Ingefära

Ingefära är en växt som från början härstammar från Asien. Den är inte bara användbar som krydda i olika maträtter, den är också en välbeprövad läkeväxt.  I Kina har man exempelvis använt den mot speciellt matsmältningsbesvär i årtusenden.
Den innehåller ämnen som kan lugna en orolig mage, stärka immunförsvaret, lindra onda leder, minska förkylningssymptom och få bukt på morgonillamående och åksjuka. Även graviditetsillamående kan dämpas om man tuggar ingefärsrot.

 

Enebackens ingefärsrot har legat i en speciell sockerlag och därefter torkats och är därför mer smaklig än helt färsk rot, men ändå lika verksam. Tas vid behov eller som kur tre gånger om dagen.

Innehåll: Ingefärsrot, socker, salt och citronsaft.

Produkten innehåller inga konserveringsmedel men håller ca tre månader om den förvaras svalt i lufttät förpackning.

Eftersom det visat sig vara alltför tidsödande för mig att göra i ordning ingefäran till försäljning, lägger jag nu ut receptet här för den som vill pröva.

Här kommer receptet:
 
Dag ett
2 koppar ingefära
2 koppar vatten
1 1/2 halv kopp socker
2 tsk citronsaft
2 tsk salt
 
Skala och skär ingefäran i passande, ganska tunna bitar. Koka upp bitarna i vanligt vatten, låt sjuda någon minut och häll sedan av vattnet. Upprepa två gånger till och låt därefter ingefäran torka på handduk ca 1/2 timme. Koka upp sockerlagen och låt sjuda ett par minuter. Låt svalna och häll upp ingefära och lag i en stor glasburk, sätt på locket och ställ svalt ett dygn.
 
Dag två
Häll av lagen i en gryta. Tillsätt:
2 koppar socker
2 tsk salt
Låt sjuda ett par minuter, svalna och häll sedan tillbaka över ingefäran i burken. Låt stå ytterligare ett dygn.
 
Dag tre
Häll återigen upp lagen i en gryta, koka upp och tillsätt:
1/2 kopp socker
2 tsk salt
Låt sjuda ett par minuter, svalna och häll över i burken igen. Sätt på locket och ställ burken svalt i två dygn.
 
Dag 5
Häll bort sockerlagen och bred ut bitarna på en plåt. Försök få dem en och en. Ställ dem i ugnen på ca 65 grader och sätt något mellan luckan och ugnen så den inte stängs helt. Exempelvis en stekspade. Låt bitarna torka i den låga värmen tills de är lite sega, ljusbruna och blanka. Det tar ungefär 6 timmar. När de är klara är det bara att lägga dem i en lufttät burk och förvara dem svalt. De står sig i ca 3 månader.
 
Lycka till!

Här är en länk till mer läsning om den välgörande ingefäran: http://www.grongava.com/artikelserien.php?aid=30&PHPSESSID=ef9078198f5dbbf443b2889103d26bef