt vid de personliga egenskaperna och hur väl den nya medarbetaren skulle tänkas passa in i företaget.
Konkurrensutsatta yrken inom en 5 -10 års period
- Handläggare/utredare offentlig sektor
- Administratör
- Rekryterare/personaltjänsteman
- Finanssektorn
Yrken där man är i behov av personal
- Högskoleutbildad personal inom sjukvården
- Ingenjörer och kvalificerade yrkesarbetare inom industri
- Ingenjörer och yrkesarbetare inom bygg och anläggning
- Chaufförer och fordonsmekaniker
- Lärare
- Högskoleutbildade inom IT
- Specialutbildade kockar