Omvandla gram till deciliter och vv   -> 
Briard


Briarder som vi haft/har i vår ägo, räknat uppifrån: Arne-Aktiv, Arne & Dimma, Nickans Dimma, Nickans Cherté "Gudrun" och längst ner Cartier Monzerat Cassie "Siri".

En vall- och vakthund som härstammar från Frankrike.

Historik:

Briarden är en av europas äldsta hundraser. Man tror att den funnits ända sedan 700-talet. Rasen finns avbildad på gobelänger från Karl den stores tid och man vet att Napoelon hade briarder med sig som vakthundar i Egypten.

I ursprungslandet Frankrike har man sedan mycket lång tid använt rasen som vallare och försvarare av får- och boskapshjordar. Under första och andra världskriget använde franska armén briarder som ammunitionsbärare och i Röda Korsets tjänst. Med hjälp av sin utomordentliga hörsel och goda näsa spårade den lätt upp sårade soldater och visade sjukvårdare till dem. Det sägs att varje sårad soldat som påträffades av en briard fick hjälp. Rasen kom till Sverige ungefär 1964.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Briarden i Sverige:

Räknas till gruppen brukshundar.

Det registreras ca 150 st om året.

Storlek: Hanhundar blir ca 62-68 cm höga och väger ca 40-45 kg. Tikarna ca 56-64 cm höga och väger 30-35 kg.

Päls: Skall vara minst 7 cm lång och sträv.

Färger: Svart, fawn eller skiffergrå.

Mentalitet: Briarden är väldigt lojal mot sin flock (boskap eller tvåbent flock spelar ingen roll), Har stark revirkänsla och vaktinstinkt. Rasen är i allmänhet lugn inomhus, men pigg och alert utomhus.

Används till: Utställning, lydnad, bruksarbete, som tjänstehund inom försvaret och även vallning. Precis som alla andra brukshundar mår briarden bäst av att få utföra ett dagligt arbete av något slag, tex lydnad, spår, sök, uppletande, förutom dagliga långpromenader och konditionsträning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Våra briarder:

LP SUCH SLCH KORAD SBCH Arne-Aktiv 1991-2002,

Nickans Cherté "Gudrun" 1993-2006,

SBCH Nickans Dimma 1997-2002

SUCH KORAD
Cartier Monzerat Cassie " Siri"
2002-

Vi har haft briard sedan 1991, då Arne föddes. Tidigare hade vi både Old English Sheepdog och Bearded Collie, men för oss blev det: "en gång briard, alltid briard". Vad det är som är så speciellt med denna ras är svårt att sätta fingret på, för av de hundar vi haft är inte den andra lik, vare sig till utseende eller karaktär, men de har allihopa gått rakt in i våra hjärtan för deras alldeles egna personlighet. Det är en hund full av humor och en sak är solklar, ett liv med briard leder till många skratt och tråkigt har man aldrig. Brukar kallas för "naturens skämt" och det kan vi utan att blinka skriva under på. Dessutom så har vi erfarit mer än en gång att briarden är en alldeles utmärkt allroundhund, och kan mycket väl hävda sig i tävlingssammanhang bland de mer kända brukshundsraserna.