Gråsäl
Gråsälen föredrar klippiga kuster men i Nord- och Östersjön förekommer den även på sandbankar. Mellan maj och juni ligger gråsälarna vanligen på land och byter päls. När det inte är parningstid vandrar många unga sälar till avlägsna stränder. Men de återvänder som regel. För de atlantiska underarten sker parningen under hösten medan östersjögråsälen har sin brunsttid under våren. Som föda tar gråsälen bara fisk och i undantagsfall bläckfisk och kräftdjur. Den kan dyka ned till 70 meters djup.
Under parningstiden bildar gråsälen små flockar men det förekommer också de som lever hela året i grupp. I flocken finns i genomsnitt 6 honor och en hane. I större flockar kan det finnas flera hanar med var sitt harem. Strider mellan hanarna förekommer endast sällan. Oftare ser man mindre hanar som visar undergivenhet mot en dominant hane. Parningen sker ungefär två veckor efter födseln av de unga gråsälarna, när honan slutar att ge di.
Dräktigheten varar i drygt 11 månader men embryot vilar en tid efter befruktningen. Digivningsperioden är med 2 till 3 veckor, vilket är påfallande kort. Honor blir könsmogna efter cirka 5 år, och hanar ett år senare, men ofta tar det 4 år till innan hanarna kan etablera ett harem.
Livslängden ligger vid 40 år och den äldsta kända individen blev 46 år gammal.
Den adulta hanen av gråsäl är mörkgrå med ljusare fläckar. Den adulta honan har mörkgrå fläckar på en silvergrå päls och ungarna är vita. Teckningen är avhängigt av belysningen och hur våt pälsen är. Med sin längd på omkring 250 centimeter och vikt upp till 300 kilogram är hanen klart större än honan som är cirka 180 centimeter lång och 150 till 200 kilogram tung. Hanen har också större näsa än honan.