Öländska Dvärghöns

Asklunda gammeltuppen med delar av gänget
Asklunda gammeltuppen med delar av gänget
Petgärde ungtupp 2008
Petgärde ungtupp 2008
Petgärde ungtupp 2008
Petgärde ungtupp 2008

Hösten 2007 fick 2 tuppar och 5 hönor, (varav en hade med sig två små tuppkycklingar) åka överfull turistbuss från Boråstrakten och hem till Billsta.
Ibland måste man bara ta chansen, Jag jobbar tidvis som reseledare och hade upptäckt att just runt Borås fanns det 3 olika genbanker med Öländska dvärghöns, precis den ras jag vill ha tag på. Eftersom jag vill ha genbank så fanns inga djur i Norrland utan jag skulle vara tvungen att resa långt söderut.

Sagt och gjort, varje senhöst åker jag på en shoppingresa till Ullared där vi bor i just Borås, så nu var det bara att kavla upp ärmarna och se ifall det fanns några djur kvar att få tag på. Alla tre svarade först nej, allt var sålt, alternativt  hade de inte haft kycklingar på flera år och tyckte inte att de hade något att sälja. Men hur det var fick jag ta två gamla fina hönor från Klas Hagborg och två hönor och två tuppar av lite äldre modell från Börje Brorson. Alla dessa är av Asklunda stam. Jag kunde dock inte låta bli att ta en ung fin höna med sprakande färger och två fenomenalt fina tuppkycklingar från Miles Mogren trots att dess är av Pertgärde stam.

Jag vet att meningarna går isär huruvida stammarna ska blandas eller ej, men nu får det bli så för min del. Ifall intresse finns här uppe i norr skulle någon på sikt kunna få köpa en ren Asklunda stam av mig eftersom jag märkt upp alla djur och vet var mina ursprungsdjur kommer ifrån. Men först väntar jag ivrigt på att någon liten "hönapöna" ska lägga sig och ruva så min lilla flock blir större.

Mina erfarenheter av Ölänningarna så här lång är att de är lugna och sociala. Det går lätt att ha många tuppar, de är inte så påstridiga med hönorna eller aggressiva mot varandra. I min husvagn bor 5 hönor och 4 tuppar och jag har aldrig sett dom jaga varandra eller "våldta" någon höna. Dessutom har de varit mycket duktiga äggläggare. Eftersom mina hönor sades vara väldigt gamla över lag visste jag inte ifall jag skulle få nästan några ägg alls, men det har jag inte behövt vara orolig för. I snitt läggs 3 ägg om dagen och det tycker jag är mycket bra. De är visserligen små, ca två stycken på ett normal stort ägg. Men å andra sidan så vet jag inte vad dessa hönor lever på???? De äter nästan ingenting jämfört med Hedemororna som nu tycks glufsa i sig mat ohejdat.
Men även det beror naturligtvis på vad man jämför med. En kompis som har en flock med Hedemora och en blandad flock med värphybrider och div. andra raser tycker att Hedemororna inte äter något alls........