Dl till g engelska svenska amerikanska   -> 
Undvika hets

Här kommer lite tips för hur du kan motstå hetsätning/sötsug/matsug. 


Små mängder nyttigt fett är bra mot cravings. Iistället för att hetsäta, testa att äta lite jordnötter, en halv avokado med lite örtsalt, en banan eller en liten sallad med olivolja på. 

Checklista:
Avokado
Nötter
Banan
Olivolja

Skriv en lista med dessa och/eller liknande produkter som innehåller rikligt men nyttigt fett. Det är viktigt att du särskiljer den här listan från din säkra mat (lågkalorimat) då detta är kaloririkt. Men när suget efter något verkligen sätter in får du tillåta dig själv en liten andel av något på listan. Det brukar få bort suget. Tänk på att det kan ta upp till 30 minuter innan magen känner sig mätt efter t ex nötter.

----

En annan metod bygger på ungefär det motsatta. Om du vet med dig att du inte kommer nöja dig med en handfull jordnötter utan att tömma hela påsen kanske du ska testa detta i stället:
Om du inte redan har en, skriv en lista på säker mat, dvs lågkalorimat. När suget sätter in tillåter du dig att äta något från listan i obegränsade mängder. Till slut kommer du vara så mätt/illamående att du inte vill ha något mer. Om inte annat har du hunnit tänka om och insett hur dumt det vore.

Exempel på checklista:
Riskakor
Majsbröd
Gurka
Sallad
Drickbuljong

(EDIT: jordnötter är onyttigt fett pga hur de blir behandlade. Ät tex cashewnötter i stället!)

VARFÖR HETSAR VI?
Att förstå varför och hur vi hetsäter är nyckeln till att motverka detta beteende. 

(Kommer inom kort - 10/12-2012)