Ukeleleackord och funktion för att lägga till dom i dina texter   -> 




EJDELEN´S KOKBOK! Egna recept.


Rosenkanapéer fyllda med lax en god räkröra.
Rosenkanapéer fyllda med lax en god räkröra.

Färsfylld paprika med nötfärs, eget recept.
Färsfylld paprika med nötfärs, eget recept.

Enkel lappskojs av smakrik färs och makaroner.
Enkel lappskojs av smakrik färs och makaroner.

Gulasch-soppa. Recept från en polack.
Gulasch-soppa. Recept från en polack.

Kycklingsoppa med grönsaker, eget smakrikt recept.
Kycklingsoppa med grönsaker, eget smakrikt recept.

BILLMAN'S FRANSKA!


7 dl ljummet vatten
50 gram färsk jäst
½ msk salt

2 dl grahamsmjöl
resten vetemjöl (degen ska vara fast)

Värm upp ugnen till högsta värmen 275/300 

Låt degen vila i 45 minuter i kall ugn eller i kall mikrovågsugn.

Knåda ut degen på bakbordet och kavla ut den tjockt. Rulla ihop den till en giffel, lägg giffeln på ett bakpapper på plåten, jäs giffeln i 20-30 minuter. Spruta vatten över degen innan ni ställer in den i ugnen, för att brödet ska få en torr skorpa.
Baka brödet i 10 minuter på högsta värmen. Stäng av ugnen och öppna luckan lite på glänt, sätt en "sked" emellan och låt brödet jäsa klart under 20 minuter.

Ta ut giffeln och låt den kallna under bakduk. Ett jättegott bröd som är både nyttigt och hälsosamt! Lycka till!

Sallads-fat med kyckling och kalkonskivor.
Ett sådant här sallads-fat kan beställas färdigt från olika restauranger. I det här fallet kommer beställningen från Lyckornas Lax-restaurang i Ljungkile, fatet ingår. Man kan variera frukter och kallskuret i all oändlighet, det finns också lax-fat som är mycket prisvärt och jättegott..



BADKAKA - kardemummakaka utan ägg. 175 ugn - 45 min.

100gr smör/milda
3 dl grädde eller mjölk
3 dl socker
6 dl vetemjöl
4½ tsk bakpulver
2-3 tsk kardemumma

Smält smöret och rör ner sockret, blanda ihop de torra ingredienserna och blanda väl.
Ställ in kakan i 200 gr varm ugn, sänk värmen till 175 grader, låt stå i 45 minuter. Kakan räcker till många.


KANEL eller KARDEMUMMAKAKA.

100 gr smör/milda
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver/bikarbonat (räcker med 1 tsk/bikarbonat)
½ dl grädde/mjölk
1 msk kanel eller 1 msk kardemumma

Smält smöret. Vispa ägg och socker till vitt skum i 5 minuter, blanda ner mjölk och det torra.
175 min. -. 40 min.


FRASIGA HAVREKAKOR.

150 smör
1 äggula
3/4 russin (om man vill)
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
3 dl havregryn
½ tsk bakpulver

1 bakplåtspapper.

Blanda rumsvarmt smör med socker och blanda i de torra ingred. Rulla med mjölade händer ut små bollar, platta till dom lite på plåten.

175 varm ugn. 10-15 min.


LAXPAJ -- Pajdeg.

100 gram milda/smör
1  dl  havregryn
1       ägg
1-2 dl vetemjöl
1  tsk  salt (kan uteslutas).

Lägg pajdegen i kylskåp över natten. Nagga degen innan den ställs in i ugnen och förgräddas i 200 grader i 10 minuter. Ta ut pajen. Höj värmen till 225 g, fyll pajskalet med ingredienser. Bakas i 30 - 40 minuter.

FYLLS MED.
3    ägg
2    dl  grädde 15 %
4-500 gram kallrökt lax
1          riven fiskbuljong blandas i äggsmeten
½         purjolök skivad
½         hackad röd lök
½   dl   fryst dill
2-3       kalla kokta potatis
½   dl  gröna ärter
1  msk riven färsk ingefära

KRYDDA äggsmeten med 
1   tsk  koriander
½   tsk  svartpeppar
½   tsk  citronpeppar
1    knivsudd chilipulver