Kommentarer
Spara blogginlägg
 
   

Yttrandefrihet.

Skulle vilja summera lite ang, Mohamedbilderna.
Det som upprört de muslimska trosanhängarna är att man med Mohamedteckningarna skänat ett helt troskollektiv - och naturligtvis Mohamed som tydligen enligt muslimsk tradition och trosföreställning inte får kritiseras eller ifrågasättas.
Med all önskvärd tydlighet har muslimer världen över protesterat mot att en ickemuslimsk dank tidning vågat göra det - och man har gjort det med att häda, skända, mordbränna och genom sin framfart förorsakat att X antal människor fått sätta livet till.
Man kan knappast hävda att dessa protester spär på fördommarna mot muslimer - däremot kan man påstå att dessa protester underbygger erfarenhetsbaserade kunskaper om det muslinska sammhällsklimatet - aggresionsbenägenheten och det underliggande hatet gentemot oliktänkande och religiösa eller areligiösa i den mänskliga gemenskapen, ets...

Det kan nog knappast påstås att det gagnar den muslimska kulturens sak.

Personligen har jag inte haft några dåliga erfarenheter av människor med muslimsk trosinriktning - varken i Turkiet, Marocko, eller Malaysia, tvärt om har jag deltagit i öppnna diskusioner om trosfrågor lite var stans eftersom det intresserar mej.
Det som nu händer anar jag beror på helt andra saker än att muslimer i allmänhet skulle vara oresonligt benägna att ta till våld för minsta lilla övertramp - tror till och med att det finns delar av koranens text som manar till sans och vett.
De flesta etablerade muslimska ledare har också pekat på nödvändigheten av lugn och eftertanke, men det finns tillräckligt med mindre ansvarsfulla krafter som förstått att utnytja sittuationen - frågan är bara vad dom förväntar sej att vinna om det är ett genomtänkt organiserande av dessa upplopp och inte bara tecknet på att frustrationsnivån nått sitt max i de muslinska sammhället inför västs maktstrukturella järngrepp om världsekonomin, där arab- och den muslimska världen sitter på undantag trots oljan.
Dessa frågor har ännu inte några entydiga svar, men som man kan förvänta så är det säkert en samverkan av olika faktorer - som dessutom kommer att visa en annan bild med geografisk ort. Vilkoren är ju inte precis lika i Somalia och Afganistan även om den dominerande religiösa trostillhörigheten är muslimsk.

Som fostrad i väst och med en hel del västliga värderingr även om dom inte i alla delar delas av den numer förhärskande västliga marknadsekonomiideologin så är i alla fall yttrandefriheten central och erkänd i den kultur jag har min dagliga gärning.
Jag är ju dessutom konstnär och har använt bilden som språk genom hela mitt konstnärsskap.
Den befarade inskränkningen i yttrandefriheten på grund av Gyllandspostens pildpublisering kom ju också som ett brev på posten i o m att sverigedemokraternas hemsida släcktes - Visserligen var det i ent provokativt syfte dessutom med facit i hand, men den släktes av svens myndighet.
Anser det helt riktigt av Lars Lejonborg att anmäla det övergreppet.
Så skulle det muslimska samfundet också gjort angående Mohamedbilderna, då skulle deras "kreddit" höjas avsevärt och de graserande fördommar som nu fått nytt bränsle kommeit på skam, men det är lätt att vara efterklok - det som nu gäller är att med förståelsens nya tag fortsätta på närmandets väg.

Vinghästen
 

 
 
 

  Yttrandefrihet.

Låt oss starta ett parti nu på en gång!!!

/// anonym


Det knepiga är att hela den ekonomiskt expansiva marknadsideologins grundförutsättningar är att hjulen ska gå fortare och tillväxten ska öka - det är det enda sätt förräntningen av kapitalet kan ske i den takt marknadsaktörerna önskar. Hela detta koncept står och faller med tillgången på energi - utan energi stannar hjulen.

Därför är oljan så viktig.



Hed en annan form av hushålning där sparsamhet och ett förnuftigt användande av jordens resurser, odlingsbara jordar och förnyelsebara energitillgångar fins det mycket som tyder på att livet på jorden skulle må bättre.



Dels skulle det alltmer skruvade tempot kunna komma till lite mer rimligt mänsklig aktivitetsnivå, och dessutom skulle miljöföroreningarna kunna minimeras.

Egentligen är båda dessa förändringar nödvändiga.



Det föreligger inget likhetstecken mellan kapitalindustrins ständigt ökade kapitalvinster och livskvalitet. Snarare kan man tala om ett motsatsförhållande.

Den oerhörda maktkoncentration som de mulitnationella miljardererna och bolagens vinster utgör hotar all form av folkligt styre.



På hög politisk nivå avgörs vilka regimer världen över man ska satsa på och ge stöd till. Det är ytterst sällan som det är rent spel i tredje världens låtsasdemokratier.



Inte här heller - kolla bara in kärnkraftsomröstningen. Vem betalade framgångarna för den kärnkraftsvänliga sidan - eller Eu vännernas?

På samma sätt går det till i stort sätt över allt. Det är kapitalet som har den beslutande makten - varför? Jo därför att vi människor låter oss köpas - och ju snabbare hjulen går och ju tröttare vi blir dessdå lättare och billigare är det att köpa oss.

Som bedövningsmedel för att vi anar att någonting är fel söver vi oss med underhållning, droger, endorfiner och allehanda skygglappar i stil med narcisistisk självfokusering.



Men det är friskt att bli sjuk i en sjuk värld - kan tänkas att just detta blir människans räddning just därför att det tvingar oss att se att gränsen för mänsklig tollerans har överskridits - likväl som att den natur som vi också är en del av inte klarar mycket mer utan stora och avgörande förändringar som kommer att drabba livet och tvinga oss till en anpassning som i värsta eller bästa fall beroende på hur man ser det antagligen kommer att kullkasta största delen av västvärldens organisationsveto.



Det måste till en annan ekonomisk lösning för mänsklighetens liv på denna vår Jord.



Marknadshysteri och penningslaveri är inte en särskilt inteligent lösning på vårt väl och ve.

Jordens och mänsklighetens liv måste styras av en ansvarsfull planering där vinsten inte ska räknas i kapitalvärde utan i livskvalite.

Ska ett sådant förhållningssätt nödvändigt heta något så skulle namnet ANSVARISM kunna duga och till en del säga vad det handlar om.

Vinghästen



de e svårt att säga saker rakt av

men du säger dom så himla bra

INGEN mår bra av detta

o ingen

kommer o tjäna på de som händer nu

vore bra om man kunde förstå enså enkel sak

JAG fattar inte varför folket slåss o bränner saker

vem blir glad av sånt



kunde bara förnuftet få regera skulle inte dessa saker hända



jaaaa oljan e nog skulden til mycket



om inte den fanns där bland dessa fattiga

så skulle kanske den övriga världen inte ha gjort dessa stora intrång i själ o hjärta

jag tycker väldigt lite om den kaptalistiska världen

oljan skiter jag högaktningsfullt i faktiskt



/// anonym




Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N