[b] Hydrolyserat vegetabiliskt protein[/b] är ett nytt tillsatt ämne som jag har hittat i ett livsmedel.
Jag har sökt på google men inte hittat så mycket information.
Vet du mer om hydrolyserat protein, om det är hälsofarligt eller inte? Lägg gärna en kommentar!
Lite information från nätet:
En variant av hydrolyserat protein är GLUTAMAT (smakförstärkare) som har en rad allvarliga biverkningar.
Källa: [url]http://www.feeorin.se/diary_25_3.html[/url]
Monoklor-1,2-propandiol (3-MCPD)
Detta ämne kan uppstå vid produktion av livsmedel under vissa betingelser. Det kan i synnerhet uppstå under tillverkningen av den smakgivande livsmedelsingrediensen "hydrolyserat vegetabiliskt protein" som framställs med hjälp av sur hydrolys. Till följd av ändrade produktionsmetoder har halten av 3-MCPD i den nämnda produkten kunnat minskas markant. Eftersom det handlar om ett cancerframkallande ämne, bör gränsvärden fastställas så lågt som det rimligtvis är möjligt.
Källa: [url]http://europa.eu/scadplus/leg/sv/lvb/l21115k.htm[/url]