RECEPT och bakning-Kanelbullerulltårta
BILLMAN'S FRANSKA! Rolla nedåt för att finna fler recept.
7 dl ljummet vatten
50 gram färsk jäst
½ msk salt
2 dl grahamsmjöl
resten vetemjöl (degen ska vara fast)
Värm upp ugnen till högsta värmen 275/300
Låt degen vila i 45 minuter i kall ugn eller i kall mikrovågsugn.
Knåda ut degen på bakbordet och kavla ut den tjockt. Rulla ihop den till en giffel, lägg giffeln på ett bakpapper på plåten, jäs giffeln i 20-30 minuter. Spruta vatten över degen innan ni ställer in den i ugnen, för att brödet ska få en torr skorpa.
Baka brödet i 10 minuter på högsta värmen. Stäng av ugnen och öppna luckan lite på glänt, sätt en "sked" emellan och låt brödet jäsa klart under 20 minuter.
Ta ut giffeln och låt den kallna under bakduk. Ett jättegott bröd som är både nyttigt och hälsosamt! Lycka till!
Sallads-fat med kyckling och kalkonskivor.
Ett sådant här sallads-fat kan beställas färdigt från olika restauranger. I det här fallet kommer beställningen från Lyckornas Lax-restaurang i Ljungkile, fatet ingår. Man kan variera frukter och kallskuret i all oändlighet, det finns också lax-fat som är mycket prisvärt och jättegott..
BADKAKA - kardemummakaka utan ägg. 175 ugn - 45 min.
100gr smör/milda
3 dl grädde eller mjölk
3 dl socker
6 dl vetemjöl
4½ tsk bakpulver
2-3 tsk kardemumma
Smält smöret och rör ner sockret, blanda ihop de torra ingredienserna och blanda väl.
Ställ in kakan i 200 gr varm ugn, sänk värmen till 175 grader, låt stå i 45 minuter. Kakan räcker till många.
KANEL eller KARDEMUMMAKAKA.
100 gr smör/milda
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver/bikarbonat (räcker med 1 tsk/bikarbonat)
½ dl grädde/mjölk
1 msk kanel eller 1 msk kardemumma
Smält smöret. Vispa ägg och socker till vitt skum i 5 minuter, blanda ner mjölk och det torra.
175 min. -. 40 min.
FRASIGA HAVREKAKOR.
150 smör
1 äggula
3/4 russin (om man vill)
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
3 dl havregryn
½ tsk bakpulver
1 bakplåtspapper.
Blanda rumsvarmt smör med socker och blanda i de torra ingred. Rulla med mjölade händer ut små bollar, platta till dom lite på plåten.
175 varm ugn. 10-15 min.
LAXPAJ -- Pajdeg.
100 gram milda/smör
1 dl havregryn
1 ägg
1-2 dl vetemjöl
1 tsk salt (kan uteslutas).
Lägg pajdegen i kylskåp över natten. Nagga degen innan den ställs in i ugnen och förgräddas i 200 grader i 10 minuter. Ta ut pajen. Höj värmen till 225 g, fyll pajskalet med ingredienser. Bakas i 30 - 40 minuter.
FYLLS MED.
3 ägg
2 dl grädde 15 %
4-500 gram kallrökt lax
1 riven fiskbuljong blandas i äggsmeten
½ purjolök skivad
½ hackad röd lök
½ dl fryst dill
2-3 kalla kokta potatis
½ dl gröna ärter
1 msk riven färsk ingefära
KRYDDA äggsmeten med
1 tsk koriander
½ tsk svartpeppar
½ tsk citronpeppar
1 knivsudd chilipulver
240506.
KANELBULLE-RULLTÅRTA.
3 ägg plus en äggvita
1 dl potatismjöl
2 msk vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
Fyllning:
150 gram smör
2 dla florsocker
2 tsk vanilsocker (gärna den äkta)
1 äggula
1½ msk kanel
Lycka till.